懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 shanbbmami 於 08-4-9 18:09 發表
系真架。連針真系好痛
你會感覺到距穿入去,感覺到距拉線架

乜聯針之前唔會先打麻醉針咩?點解仍然feel到聯針痛嘅??我之前問過廣華嘅助產士,佢都話聯針好多時仲痛過生仔,嘩,咁好恐怖哦!!挨得過之前幾關,都仲有最後聯針呢一關!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

陣痛只係個肚渣實晒咁, 我果陣頂得順, 我痛左 2日, 不過上產房前仲可以出去陪老公吹水影相添.

聯針係 feel到醫生拉條線, 如果你剝過牙或者 feel 過聯針, 將果種感覺放大好多倍, 唔知係咪叫痛, 因為打左針, 加上俾人掂果度, 點都會好緊張,一 feel 到醫生做野我就縮, 又要聞笑氣, 聞到支氣都冇晒, 又叫醫生輕手d咪咁大力要慢慢黎... 總之比陣痛難受.

拆線就真係痛到死, 係刺痛果種痛, 我大叫到成個病房既人望晒黎!!!

我試晒咁多款, 其實陣痛, 剪 (唔覺架), 同埋聯針真係好小事.

複式洋房

我真係念唔起有無落麻醉
但係距又話落佐,我真係痛得好緊要咯
或者你既承受能力好D,你覺得無甘痛呢
之前訓我隔離床個位都話連針反而無生仔痛

大宅

聯針時無乜feeling, 因為剪會陰前打0左麻醉針, 生完後聯針藥力仲有, 所以唔覺痛~~~

複式洋房

原文章由 tulipsodas 於 08-4-10 10:00 發表
聯針時無乜feeling, 因為剪會陰前打0左麻醉針, 生完後聯針藥力仲有, 所以唔覺痛~~~

其實係咪一定要剪!? 唔剪就生唔到架喇?

大宅

原文章由 minnanotaboyee 於 08-4-10 10:18 發表
其實係咪一定要剪!? 唔剪就生唔到架喇?

如果唔剪, 又唔夠位生0既話, 有機會令陰道爆裂, 裂到去胚門咁仲大獲....

伯爵府

回覆 #1 tulipsodas 的文章

其實我聽過媽咪同身邊既順產既朋友講, 生仔係痛, 到時係痛到都唔知邊到痛, 而我自己就係唔想要經過爭札呢一part先選擇開刀生, 因我膽心自己係好痛既時候唔識用力, 搞到bb都辛苦, 所以寧願選擇一個我認為安全d既方法囉.

大宅

原文章由 klm402 於 08-4-10 12:14 發表
其實我聽過媽咪同身邊既順產既朋友講, 生仔係痛, 到時係痛到都唔知邊到痛, 而我自己就係唔想要經過爭札呢一part先選擇開刀生, 因我膽心自己係好痛既時候唔識用力, 搞到bb都辛苦, 所以寧願選擇一個我認為安全d既方法 ...

我明白個個承受痛苦0既程度都唔同, 所以我有朋友知自己唔係好忌到痛都揀開刀生......
當我知道順產無論係對媽咪同 bb 0既好處都比開刀好時, 我就無再考慮開刀喇.....

大宅

原文章由 klm402 於 08-4-10 12:14 發表
其實我聽過媽咪同身邊既順產既朋友講, 生仔係痛, 到時係痛到都唔知邊到痛, 而我自己就係唔想要經過爭札呢一part先選擇開刀生, 因我膽心自己係好痛既時候唔識用力, 搞到bb都辛苦, 所以寧願選擇一個我認為安全d既方法 ...

一定要剪 + 麻醉針
本人覺得以攪肚痛多過咩10級痛 , 因為一生完就舒服晒..
我自己係好痛既時候唔識用力, 不停比助產士 xxxx
我都唔識應佢... , 我都痛左9個鐘 近生個2-3係最難頂..

伯爵府

原文章由 tulipsodas 於 08-4-10 12:17 發表

我明白個個承受痛苦0既程度都唔同, 所以我有朋友知自己唔係好忌到痛都揀開刀生......
當我知道順產無論係對媽咪同 bb 0既好處都比開刀好時, 我就無再考慮開刀喇..... ...

其實如有咁既勇氣我都覺得順產係件好事, 不過我自問冇咁既膽量呢, 其實好矛盾, 因我有d朋友佢地話對bb來講開刀係比順產好wor, 因bb係爭札出世時要先經女性陰道, 對bb都有一定性既影響, 當然應唔屬大問題吧, 除左自己唔夠膽去嘗試順產, 最重要係我都唔想個bb咁辛苦, 所以先選擇開刀囉.

大宅

醫生會考慮你的陰道和用力情況,才決定剪會陰,我就無剪。

大宅

原文章由 klm402 於 08-4-10 12:24 發表

其實如有咁既勇氣我都覺得順產係件好事, 不過我自問冇咁既膽量呢, 其實好矛盾, 因我有d朋友佢地話對bb來講開刀係比順產好wor, 因bb係爭札出世時要先經女性陰道, 對bb都有一定性既影響, 當然應唔屬大問題吧, 除左自 ...

個人見解我知順產好開刀
1-bb心肺工能好過開刀
2-會(次)激母乳多d
3-媽媽身體復原快好多, 生完一陣可走動.
4-子宮唔會永久傷口

大宅

原文章由 sosowai 於 08-4-10 12:27 發表
醫生會考慮你的陰道和用力情況,才決定剪會陰,我就無剪。

醫生會睇你個開口夠5夠比bb出
我個時開口未有10度, 我頂唔住佢才比我生.. 原本叫我開到10先生. 所以我有剪會陰..

伯爵府

原文章由 kylam100 於 08-4-10 12:33 發表

個人見解我知順產好開刀
1-bb心肺工能好過開刀
2-會(次)激母乳多d
3-媽媽身體復原快好多, 生完一陣可走動.
4-子宮唔會永久傷口

其實係我嫂做產檢時醫生比佢既info來, 個個醫生講既野都唔同, 所以都唔知到底係順產好定係開刀好, 不過點都好既, 所有有左bb既女人都只係想自己既bb健健康康吧. 最緊要搵到一個0岩自己既生bb方法.

禁止訪問

大宅

我覺得做產前運動好過行樓梯, 我兩胎都好勤力做, 過左四個月就晚晚做, 無論對產前產後都好有幫助. 產前就無咁腰痛和無咁容易失禁. 生的時候就順利些些和快些, 生完就快好些.
行樓梯始終有危險, 我阿媽就係佗我我個陣, 跌落樓梯(幾級咋), 咁就早產, 攪到我得五磅出世.同理我佗得低, 都唔適宜行樓梯.

大宅

如果稔住生第二個, 就順產好些.因為開刀, 子宮會有傷口, 會增加佗第二胎的風險.
同理順產只有會陰傷口, 容易觀察, 開刀有兩個傷口, 就係子宮和腹部, 傷口發炎的機會大些, 而且子宮傷口在外面係睇唔到架, 如果發炎未必咁快觀察到.

大宅

原文章由 小幸子 於 08-4-10 12:52 發表
咁聯針果時姑娘唔會同你打麻醉針架咩?

生個時已經打左麻醉針, 不過聯針果時麻醉針開始過feel 到聯針有少許痛, 只係麻醉針過晒要開始洗傷口就慘d

大宅

我想問係政府生剪陰果時會唔唔打止痛針....定係只有私家e院至幫你打.......因為我會係政府生

洋房

原文章由 pjbb 於 08-4-10 15:01 發表
我想問係政府生剪陰果時會唔唔打止痛針....定係只有私家e院至幫你打.......因為我會係政府生

我係政府生既, 我好清楚記得係有打麻醉針既...
好明白各位準媽媽(尤其第一胎)既不安, 我記得我3x wk時個老死來探我, 臨走佢仲問'真係順產o牙??好痛個bor, 10級痛bor...'我個時真係想係窗口掟佢落去.......

首頁

尾頁

跳至