美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:carrieeechan 的帖子

我用chantecaille的future skin,已經回購咗第二瓶,好薄膚色好自然,一瓶我可以用一年半

miffy_sophie    發表於 14-12-9 16:29

伯爵府

carrieeechan 發表於 14-12-8 19:46
其實我每朝都會搽粉底液(revlon color stay果隻),但每次見到我嘅人都會認定我係無化妝
係我用嘅分量 ...

我明你個情況,有好多個原因,唔介意我講白D:
1. 你皮膚底子可能唔夠好,例如唔夠水份,有D暗啞。
2. 你無tune 好面色先上粉底,簡單D黎講,即係,例如面黃+暗,你無用帶粉紅/紫既make up base tune 一tune 面色先上粉,就咁上粉底液只會面灰,睇落當然唔會有人白滑效果。

3. 你碎粉太暗啞,眼圈遮得唔好,又或者無用胭脂,個人睇落都會好素顏唔精神架。

水晶宮

畀面勳章

引用:我都係用estee lauder double wear,係我用

原帖由 Rubik 於 14-12-08 發表
我都係用estee lauder double wear,係我用過咁多暫時最好嘅
咁 遮瑕度高唔高?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Rubik+於+14-12-08+發表我都

原帖由 happydaughter 於 14-12-08 發表
how much
好似三百六,唔過四百,超抵

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Rubik+於+14-12-08+發表我都

原帖由 tanping 於 14-12-09 發表
咁 遮瑕度高唔高?
超高,我勁多嘢遮都唔駛用遮瑕,所以冇瑕疵嘅人會覺得佢厚,但對我黎講呢個係佢優點

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:化開妝嘅你地用緊乜野粉底?

我用Dior snowwhite 粉底, 或者skinfood嘅bb cream, 我覺得唔錯,再加小小CDP嘅碎粉,就大功告成

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 yanyanli1234 於 14-12-08 發

原帖由 Superchu 於 14-12-08 發表
潤:silky>新>cream
遮瑕: silky=cream>新
光澤:新>silky>cream
反而cream最乾?
似乎silky都幾岩我!要去counter試下先!
多謝分享!

公爵府

引用:我用chantecaille的future skin,已經回購

原帖由 flori 於 14-12-08 發表
我用chantecaille的future skin,已經回購咗第二瓶,好薄膚色好自然,一瓶我可以用一年半

...
你用乜色?

珍珠宮

引用:夏天用estee lauder double wear真係冇得輸

原帖由 kkboo 於 14-12-08 發表
夏天用estee lauder double wear真係冇得輸, 10個鐘都冇乜甩到
冬天就用clinique laser focus, 遮瑕度高, ...
estee lauder double wear幾錢?之前諗緊買 estee lauder 定 ysl,最後揀咗後者

大宅

引用:Quote:原帖由 Superchu 於 14-12-08 發表潤

原帖由 mk1979 於 14-12-09 發表
反而cream最乾?
似乎silky都幾岩我!要去counter試下先!
多謝分享!
cream其實又唔算好乾,因為冬天我仲用緊cream foundation

侯爵府

回覆:littlemelody 的帖子

Porcelain。我皮膚偏白,所以用最淺隻色。

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 tanping 於 14-12-09 發表咁

原帖由 Rubik 於 14-12-09 發表
超高,我勁多嘢遮都唔駛用遮瑕,所以冇瑕疵嘅人會覺得佢厚,但對我黎講呢個係佢優點

...
tks, 咁去睇下先,係咪大公司如aeon, 一田,千色店就有得賣?

男爵府

回覆 mimorjai 的帖子

你好 pro 呀

一直好鐘意睇你寫嘅扮靘野

甘係未用 paul and joe 做 base + cpd / kabeno 碎粉就得?

伯爵府

pspgame 發表於 14-12-9 12:41
回覆 mimorjai 的帖子

你好 pro 呀

多謝你,都係大家分享下我唔pro ga, 只係我都係面色比較暗啞既人,我都試過樓主個情況

我用paul and joe或者rmk make up base 架, paul and joe 用 01, rmk 用 control uv color (pink), 之後上dior totale capture 粉底 010 (比自己膚色白半度), 最後上cdp powder, 掃多層 armani lasting uv powder 03 (有 photoshop 效果). 成個妝會白滑。返工要化妝先咁化,平時都係 paul and joe + cdp 但要落功夫遮走個眼圈,個人睇落無咁累囉

男爵府

kkboo 發表於 14-12-8 21:25
夏天用estee lauder double wear真係冇得輸, 10個鐘都冇乜甩到
冬天就用clinique laser focus, 遮瑕度高, ...
想問 DOUBLE WEAR 有無變黃變灰? 好怕半日就變黃面婆...

大宅

我最近學了自己整foundation是我用過最好最貼面的...又沒有防腐劑...好似雨x哪個明星都有用過

男爵府

回覆:carrieeechan 的帖子

我最近都要買粉底, 諗住呢幾日去買 double wear light,
又想買 雪花秀 cushion

男爵府

回覆 flori 的帖子

x 2~ 用過 future skin 後會令人念念不忘!
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

禁止訪問

回覆:化開妝嘅你地用緊乜野粉底?

禁止訪問

回覆:msenglishteache 的帖子

首頁

尾頁

跳至