嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都系懷孖B.而家30週.重左18磅.我都吾系食好多野一日正常3餐有時2餐咋...自已冇乜肥到.孖B好吸收ga~~我仲胎盤低要更加小心.吾敢週圍走...只在家休息`...注意如你是返工的就要提早放假休息

複式洋房

tamfamily,

其實e生都係睇吓BB內臟同埋D手手腳腳等有冇唔正常,冇話100%保証正常。如果要接近100%保証唔係唐氏,都係要抽羊水先得,不過抽羊水有机会小產,所以我決定唔做,你要考慮清楚呀!

原文章由 tamfamily 於 08-4-21 22:31 發表

結構性超聲波睇到係咪唐bb既咩... 你知嗎? 我擔心左好耐, 究竟我要唔要做埋抽羊水呢, 因為低風險唔代表冇風險... 唉........

別墅

原文章由 Twinboys08 於 08-4-22 14:03 發表
盡量少食甜野同多脂肪食物, 但千奇吾好怕肥而吾食野. 孖B好需要營養. 放心, 會減到架!

我呢, 以前好鍾意食甜野, 不過加下覺得好甜, 唔多食, 鍾意酸野多d! 油膩野就更加唔得, 有次好想好想食乾炒牛河, 食完, 個胃頂左成日... 以後咪攪

別墅

原文章由 iLin 於 08-4-22 19:44 發表
我都系懷孖B.而家30週.重左18磅.我都吾系食好多野一日正常3餐有時2餐咋...自已冇乜肥到.孖B好吸收ga~~我仲胎盤低要更加小心.吾敢週圍走...只在家休息`...注意如你是返工的就要提早放假休息 ...

你打算提早幾耐開始放假, 我預產期7/11, 我諗住去政府生, 睇下政府會唔會同我開刀, 再睇下自己負磅情況而決定, 如果好辛苦就早d放, 因為我有成13日假要係年尾前清, 所以唔係問題!!

別墅

原文章由 Christineblue 於 08-4-22 22:13 發表
tamfamily,

其實e生都係睇吓BB內臟同埋D手手腳腳等有冇唔正常,冇話100%保証正常。如果要接近100%保証唔係唐氏,都係要抽羊水先得,不過抽羊水有机会小產,所以我決定唔做,你要考慮清楚呀!

...

未決定架, 我諗住睇左醫生, 照左oscar先再算啦

複式洋房

原文章由 tamfamily 於 08-4-23 10:59 發表

你打算提早幾耐開始放假, 我預產期7/11, 我諗住去政府生, 睇下政府會唔會同我開刀, 再睇下自己負磅情況而決定, 如果好辛苦就早d放, 因為我有成13日假要係年尾前清, 所以唔係問題!! ...

我26週已放因胎盤低.e生叫要休息..我見有dee人28週開始

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 tamfamily 於 08-4-17 16:12 發表
我第一次懷孕, 仲要係孖既, 唔知有咩要注意.......

我第一次懷孕是孖胎可惜是一件非常不愉快的經歷. 當我懷孕至差不多 25-26 週左右, 個肚好大, 每天出門返工未到巴士站已經行路行得好辛苦, 個肚近恥骨附近好痛唔想再繼續行, 不過當時公司好忙又有同事放緊婚假未返, 諗住頂多幾日等同事返黎叫醫生寫信放產假安胎. 可能自己太辛勞關係, 對小 BB 提早走出來, 他們在瑪麗 ICU 住了一段時間都分別離我們而去.

如果懷孕期間有什麼不適一定要與醫生商量及在家休息, 千祈不要免強頂住. 事隔一年左右我再次懷孕, 雖然不是孖的, 但心裹留下難忘的陰影, 驚再次有不愉快事情發生, 因此向公司取了半年 no pay leave 在家休息安胎.

[ 本文章最後由 波子 於 08-4-23 15:34 編輯 ]

別墅

原文章由 波子 於 08-4-23 15:31 發表

我第一次懷孕是孖胎可惜是一件非常不愉快的經歷. 當我懷孕至差不多 25-26 週左右, 個肚好大, 每天出門返工未到巴士站已經行路行得好辛苦, 個肚近恥骨附近好痛唔想再繼續行, 不過當時公司好忙又有同事放緊婚假未返, ...

明白同好多謝你既提點, 我會萬事小心! 你都唔好太擔心, 影響bb就唔好啦, 保持心境開朗都好重要架! 祝大家既bb都健健康康, 肥肥白白!!

別墅

原文章由 波子 於 08-4-23 15:31 發表

我第一次懷孕是孖胎可惜是一件非常不愉快的經歷. 當我懷孕至差不多 25-26 週左右, 個肚好大, 每天出門返工未到巴士站已經行路行得好辛苦, 個肚近恥骨附近好痛唔想再繼續行, 不過當時公司好忙又有同事放緊婚假未返, ...

明白同好多謝你既提點, 我會萬事小心! 你都唔好太擔心, 影響bb就唔好啦, 保持心境開朗都好重要架! 祝大家既bb都健健康康, 肥肥白白!!

珍珠宮

原文章由 tamfamily 於 08-4-24 11:08 發表

tamfamily,
我依家個仔由小到現在真係肥肥白白 , 佢都好大個啦, 讀緊 Form 1 lu. 件不愉快經歷係多年舊事, 只不過睇到這過 topic 入黎傾傾.

祝依度咁多位媽咪生對精靈小寶貝 .

[ 本文章最後由 波子 於 08-4-24 12:27 編輯 ]

別墅

原文章由 波子 於 08-4-24 12:04 發表

tamfamily,
我依家個仔由小到現在真係肥肥白白 , 佢都好大個啦, 讀緊 Form 1 lu. 件不愉快經歷係多年舊事, 只不過睇到這過 topic 入黎傾傾.

祝依度咁多位媽咪生對精靈小寶貝 . ...

如果你唔介意舊事重提, 我想知你知唔知咩原因對孖b冇左, 係咪因為太早出世呀??

大宅

tamfamily,

For your info, when my twin babies were around 28 weeks, my doctor recommended me to start taking a medicine called "塞藥" which helps to prevent early birth for the babies. My twin boys were born on expected weeks, which was 37 weeks ar ! Do check with your doctor about this la !

別墅

原文章由 Twinboys08 於 08-4-24 13:23 發表
tamfamily,

For your info, when my twin babies were around 28 weeks, my doctor recommended me to start taking a medicine called "塞藥" which helps to prevent early birth for the babies. My twin boys w ...

Thanks for your info, it really helpful! But 28 weeks is still long long way to me....... I will be 12 weeks tomorrow! I will have ocsar check on 29th. Hope everything fine!

珍珠宮

原文章由 tamfamily 於 08-4-24 12:53 發表

如果你唔介意舊事重提, 我想知你知唔知咩原因對孖b冇左, 係咪因為太早出世呀??

唔介意.
原因係26週太早, 早產兒身體好多器官未發育成熟, 抵抗力差容易受細菌感染, 他們最後受細菌感染而離開我地.

現在醫學更先進, 見 twinsboy08 媽媽講有 medicine 預防早產, 醫生對懷孖胎的媽咪照顧更佳.

[ 本文章最後由 波子 於 08-4-24 14:26 編輯 ]

大宅

吾使擔心, 一定無事!!

原文章由 tamfamily 於 08-4-24 13:55 發表

Thanks for your info, it really helpful! But 28 weeks is still long long way to me....... I will be 12 weeks tomorrow! I will have ocsar check on 29th. Hope everything fine!

別墅

原文章由 波子 於 08-4-24 14:15 發表
唔介意.
原因係26週太早, 早產兒身體好多器官未發育成熟, 抵抗力差容易受細菌感染, 他們最後受細菌感染而離開我地.

現在醫學更先進, 見 twinsboy08 媽媽講有 medicine 預防早產, 醫生對懷孖胎的媽咪照顧更佳. ...

多謝你既分享, 我會小心!

別墅

原文章由 Twinboys08 於 08-4-25 08:55 發表
吾使擔心, 一定無事!!

放心, 我會努力

大宅

其實你唔使特別食得多,但要食得精D. 我懷孕時就開始在早餐方面落手,因要返工,無mud時間食零食,午餐又要跟公司同事出街食.

我早餐通常飲盒高鈣奶(用熱水坐熱,不要用微波ding)再加一份用芝麻醬(sogo有得賣)和cheese夾的麥三文治.
Twins 媽咪

首頁

尾頁

跳至