家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Daeng 發表於 15-2-9 20:44
講佢得啖笑,D人叫佢末日博士
我唔係有心"質"佢,只係當時發生咗d事,令我印象太深刻

侯爵府

大力大力 發表於 15-2-9 22:00
今次QE係史無前例,歷史無先例,全世界專家都係一地眼鏡碎~
唯有小心保本,不要貪得個貧

大宅

回覆:細價樓會在三個月內爆煲?!轉貼~

羅加葱由08到今日,日日都一大堆數據支持冧市,你睇下佢今日幅專容破產feel甘,不管市升市冧都好,都要找地方住

男爵府

湯文亮個女上個月先買入4個豪宅

jpwy    發表於 15-2-12 16:44

伯爵府

引用:湯文亮個女上個月先買入4個豪宅

原帖由 bobbi 於 15-02-10 發表
佢話細價樓跌啫。

侯爵府

吾埋準吾準, 佢講出來提下人都算有良心, 講左對佢無好處, 可能怕好多人會自殺.

=============================
湯文亮:財仔已部署call loan

昨日一篇「細價樓三個月內爆煲」引起極關注後,紀惠集團行政總裁湯文亮今日再來一個續集,研究細價樓會不會在三個月內爆煲。以下是他在網上撰寫文章的全文:

昨日出了一篇文“細價樓將會在三個月內爆煲”,很大迴響,手機Apps響不停,與老友食飯又被人窒,今日,東方,蘋果,經濟,星島都出大版。未來準備了一篇文“誰是最大租霸”都唔出住,今日,寫一篇續篇,究竟細價樓會不會在三個月內爆煲。

老實說,我關注財務公司按揭已經很久,除了政府遲遲不出手外,又沒有評論員提及,他們只懂得用美國加息來恐嚇。所以,樓市始終壓不下去,如果任由樓市飆升,最後出事,政府及金管局就責無旁貸。其實,金管局的權力只是能夠管制與銀行有關的財務公司。如果附屬銀行,根本連二按也不能借。所以,樓市飆升,爆煲都不關金管局的事。因為,那些財務公司的數據都非常健康,我講的是OFC(Out of control)財務公司。

最近幾年增長最急的財務公司都是領取放債人牌照,不受金管局監管。是受警務處監管。但警務處不會監管那些財務公司有沒有違反金管局規定。只是監管有沒有犯法行為。利息上限是年息60%,但超過年息48%就要上報。基本上,沒有財務公司違規。但這些財務公司嚴重影響物業市場,推高細價樓,很可惜,無人能夠察覺。我只是按著良心責任而發表,我明知俾人插,但良心好過一點比較重要。

樓價一直上升,那些向財務公司借錢的人便好似沒有問題,就算無錢還,大不了是加按,或者轉按。而財務公司就希望那些客戶轉按,除了可以多收利息外,更可以收行政費。其實,很多財務公司會將客戶互相轉讓,這樣他們會得到最大的利益。樓價上升,什麼問題也沒有。倘若樓價下跌,又會如何。

唔好以為那些財務公司唔知道是非常危險,所以,最近已經沒有財務公司肯接受轉按。那些沒有能力還錢的債仔被財務公司收樓,物業變成銀主盤。這些銀主盤將會陸續登場,現在,樓價仍然做好,那些財務公司在拍賣之後仍然可以收回債項,稍後,就會很多銀主盤出現,樓價亦會下跌,財務公司未必可以收回全數。所以,現在不少財務公司己經部署追數行動,我大膽預言細價樓最快三個月,最遲六個月爆煲。在文章出了以後,社會迴響極大,今日高官的工作就是檢討有關財務公司借貸,樓市在財務公司收歛及追數的情況下,樓市上升之勢將會停止。是否大幅下跌就要視乎追數行動有幾激烈。欲知後事,明天繼續。

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20150210&s=7015342&a=53423259

侯爵府

引用:+本帖最後由+dyl+於+15-2-10+22:06+編輯+\\

原帖由 dyl 於 15-02-10 發表

吾埋準吾準, 佢講出來提下人都算有良心, 講左對佢無好處, 可 ...
Really?

子爵府

假假地

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:湯文亮個女上個月先買入4個豪宅

原帖由 bobbi 於 15-02-10 發表
咁佢仲出黎唱淡,真係跌市佢個女咪

子爵府

引用:湯文亮大好友都睇淡

原帖由 sukileung0619 於 15-02-09 發表
湯文亮大好友都睇淡
佢剛用個女名買左4個大潭豪宅!

子爵府

講真完全唔識人做三、四按,我覺得根本依家D人大把錢,而等買樓既又大把人,所以跌都唔可以用爆來形容。

大宅

一個自己有份做投資炒賣的人評論市場
唔會無個人利益因素在內
佢又不需對言論負責
大家只能當參考

例如自己不時發掘到低水投資機會
都唔會唱通街己食完頭水先
到水尾先公開分享
無理由俾好料人自己執輸ga

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

happy+ 發表於 15-2-11 10:00
講真完全唔識人做三、四按,我覺得根本依家D人大把錢,而等買樓既又大把人,所以跌都唔可以用爆來形容。

...
真係有呀 五按:

【本報訊】房協「港人港樓」速現銀主盤。有投資者兩年多前購入長沙灣喜雅一單位,其後將單位狂按五次,最終借爆煲令單位淪為銀主盤,近日再由銀主以高價易手,呎價逾一萬三千元,創兩房新高。

四買家爭購 搶貴近3% 中原雷澤麟表示,喜雅二座高層A室銀主盤,實用五百一十方呎,銀主開價六百七十萬元,最後在至少三至四組買家爭購下,搶貴近3%至六百八十八萬八千元成交。土地註冊處資料顯示,原業主於二○一二年七月向房協以五百七百十一萬五千元購入單位,由中銀香港承做一按,房協再提供二按,貸款額逾一百一十四萬元;物業其後再被抵押,獲私人財務公司提供第三及四按揭;另有一筆款項涉及二十八萬元,料屬私人借貸。雖則按爆廠,但單位卻升值兩成。

大宅

呢個case唔係負資產
係個人理財不善問題
佢如果自己賣走所得可能賺錢多過問財仔加按
根本唔使加按取錢
和細價樓多次按揭爆煲兩碼子事來
呢個正儍仔
捉到鹿唔識脫角

大宅

hk人一窩蜂
有幾單跌, 就會跟住.

男爵府

畀面勳章

回覆:XEE 的帖子

係囉?欠1xx萬咋?

男爵府

畀面勳章

唔覺得有咩跡象見到樓市會3個月內跌

jpwy    發表於 15-2-12 16:45

侯爵府

醒目開學勳章

我都覺得無可能係3個月內跌, 除非係大圍經濟出現問題, 否則單單係香港自己無辦法令到佢跌.

男爵府

今次湯博士嘅預測都引起好大反應,不過我就覺得誠哥,四叔加埋湯博士都不約而同睇淡,呢幾位地產界大孖沙,應該比起我哋D平民百姓睇得通,君子不立危墻下,都系小心D好

伯爵府

引用:今次湯博士嘅預測都引起好大反應,不過我就

原帖由 Daeng 於 15-02-11 發表
今次湯博士嘅預測都引起好大反應,不過我就覺得誠哥,四叔加埋湯博士都不約而同睇淡,呢幾位地產界大孖沙, ...
我覺得樓價就算跌,都係陰啲陰啲咁跌。始終好多人手持唔少積蓄等上車,跌得去邊。

首頁

尾頁

跳至