自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:係呀,+我今朝同阿囡換衫,+除完衫佢個頭變咗

原帖由 Sandytsy 於 14-12-17 發表
係呀, 我今朝同阿囡換衫, 除完衫佢個頭變咗"激烈的海膽", 好好笑!
我個女都係,成日比佢電到

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 浩霆豬豬 於 14-12-17 發表我

原帖由 petitsomeone 於 14-12-17 發表
火光
係呀!啪一聲咁有一吓火光㗎!電到我同朋友好鬼痛

我要記得幸福......

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

引用:Quote:原帖由 霜霜 於 14-12-17 發表我有時

原帖由 KWHeidi 於 14-12-17 發表
禾係電到痛
好痛呀

禁止訪問

夏天玩到顛

回覆:一到冬天d 静電就好勁

大宅

小小郭c奶 發表於 14-12-17 01:15
摸牆係咪真係得?
咁我開鋪收鋪前都要摸下,
唔係真係好鬼痛

摸牆=接地
冬天比靜電彈到真係勁痛
有時唔小心hi到人都電到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

畀面勳章

阿女頭先追住我放電,仲要kaka 笑

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 小小郭c奶 的帖子

防靜電 的方法:  
(1)居室內盡可能避免使用化纖地毯、裝飾物和塑料質地的飾物,臥室內盡量少擺放電器,房間要經常通風換氣,增加室內濕度,干燥季節可啟用加濕器或放一盆冷水,也可種些盆栽或花草。   

(2)避免長時間呆在高樓大廈和電腦聚集的辦公室,適當到戶外活動。電視機或者電腦最好不要擺放在臥室裡,看電視或電腦時應打開窗戶,看完之後應洗手、洗臉。使用保濕性能好的護膚品,以保證皮膚的水分。   

(3)在干燥的季節衣著宜寬大輕柔,應穿純棉或真絲材料的內衣、內褲,以減少靜電的不良刺激引起的身體不適。皮膚特別敏感的人或皮膚嬌嫩的嬰幼兒更要選用高品質的純棉制品。勤洗澡勤換衣服也能有效地消除人體表面積聚的電荷和帶電塵埃。   

(4)對體內積存的靜電可通過輸出的方式將其消耗掉,如在室內赤腳行走,讓腳直接接觸地面;在觸摸門把手、水龍頭等電導體時,先用指甲接觸導體,也可以先接觸濕毛巾之類物品,使身體所積蓄的靜電迅速釋放出體外。   

(5)洗衣服時應使用防靜電的洗滌劑,也可放入適量柔順劑,防止靜電的產生。   

(6)飲食調節:長期在靜電場環境生活的人員,因其體內靜電的積蓄而導致血液PH值偏鹼性,所以要適當增加含維生素C、A、E和酸性食物的攝取,如胡蘿卜、卷心菜、西紅柿可以提高血液的酸度,維持人體正常的電解質平衡;帶魚、甲魚既可增加皮膚的彈性和保濕性,又能降低血液的粘稠度,具有良好的除靜電和控制紅細胞凝聚功能;香蕉、蘋果、獼猴桃等含有大量的維生素C,有抗細胞氧化和保護細胞膜電位正常工作之功效。

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我同亞仔都電力十足,真係講都無人信

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我好鍾意冬天,但唯一煩惱就係静電太勁

原帖由 小小郭c奶 於 14-12-17 發表
其實我好鍾意冬天,
但唯一煩惱就係静電太勁,
我每日總有幾次接觸金屬嘢就電到啪一聲,

simple is the best~

大宅

我剛想問,今曰送女返學,忍吾住摸下同學,摸親都啪啪聲,驚電到小朋友

禁止訪問

引用:其實我好鍾意冬天,但唯一煩惱就係静電太勁

水晶宮

畀面勳章

我揸車,每次上車落車都俾電電到癲直頭電到啪出火花。好驚呀!我好低能,搵啲嘢掂吓架車睇下冇事先敢掂,點知到我一掂依然電到飛起。

大宅

原來咁多同路人
一到冬天我就慘,同大家一樣,電到儍

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:我揸車,每次上車落車都俾電電到癲直頭電到

原帖由 bowling2004 於 14-12-17 發表
我揸車,每次上車落車都俾電電到癲直頭電到啪出火花。好驚呀!我好低能,搵啲嘢掂吓架車睇下冇事先 ...
下次試下戴手套開門?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 bowling2004 於 14-12-17 發

原帖由 李豆豆 於 14-12-17 發表
下次試下戴手套開門?
我試過縮咗隻手入衫袖裡面再掂架車,隔住啲衫同褸都照電呀!不過冇咁痛咁咋!或者我聽日要試下戴手套,唔該晒。

大宅

畀面勳章

引用:Quote:小小郭c奶 發表於 14-12-17 00:58 其

原帖由 pokinponi 於 14-12-17 發表
對我有效:
買左,但对我家效用一般,最怕開門,一定電到痛

伯爵府

回覆:小殷子 的帖子

原來大家都係發電機

子爵府

引用:我多數開車門電親,開水喉都電過,我一定用

原帖由 choc_choc 於 14-12-17 發表
我多數開車門電親,開水喉都電過,我一定用紙巾包手指
我試過包住紙巾都無用,開門時啪一聲成張紙巾彈咗落地

子爵府