婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原文章由 大魔怪 於 08-5-14 17:39 發表
我MOM都唔係好LIKE我老公但我地係住埋同一間屋咪仲慘. 我MOM仲叻到同D外人講其實同我老公唔係好熟,關於女婿嘅野我一D都唔清楚. 你話係咪要比5個叻我阿媽?

P.S. 我結咗婚都11年, 同我媽一齊住都有5,6年. ...

"我MOM仲叻到同D外人講其實同我老公唔係好熟,關於女婿嘅野我一D都唔清楚" --- same to me but it's my 99 who said she doesn't know me well (同我唔係好熟). I am with C6 for 14 years !!!

伯爵府

原文章由 bobo_bo99 於 08-5-13 22:01 發表
我未夠21歲就大左肚同我老公結婚.

I suspect because of this reason, so your mum (a traditional mum?) feels that your C6 has destroyed your life. You know, mum always thinks their daughters & sons are the best & can do big things, right?

May be let her see/know that you live very happily & your C6 treats you very good.

I feel sorry for your C6. Anyway, support you.

珊瑚宮

環保接龍勳章

最重要係你睇得起你老公, 你阿媽都係想你嫁得威.
我同老公都係事業起步之初, 大家都唔想亂洗錢, 我都盡量著多d新衫俾家人睇(我買好平衫的), 費事佢地諗太多無謂野. 我父母好好架, 不過自己做緊咩, 好難講晒又解釋唔到, 咪係佢面前做得好好睇睇囉.

我老豆好好人, 不過我都估佢唔係好睇得我老公順, 因為我老豆好爽快的, 但係我老公就好斯文的, 我老公食野慢d, 我老豆就串我老公"扮晒野", 我當佢玩囉. 講真我老公現在來看是唔夠做政府工的妹夫穩定同高級, 但我老公都係專業人士呀. 斯文家庭出生, 係我老豆眼中係扮野, 閃縮... 唉~ 同老公私下傾過, 叫老公睇開d, 咪唯有話自己老豆係老粗一名. 所以我老公都好開心的啦. 最重要係同老公知道自己的路要點走, 其他人點講我唔會上心.

男爵府

bobo_bo99
我相信呢度有好多媽咪可以完全體會到你的感受,我阿媽亦係咁,我老公同佢相處咗都有十幾年,一直對佢仲好過對自己阿媽,點知最後因一次嘈交,我阿媽自己爆响口,話咁多年只當佢係司機,從來無當過我老公係自己人,平時我阿媽都有好多說話俾我聽,例如︰我死咗之後,唔會留一分一毫俾你。女係賤貨。女嫁咗就係人哋唔關我事。同人講而家同個女住係好無面。你個仔係賤種。老豆個山都唔去拜,剩係識得拜埋d無謂人。【呢度要解釋‥唔係我哋唔去,係我阿媽刻意唔話俾我哋知幾時去拜,佢口中既無謂人係老公既阿婆、阿姨和姨丈】最後我都忍唔住同佢吵咗一埸,事原我大哥過嚟搵佢,要佢落老人中心食兩餐,避免自己煮食發生危險,佢就以為係我迫大佬迫佢落去食,有一晚佢刻意等我老公出咗去接仔放學,專登走嚟敲我厨房門,以一d好仇恨語氣同我講,你三兄妹,每人負責我每個月飯錢,你咪駛旨意可以唔駛俾,聽到呢句,我終於忍唔住,將佢一路以嚟點樣係我背後搬弄是非,點樣說三道四,全部講晒出嚟,至此之後,雖然我哋仲係同住,但我一直都再無同佢講過一句說話,甚至眼神都無接觸啦,有段時間我真係好唔開心,我阿媽令我成日覺得係欠咗佢,我有諗過,甚至同佢講過,還返條命俾佢,但想深一層,老公可以唔理,但個仔點都唔可以唔理﹗
幸好你都唔係同你阿媽住,免得過少d來往,自問問心無愧咪算囉,無謂俾佢影響心情,有乜唔開心可以上嚟係度發洩吓﹗
唔好意我又趁機借你呢度宣洩

首頁

尾頁

跳至