想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:係我吾好彩, 定係威院質素本身係咁差???

呢單都夠驚嚇啦!
我專登為佢開左個POST~

別墅

引用:Quote:原帖由+Saver+於+14-12-16+發表如果

原帖由 ginger_girl 於 14-12-16 發表
我都有問點解9wk 無心跳仲要觀察 ..佢話 .... 我都有同佢講我period 穩定 同埋準, 而且肯定最後一次perio ...
原來咁解。即係醫生唔相信病人。醫生角度有佢道理。如果未確定4/9week,妳有權告佢

別墅

引用:Quote:原帖由+Joyful_lam+於+14-12-16+發表

原帖由 wwykk 於 14-12-16 發表
有d醫院係有誇區位,但我唔知QE有冇 & 有幾多個誇區位,你可以打去問下!

...
Thx! 問了,佢無話一定唔得,我估要去問同埋睇情況。

別墅

引用:呢單都夠驚嚇啦!我開登為佢開左個POST~

原帖由 wwykk 於 14-12-16 發表
呢單都夠驚嚇啦!
我開登為佢開左個POST~

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:ginger_girl 的帖子

我o係威院又唔係咁喎,唔知關唔關我o係威院做ivf事,我6weeks照唔到閃閃就返去等多兩weeks,返去再照都係冇閃閃就即日塞藥喇,其實可以揀刮宮,但我想先塞藥唔好咁傷嘛,但塞藥兩星期返去再照超聲波,醫生話仲有1cm倒未清,叫我一係刮宮一係等,咁我唔想等就揀刮宮,第二日就入院刮喇,刮完只痛左十分鐘倒,之後一d都唔痛,流左一日血第二日血都清埋,d醫生都有同我講鼓勵說話,姑娘又唔會惡,我覺得佢地幾好喎!

男爵府

差成甘

大宅

我8月底小产也是在PWH,自己感到他们是还不错。会不会是个别医生呢?

好象我那天检查的BB没有心跳,医生马上安排我第二天就入院,可能我是刚好3个月把。 因为我犹豫一下。我记得很清楚的医生说她不等我了,因为还有其他病人在等她,她就走了,叫我想好跟护士说就是。

当时我没有反应过来,过后其实我心理是有点不舒服的。 毕竟我小产,很难过,希望医生多说点的。。但是自己心理也很明白医生说的也很有道理。我的小产已成定局,她留下只是我心理舒服,但是改变不了事实。有其他病人等着她,可能很急的。我也就释怀.

我说这事出来也完全没有怪医生的意思。只是说,可能每个医生的表达方式不一样。 会不会是因为你心理难过而有点误会呢?

另外有一件是我认为很重要的, 你都2次流产了,他们有没有拿你的胚胎去检验呢?找出流产的原因? 因为你连续2次了? 如果还有第3次怎办?

我因为是在PWH做的,所以几天前终于知道我BB停心跳的原因是因为唐氏。
驱除了我中间几个月心理自我责怪的想法。医生还跟我说我可以重新开始准备怀孕。

別墅

回覆:szkathy 的帖子

第一次小產時,他們好像說過會拎組織去化驗, 但他們說最起碼1個月才有報告,時間過左咁耐我都無再記起呢件事

第二次在私院因為俾錢做化驗, 一星期後知結果, 又驗吾到咩異常野, 畢竟只有5wk size 的組織, 乜都未發育。

別墅

引用:我o係威院又唔係咁喎,唔知關唔關我o係威院

原帖由 許c9 於 14-12-20 發表
我o係威院又唔係咁喎,唔知關唔關我o係威院做ivf事,我6weeks照唔到閃閃就返去等多兩weeks,返去再照都係冇 ...
我8wk 時搵左三個醫生(一政府, 兩個私家) 確定無閃閃, 就想即刻塞藥處理, 我諗政府係照吾到閃閃會叫你等2 wk 先再處理。 我實在吾想再個無生命的東西響肚, 所以即搵私家塞藥。

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 許c9 於 14-12-20 發表我o係

原帖由 ginger_girl 於 14-12-20 發表
我8wk 時搵左三個醫生(一政府, 兩個私家) 確定無閃閃, 就想即刻塞藥處理, 我諗政府係照吾到閃閃會叫你等 ...
我第一次照時得6weeks,我自已都想比兩星期佢睇睇會唔會有變化,不過果陣醫生都同我講機會好微嫁喇,因為我做ivf所以時間計得好準,冇遲排卵呢樣野!我諗第一次見政府醫生冇閃閃佢唔塞藥,係因為有d人遲排卵,等兩星期既話會見到個胎有冇變化,如果兩星期後個胎冇大到,咁先會同你塞藥

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我8月底小产也是在PWH,自己感到他们是还不

原帖由 szkathy 於 14-12-20 發表
我8月底小产也是在PWH,自己感到他们是还不错。会不会是个别医生呢?

好象我那天检查的BB没有心跳,医生马 ...
點解你會知道咩原因小產既?醫院冇同我講點解會小產

別墅

引用:我o係威院又唔係咁喎,唔知關唔關我o係威院

原帖由 許c9 於 14-12-20 發表
我o係威院又唔係咁喎,唔知關唔關我o係威院做ivf事,我6weeks照唔到閃閃就返去等多兩weeks,返去再照都係冇 ...
你刮宮有無麻醉呀

別墅

回覆:小妹妹妹 的帖子

有呀

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 許c9 於 14-12-20 發表我o係

原帖由 小妹妹妹 於 14-12-23 發表
你刮宮有無麻醉呀
全身麻醉嫁

大宅

許c9 發表於 14-12-20 23:59
點解你會知道咩原因小產既?醫院冇同我講點解會小產

因为医院拿了我的小产的胚胎去化验啊。

不过我8月化验,12月才知道结果,知道结果的时候医生就跟我说是因为唐氏

后来我也玩问过医生,如果做试管会不会可以避免, 医生说都要等BB成型之后检查才知道。

所以我估计肯恩是因为你的时间太早吧。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Saver+於+14-12-16+發表其實

原帖由 ginger_girl 於 14-12-16 發表
因為9 wk 都照吾到心跳,而且size 細到像4 wk 咁, 所以醫生都好肯定係死胎了。

...
果時我去QE,醫生好肯定無左心跳同停左生長都安排我第二日藥流/手術,只係佢話如果我接受唔到呢件事,可以安排一星期後再照,我老公再問醫生,佢話佢其實已經睇得好清楚,所以我第二日就藥流左佢出來。

威院醫生仲話2星期先再睇會唔會耐左d呀

子爵府

Joyful_lam 發表於 14-12-16 02:59
我都住沙田,但想去qe,請問係咪不可誇區要借人地址?
想當年, 因為怕了威院的"經常性" 醫療事故, 住馬鞍山, 都寧願長途跋涉, 搭車去QE, 當時QE係無分區, 不用借人地址, 你打電話問下2家點.

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

別墅

我自己就唔舒服,入急証室,一照冇心跳,11w,之後叫我返屋企,話自己在搵下e生睇,出血先返去,11w正常係4cm,我個得0.77 頂,仲睇咩。。。。仲叫我出院,照完返屋成照谷m咁,訓唔到早9點就流血。。。。之後又係上水 call 的出去,一入急証組織已經排出,勁痛流勁多血。。。搞佐3個幾鐘先上到房,見完e生仲有d未排出來,要塞藥7:30塞,10拍醒我話床位不足,如果在有人入院,我就出院,那那聲call 老公接出院,就咁比個期我兩星期後返去,8:00am去到等到11點,講3分鐘話冇流血,冇痛姐係清曬,照都唔洗照多次就88我。。。。

首頁

尾頁

跳至