論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好难...净系四川灾民呢还是四川籍人...四川城市伤亡并唔大...好惨果D系山区...而山区果D我谂同我地沟通都有问题...有多少香港人可以明白四川口音的普通话...而巨地系唔识英文的...大陆城市人好多都请外省市或乡下地方的小保姆...或许大家可以了解下...顾主的烦恼可能并不比我们少...不过好在冇合约束缚...想换就换...大陆有套电视剧叫"田教授家的保姆"...颇好睇的...就是讲城市打工的保姆问题...

別墅

原文章由 54heima 於 08-5-24 09:22 發表
好难...净系四川灾民呢还是四川籍人...四川城市伤亡并唔大...好惨果D系山区...而山区果D我谂同我地沟通都有问题...有多少香港人可以明白四川口音的普通话...而巨地系唔识英文的...大陆城市人好多都请外省市或乡下地 ...

好多謝妳提供國內的情況作參考!
「天下洋門一樣花」,我相信全世界所有僱主都面對相若的問題。我大姑奶係美國請過墨西哥人同中南美州人做事都遇過唔少問題!只要有人的地方就會有問題出現,唔係淨係會發生係大陸人身上。依家香港的菲、印傭一樣大把問題!

我十幾年前請的第一個菲姐,話就識英文,其實聽就ok,講就有限公司兼發音有鄉音,但佢要供細妹讀牙醫,所以好賣力做野。我同佢續約一共六年!

最無敵係我朋友,佢請過唔識英文、廣東話同國語o既泰傭,佢畫公仔做時間表,個泰傭做家務跟得好好,優點係煮食係水準以上。所以,我相信菲印傭好唔晒,大陸人衰唔晒。最重要幫到災民時香港人請工人又多個選擇。D菲印工會,如果知道我地開始討論(未必真係請)四川傭的可行性,或許會收斂D無禁放肆,最終都係造福香港僱主!

[ 本文章最後由 wan-wan-ma 於 08-5-24 10:55 編輯 ]

大宅

原文章由 wan-wan-ma 於 08-5-23 19:31 發表

以前「馬姐」唔嫁,要靠自己,出名做得好。如果有目標要賺錢,好似早年菲國經濟唔好,D大家姐要養起成頭家,你睇佢做得幾好。印尼又係無機會,印尼政府都好清楚,叫印傭第二語言學廣東話。好多野係環境逼成!

菲傭俾印傭爭飯食,菲 ...

講得好正確!

禁止訪問

別墅

哇!四川妹樣靚身材正,好易一家親,坐埋妳個位個喔。

男爵府

問題除驚佢地落地生根生埋bb,另一問題係應該比幾錢人工佢地先肯黎做呢?我有朋友請緊大陸工人(黑市),佢地越黎越貴人工,依家一定要$3000加放兩日假先肯做,佢地黑市都要收$3000,比多幾百蚊可請印印賓賓啦,仲唔駛犯法添,話晒要坐監喎,唔值博 如果真係傾得掂四川災民可黎香港合法做工人,佢地要收公價$3000,有幾多香港僱主覺得值呢?mouth:

別墅

原文章由 vic-wing 於 08-5-24 17:38 發表
問題除驚佢地落地生根生埋bb,另一問題係應該比幾錢人工佢地先肯黎做呢?我有朋友請緊大陸工人(黑市),佢地越黎越貴人工,依家一定要$3000加放兩日假先肯做,佢地黑市都要收$3000,比多幾百蚊可請印印賓賓啦,仲唔駛犯法添 ...

多謝妳提供現時香港的實際情況!
妳提果D係廣東一帶大陸傭,生活指數高,若然做得野當然自抬身價!我認為立得心做工人搵銀(黑市),就好少想大肚搏生仔!

有市場即係有需要。
我心目中係用法定薪金請四川山區女災民,等佢地盡快有筆錢做重建。若然有香港自願團體能籌辦,擔當Agent角色,既輔導又挑選合適人選,最重要係可以直接查正佢地係真正災民的身份,提供訓練,形式如做社會企業咁,一定能幫佢地自力更生(所謂長窮難顧,重建需時,我地又捐得幾耐呢?)

我順便呼籲香港果D視香港菲、印傭為弱勢社群的自願團體諗下有無得做。另外有無曾經係有Agent經驗,已退休人士幫忙研究一下可行性呢?多謝!

其實受完訓,唔一定黎香港,可以去其他省市打工都得。不過係香港人工會係最高。對於無技術的女災民黎講,就等於幫佢地盡速重建。

珍珠宮

原文章由 wan-wan-ma 於 08-5-24 23:20 發表
多謝妳提供現時香港的實際情況!
妳提果D係廣東一帶大陸傭,生活指數高,若然做得野當然自抬身價!我認為立得心做工人搵銀(黑市),就好少想大肚搏生仔!

有市場即係有需要。
我心目中係用法定薪金請四川山區女災民,等佢 ...

「最重要係可以直接查正佢地係真正災民的身份」~~ 响大陸有邊個夠胆話某一樣嘢係嘅呢?

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

認同. 我老公既阿哥同佢個同事.... 都係娶左個四川姑娘..... 又唔駛做.... !!

原文章由 小伊 於 08-5-24 16:32 發表
哇!四川妹樣靚身材正,好易一家親,坐埋妳個位個喔。

禁止訪問

珍珠宮

樓主都係出於一片善心想幫人
不過實際情況,就算呢件事係成事,我諗無乜幾多個會請四川人入屋
仲有,「做得好唔好,好在乎阿Mum點教」呢點我好難認同,頑石未必可以點頭,唔通D Mum嫌錢腥,明明可以教好都唔教,走去炒人咩?!
我認為平民黎講,做義工、捐錢最實際。
原文章由 wan-wan-ma 於 08-5-23 18:58 發表
我朋友係香港人,老公被公司調職駐北京,全家移民上北京。仔女讀北京國際學校。

我相信工人做得好唔好,好在乎阿Mum點教。我係香港見過舊同事請左個印尼「山胞」,基本連開門都唔識,唔好講用電器。但係我舊同事無計較,俾心機 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 babesiu 於 08-5-25 12:13 發表
係大陸什麼都有假的,只有賊是真的.

最認同呢句

大宅

呢件事如果成事,唔會有好多香港人會請四川姑娘做工人,不過一定會有好多四川姑娘或假四川姑娘以工人既簽證來港,至於來香港真正既工作係乜就大家想像下了。到時香港又有一新既社會問題。樓主雖然一片善心,但係都係唔好咁天真喇。

原文章由 Froggy_joe 於 08-5-25 13:12 發表
樓主都係出於一片善心想幫人
不過實際情況,就算呢件事係成事,我諗無乜幾多個會請四川人入屋
仲有,「做得好唔好,好在乎阿Mum點教」呢點我好難認同,頑石未必可以點頭,唔通D Mum嫌錢腥,明明可以教好都唔教,走去炒人咩?!
我認為 ...

公爵府

好媽媽勳章

樓主不妨從另一角度諗諗 :
點解香港正苦可以批單程証, 可以批優材, 但就咁多年都唔考慮"內地家傭"呢一個工種呢?
絕對係社會問題嘅考量.
1. 現時好多港男+內地妻, 內地妻如果申請香港居留都有排等; 唔申請嘅就3個月返內地續証一次. 如果可以以內地家傭身份申請來港, 佢地大可搵朋友申請個老婆黎, 一批就係兩年, 審批上有衝突.
2. 持工作簽証可以攞埋身份証, 到時佢地大條道理來香港生仔, 取香港福利, 妳願見嗎?
3. 二奶case仲大鑊, 好多男人可以名正言順金屋藏嬌, 社會問題將會一發不可收拾.
4. 話晒大家都係同種族, 工人將會好努力亦更容易地討好阿sir, 取代阿mom位置!
5. 更加唔好講益晒d賣淫集團, 名正言順申落黎, 有身份証架大佬, 行出街比差人截查, 即使佢著到幾sexy, 差人幾懷疑都好, 仍然係無可奈何.
6. 香港仍有好多鐘點姨姨, 如果呢類低技術勞工都批, 香港基層的謀生能力就更受影響.
呢步真係唔行得架!

大宅

原文章由 babesiu 於 08-5-25 12:13 發表
係大陸什麼都有假的,只有賊是真的.

totally agree!!

地震災情係好慘, 我們可以捐款, 但呢樣我唔贊成, 1筆還1筆, 溫總都話唔會因為地震放寬宏調啦
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

珍珠宮

其實唔講四川大地震啦~ 只講開放[大陸家庭傭工市場], 我咁睇:

要黎做家庭傭工, 一定要經過國內証府認可考試及traning, 要有畢業証書, 所以除了開放, 還要有配套, 唔係呀乜呀乜都可以話黎做傭工.

衣家的外籍傭工條列巳經攪到我地呢班HK僱主冇好日子過, 如果真係開放中國市場, 一定要從長計議!

大宅

Good points
原文章由 ellawyc 於 08-5-29 20:05 發表
樓主不妨從另一角度諗諗 :
點解香港正苦可以批單程証, 可以批優材, 但就咁多年都唔考慮"內地家傭"呢一個工種呢?
絕對係社會問題嘅考量.
1. 現時好多港男+內地妻, 內地妻如果申請香港居留都有排等; 唔申請嘅就3個月返 ...

男爵府

醒目開學勳章

d大陸人好多都係好懶的, 做事很馬虎, 我公司在廣州有分公司...............基本上好既係有.........but真係好少. 自私自利既就大把, 為了自己利益唔理間公司死活的.

你平時係街都見到好多大聲講野既人, 十個十個都係大陸人黎的, 修育呢個問題都好緊要的, 費事教壞細路!!!!!!!

公爵府

講真,你得聽明那些災民的說話嗎?那些山區的村民,說的不是正宗的普通話.
另一方面,我覺得不要有"感恩"的想法.一買一賣,勞方資方,大家平等.即使捐錢賑災,也是戶相幫忙,沒有高低之別.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 heilok 於 08-5-30 15:32 發表
另一方面,我覺得不要有"感恩"的想法.一買一賣,勞方資方,大家平等.即使捐錢賑災,也是戶相幫忙,沒有高低之別. ...

十分同意!

首頁

尾頁

跳至