論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-02-07 發表

原帖由 Girl2012 於 15-02-07 發表
你護膚品都會share用嘛?
除左護膚會提供

冬天提供羽絨褸

訓覺提供90%羽絨被

佢病左邊個幫我湊仔

病左睇港安 同我仔一樣

我食乜 佢食乜 包括花膠湯水 貴價食材 唔會哩埋食

男爵府

引用:Quote:原帖由+Girl2012+於+15-02-07+發表你

原帖由 momoakira 於 15-02-07 發表
除左護膚會提供

冬天提供羽絨褸
如果你個工人係reasonable 既,我覺得提供比佢無問題,但是有D工人take things for granted, 就唔一樣。

例如我有個工人lunch會開一can 罐頭魚做送,一日食我兩只木瓜(六七十蚊個果D),三日食一罐peanut butter, 等等。我就唔接受。

其實有D僱主自己都要就住就住,就無條件對工人generous. 我比得起不過唔like 佢老馮,所以我生果、日用品、部分食物分開。

大宅

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-02-07 發表

原帖由 fanfanbb 於 15-02-07 發表
如果你個工人係reasonable 既,我覺得提供比佢無問題,但是有D工人take things for granted, 就唔一樣。

...
其實有D僱主自己都要就住就住,就無條件對工人generous. 我比得起不過唔like 佢老馮,所以我生果、日用品、部分食物分開。

十分認同,同埋有問過我,同無問係兩回事。

男爵府

回覆:敢點做好

你同佢講,M巾少左,懷疑佢用左。佢多數唔認。咁佢認唔認都好,你唔駛勞氣,話算數,不過呢啲野要自己買,用我既就10蚊塊,下次少一塊就扣10蚊!睇下仲用唔用?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Girl2012+於+15-02-07+發表係

禁止訪問

引用:要同佢講這是個人用品,需自己買,而且不可

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Gmama+於+15-02-07+發表要同

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

原帖由 Girl2012 於 15-02-08 發表
敢又係呀連依d都偷,自己有都吳用自己果d咪叫貪心羅,食同用得幾多係好閒無錯,我只係各得不問自 ...
甘你問我護膚品會唔會比姐姐用,甘我又講下平點同姐姐相處姐,我講比咩野姐姐食你又睇唔開

老實講,呢到好多jm比我對姐姐更好大有人在,亦冇話邊個方法先岩

上得討論區,一定有唔同既聲音聽,冇可能只聽到自己想聽既聲音

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+momoakira+於+15-02-07+發表

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Girl2012+於+15-02-08+發表敢

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanfanbb+於+15-02-07+發表如

係羅我俾他用吳問題。。但你點教他可以話俾我知嘛。。他吳怕我成日當我講耳邊風敢

...
我傳統,唔會提供M巾,只不過有一個姐姐新來步到,知佢第一個月無$,我叫舊工人用買送$買一包比佢,講明以後要自己買。洗頭、沖涼、洗衣液等我有提供,但是佢地無得楝,唔啱自己用自己$買。

早餐我買白面包,蛋、jam, 錬奶,peanut butter 可以用。我自己食果D未必會比佢。lunch 自己食面,有凍肉同丸。dinner 一齊食。生果我自已去九龍城買貴價,工人啊媽買普通萍果、橙、雪梨。限一日最多兩個。買過櫵,發現大姐姐一日食曬七、八條,唔細姐姐無得食,我無話佢,但是無再提供。

我覺得自己合理但是唔generous, 因為佢地D表現只不過一般。

公爵府

引用:Quote:原帖由+Gmama+於+15-02-07+發表要同

講左,thanks不過最吳鐘意他講大話
所以唯有裝錄影cam,盡量保障財物同小朋友安全

侯爵府

回覆:ztiachan 的帖子

Yes dunt take mine

大宅

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 15-02-07 發表我

原帖由 bobo101^*^ 於 15-02-07 發表
認同,做得好既話,免你淋浴露或洗頭水都得!
我姐姐一尼到就.用我們bathing gel and shampoo....少少$,冇計,但求佢5好得個軀殼返工便可

子爵府

想生BB熱投

其實有啲工人好有分寸,所以你同佢share啲嘢係絶對冇問題,同埋真係甘心供應佢所需物品;但有啲工人真係貪心,處處想佔便宜,若這些舉動太過就要出聲

伯爵府

momoakira 發表於 15-2-8 01:26
除左護膚會提供

冬天提供羽絨褸

你 PROVIDE 既野同外國請 HELPER 好貼近(外國一般包埋一架車任用,一個月幫 HELPER 入一次油,唔夠自己 FILL,不過香港交通發達無必要自己揸車)
香港好少見 FAMILY 對 HELPER 咁人道

優悠在澳洲

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

好同意! 或者, 我會主動問佢夠唔夠, 唔夠可以拎住去用先.

水晶宮

其實提唔提供,真係好個人既選擇.
反正合約無話一定要提供.
有D工人做得唔好,又貪心,咁僱主當然條氣唔順啦,仲點會提供額外野.
但有D工人之前的僱主有提供開,佢地可能以為個個僱主都會比,唔洗問.
咁如果僱主覺得唔想提供,一發現工人擅取,就即刻開聲同工人講囉.
如果講左都繼續不問自取,就係偷啦,
咁就係另一回事,要嚴正處理啦.

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

我買既食物, 大家可以食, 但工人往往食曬唔留一份比我, 到我想食時.........冇曬, 本來真係唔想同佢地分得咁清楚

水晶宮

gg0202 發表於 15-2-10 14:05
回覆 方方媽媽 的帖子

我買既食物, 大家可以食, 但工人往往食曬唔留一份比我, 到我想食時.........冇曬, ...
好似教仔咁囉.
唔好等佢做左先講,而係估佢會咁無規舉,就早D講.
而且提佢,再成日食晒最後一件,就唔再分比佢食啦.
有D人,係要嚴厲D先至合作.咁就切實執行家規啦.

首頁

尾頁

跳至