自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁會唔會有辦法令到d蟲唔喺d衫度產卵呀?
例如用d乜嘢洗衫?
thanks!!

子爵府

咁啱嘅~~
睇呢個topic之前就有隻呢啲嘢飛咗入我屋企,
啡色的.
我捉咗佢掟返出窗口了~~

洋房

原文章由 召藥師 於 08-4-26 00:49 發表
http://www.gdzqagri.gov.cn/ny/breeding/upload/20078715415713783.jpg
正名好似叫荔枝椿象,真係好乞人憎,飛ge時間'gigi'聲,又生蛋係d衫同毛巾度,一到繁殖季節成棵荔枝樹都係佢地,日日都打至少過50隻。 ...

有呀, 我有見過呀.
因為我都住村屋.
不過唔係荔枝, 而係龍眼.
我屋企有龍眼樹, 都會見到佢地縱影.

大宅

原文章由 召藥師 於 08-4-26 14:29 發表

附近2-3百米左右內有荔枝或龍眼樹就必有架喇,佢地會飛到黎,不過佢地一次過飛唔得太遠就要停低。

召藥師
係呀、我屋村留下有一龍眼樹
我住底層、
今天我掛衫出去、
聽到好大聲叫、
初時以為 “閃”叫、
如來 5 係、係有 2 隻荔枝蟲、
“ 次 ”在我上層的狀單上
荔枝蟲“閃”叫一會便不叫、
但遠遠另外又聽到、
今年我屋村留下有一龍眼樹、開好多花仔、
但以前是頂部有龍眼、
因太高沒有人採、
聽聞沒有人採龍眼、以後就不會生龍眼、??是嗎

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 joefoon 於 08-4-27 03:19 AM 發表

召藥師
係呀、我屋村留下有一龍眼樹
我住底層、
今天我掛衫出去、
聽到好大聲叫、
初時以為 “閃”叫、
如來 5 係、係有 2 隻荔枝蟲、
“ 次 ”在我上層的狀單上
荔枝蟲“閃”叫一會便不叫、
但遠 ...

當然唔會啦!只係會生少d。我奶奶個度ge2棵龍眼樹都至少有兩層樓高,其中一棵生係河邊,跟本都唔到手摘,但年年都照有大把龍眼(舊年結個d枯龍眼都仲係樹上),只係比容易摘個棵少1成左右,就算易摘個棵樹頂個d都摘唔到架。

想棵樹生得好d,結完果後同棵樹修剪下,個頂cut緊d唔好俾佢生太高,下年就會向橫生多d新枝d果易摘d。

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-4-27 16:27 編輯 ]
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

想請問哩d蟲多數會係夜晚or日頭出動架?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-4-27 04:33 PM 發表
想請問哩d蟲多數會係夜晚or日頭出動架?

日頭。

男爵府

「臭屁肋」係我最驚最驚嘅野,遠超過老鼠

記得以前試過一次覺得好痕,用手一拗,點知俾我發現有幾粒綠色"蛋蛋"喺手度,原來穿著的內褲裡面近腰的橡根頭度有2排臭屁肋蛋蛋,嚇到我即場暈倒。

又有一次喺衣櫃攞衫出嚟,同時發現有幾隻已孵化成蟲的臭屁肋

自始以後我唔再食好似西米般成堆細細粒嘅食物,見到都會毛管凍

[ 本文章最後由 pinkypiggy 於 08-4-27 16:58 編輯 ]
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

大宅

原文章由 召藥師 於 08-4-27 16:24 發表

當然唔會啦!只係會生少d。我奶奶個度ge2棵龍眼樹都至少有兩層樓高,其中一棵生係河邊,跟本都唔到手摘,但年年都照有大把龍眼(舊年結個d枯龍眼都仲係樹上),只係比容易摘個棵少1成左右,就算易摘個棵樹頂個d都摘唔到架。

想 ...

召藥師
都想摘龍眼、但生得太高
這龍眼樹是房屋處

大宅

好媽媽勳章

我以前住村d衫有時都有架...好鬼難甩
我仲以為係蛾添...

複式洋房

自始以後我唔再食好似西米般成堆細細粒嘅食物,見到都會毛管凍

我而家都係咁!!

水晶宮

畀面勳章

屋企附近有果樹就有佢哋 我試過將綠色卵收集放入透明盒,兩三日後會變紅色~~透出黑色點,再過兩三日會有紅色幼蟲!我D仔女好鬼有興趣觀察ga!

超級版主

原文章由 701003 於 08-4-28 02:26 PM 發表
屋企附近有果樹就有佢哋 我試過將綠色卵收集放入透明盒,兩三日後會變紅色~~透出黑色點,再過兩三日會有紅色幼蟲!我D仔女好鬼有興趣觀察ga! ...

係呀,佢唔生係d衫度都冇咁厭惡(係d卵咋,d蟲我都係勁憎),我第一次見d卵時都唔知係咩,見佢瑩光綠又圓又細好得意,之後會變色同見到個身都幾得意,不過出世後又唔得意喇......

有d蟲卵好靚架,好似紅寶石咁反光一粒粒痴係d葉度,孵成蟲後又係惡心。:;pppp:

首頁

尾頁

跳至