懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

點計都冇用,唔係睇預產期.係睇你邊日生.

原文章由 chibi_fufu 於 08-5-5 20:15 發表
果時我係用M期計預產期,但係我7week第一次去照超聲波時既預產期係遲1個星期的,果時我又唔識要做夠40weeks先有產假呢個規定,如果唔係,我一定叫個醫生幫我按超聲波個預產期寫信啫~ ...

大宅

唔好諗咁多啦,一定唔得,除非你公司好人
原文章由 鼠鼠媽媽 於 08-5-6 10:07 發表

咁你有無問過可唔可以咁做架?我都爭成個月先夠40weeks 呀..

大宅

回覆 #18 kitty0502 的文章

我都係唔知到時點開口,啱啱做又大肚,唉!個印象都唔好啦。

男爵府

減齡達人勳章

唔好腍咁多,所有事都不是我們控制範圍內,大不了未辭職羅,駛死咩?佢又唔炒得大肚婆!:;pppp: :;pppp:

伯爵府

我果陣就係咁...未過試用期..知道自己有左..果陣我都做左2個幾月..差唔多過~公司竟然話我條數唔好...要炒我~之後到我生完又叫我返去做返..我真係睬佢都傻啦~總之未過試用期,公司只要唔係用"大肚"呢個理由黎炒你既話..都告佢唔入架~

大宅

回覆 #25 carrie_1102 的文章

我都係咁話,因為勞工條例寫明於試用期內可以解僱孕婦,只要唔係因為佢大肚。唉!邊有公司咁蠢話:你大肚,我炒你!
雖然我唔知自己會做幾耐,但都過左試用期先算,做得一個月得一個月。

別墅

我都係轉左工一個月就有左~不過真係超級好彩~我既產假係有錢既~但係如果你老闆係衰人既話~你要有準備佢會比說話你聽~

大宅

回覆 #27 查小恩 的文章

我就係驚佢咁,俾說話你聽,又唔告得佢,大佬呀,我都唔想架,我試左4年先有bb,唔通成世唔轉工咩。總之,到時先算。

別墅

我都是怕這問題呀! 我很想轉工, 因爲不開心, 又常常不在香港 不過我又想要 bb, 都不知點好。 就是怕一轉工就有 bb, 但如“避“, 我又怕後悔。。。都不知找工還是等好?

大宅

回覆 #29 moonisland 的文章

我之前都有試過為左生bb而唔轉工住,但等下一年,等下一年,跟住停左一年養好身子等有bb,太悶所以搵工,31/3返工,20/4驗到有,激死。整定嘅。:;pppp:

別墅

原文章由 csmc88 於 08-5-8 14:34 發表
我就係驚佢咁,俾說話你聽,又唔告得佢,大佬呀,我都唔想架,我試左4年先有bb,唔通成世唔轉工咩。總之,到時先算。
咁如果產假係有錢既~難受都要死忍架~如果係無錢產假既~就緊係駁返佢啦~個陣我8月1日去個間公司做既~我9月1日就有左bb~我都係過左試用期就即刻同老闆講我有左~跟住老闆同d同事就又講粗口罵我~又排擠我~勁難受~本來想唔做~但知道產假有錢後~就死忍囉~

大宅

回覆 #31 查小恩 的文章

有咁衰嘅老細&同事,

別墅

原文章由 csmc88 於 08-5-8 20:53 發表
有咁衰嘅老細&同事,

絕對係有~我嬲到個次係公司度大聲話~我只係有左BB唔等如我有問題~如果你地再係咁我就去平等機會委員會告你地~

大宅

回覆 #33 查小恩 的文章

其實講到咁做落去都冇意思

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我又分享下我既經驗,我一年前又係剛轉工, 返左新工一個月有左,當時好擔心, 日日都驚人炒,因為我同老公要供樓開支都好大,吾可以無工做,好在當時無嘔,所以無人知,我打過勞工署問過,僱主係有權解雇我"用吾適合個岡位"因為我未過試用期就算大肚都係咁話..........
如是者我過左試用期一星期後同公司講,
好在人事部無野喎,又無問,而且我產假仲有錢,真係好在咋.....

當時我仲要做戲,話m期不嬲吾準,又剛轉工,無為意有左......

別墅

回覆 #30 csmc88 的文章

真是整定。。。我就是怕等下等下都未有 返工又不開心。。。 所以我現在隨緣, 一邊找工, 一邊“順其自然“ 看看那一邊快啦。 如果找到新工,唯有小心一點咯, 不過我還是覺得 bb 重要, 因爲bb 是我的, 工作不是

別墅

回覆 #35 貓MIMI 的文章

你好好彩呀! 至少他們真的不知道。 就是怕嘔, 他們便一定知啦! 而且有些工是6個月試用期, 很難瞞

首頁

尾頁

跳至