跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問各位, 如果我同老公係Green card Resident only, 我上年生了小朋友, 我如何帶佢返美國生活? 係咪我要先回去申請,但我冇可能放低BB,

這個問題已經頭痕了一年, 我回來已經兩年必須儘快回去..

在有些網頁上睇到話只要媽媽係lawful permanent resident, 未預兩歲的小朋友可以跟媽媽一起回去,入境時再申請green card, 有冇媽咪有咁既經驗 ...

大宅

BK Milk勳章

引用:我想問各位,+如果我同老公係Green+card+Res

原帖由 JavinBB 於 15-03-11 發表
我想問各位, 如果我同老公係Green card Resident only, 我上年生了小朋友, 我如何帶佢返美國生活? 係咪我要 ...
我同老公都係greencard holder
我仔仔2013 10月出世 我幫佢攞咗HK passport之後2014 4月同BB一齊返美國
飛之前已經去領使館問過BB係可以攞住HK passport同我返美國 (之前問airline company佢地一定話BB要有visa先上得機)
飛嗰日我地提前4個鐘去到機場check in 開頭airline話BB唔上得機 (當初領使館比咗張hotline card我話如果airline唔比上機就叫佢地打hotline問)
Check in個女仔搵supervisors 問咗幾個先有一個話聽過可以 跟住airline staff就打去美國嗰邊問 問咗ok就出boarding pass (都搞咗個幾2個鐘 所以一定要預多d時間)

到美國照正常排隊到counter 嗰陣就同佢講BB喺香港出世 之後uscis staff會帶你地去搞手續
佢地會幫你地填form
你地要準備:
-marriage license
-BB birth certificate (佢地keep咗 所以你地最好喺香港攞多2張 因為第時入籍同攞passport 都要比出世紙正本)
-2 photo for ur Baby

搞咗個幾鐘就走得
一個月之後就收到BB張greencard

That\'s my experience hope it can help, if you have any questions u can pm me

別墅

回覆:JavinBB 的帖子

一定係你在外地生完後,第一次返美國時帶住BB先可以符合此條件。若你離開美國超過一年以上,就須要有回美證。如果冇,你自己都有機會喪失綠卡,最好先問問美國律師意見。

首頁

尾頁

跳至