自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你令我諗返起一個女同學
小學同學黎GE,係生得靚,又成日請同學食薯片,考試又好,NG係第1就第2,所以年尾結業禮,成日都有得上台拎獎,佢身邊好多朋友,我都想同佢做FD,但太多人圍住佢,我都埋NG到佢身,最後,升中學果陣,我同佢不曷同一間中學,佢入左一間好勁好另好多人爭住入GE英文中學

咁岩,佢其中1個朋友同我讀同一間中學,所以我都有機會知道佢GE近況,佢真係好叻,中一果年都考到全級第1,但去到中3果陣,佢就NG知係邊度識左D NG知咩野人,學人染髮,食煙,由乖乖女變成飛女,後尾因為自我放棄學業,留班讀中三

其實呢,個女同學住我家附近,所以我返工都會同佢同車,不過我諗佢應該NG認得我LA,因為重遇佢,我搵返同佢FD果個人想了解下佢近況,舊同學話,佢做左幾年文員,好辛苦,6K一個月,OT無補水(果時未有最低工資),佢爸爸好擔心佢學壞,咁岩佢公司係佢爸爸公司附近,所以佢爸爸日日接佢返工放工,我就有D好奇,於是以後返工如果撞到佢,都留意下佢身邊D人,果然真係,有個男人日日陪佢坐巴士返工,應該係佢爸爸LA,不過佢爸KEEP得好好,似佢阿哥多D

另外,仲有個讀書好叻GE女同學,係屋企樓下D,做街坊生意GE賣衫店度做售貨員,次次經過見到佢,都係比老闆鬧緊,唉......

至於讀書NG叻GE,有幾個男同學,讀完中三退學,去左做運輸,做左幾年搵到$$,夾份開左間酒吧,做老闆

男爵府

回覆:不如大家講下以前讀書叻-不叻的同學,依家做緊咩?

低低文員

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆 eightnine89 的帖子

叻 男 醫生律師
女 全職主婦

唔叻 男 SALES
女 全職主婦

大宅

我有個同學, 成績唔好 (不過佢聰明, 所以我唔會形容佢唔叻), 但英文几好, 現在是captin cool同事

禁止訪問

引用:排除個別天資吾講,+讀書叻果班人,+一般都係

禁止訪問

回覆:不如大家講下以前讀書叻/不叻的同學,依家做緊咩?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

有一個讀書唔叻兼好曳既舊同學. 去左做酒店廚(正職). 投資搵好多. 再加上同朋友夾份開店又搵到錢... 前排佢開自己第二間鋪 佢做廚唔係因為錢. 而係佢覺得人需要有一份工作. 而收入黎講做廚雖然搵唔少. 但比佢整體收入黎講仍然係好少果part
而讀書好叻既.. 打份工.. 穩穩定定咁
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

up

翡翠宮

叻嘅好多都考唔同嘅牌,會計師、藥劑師、醫生等等,未到好有錢但生活都過都好好。有個成績中上嘅入完大學而家仲做緊model 仔。

成績一般嘅,識幾個生得好靚女,而家有男人睇住。嫁唔嫁得出做少奶未知,不過大家都好後生姐。

成績差嘅⋯ 好多都係去咗做sales、 搬貨、地盤,未識到有一位係發咗達。生活無問題,識幾個都已經結咗婚有兩個仔都生埋,捱到無敵殘呀。

伯爵府

成績好嘅有醫生、中醫、MNC VP、大學教授
其他以前成績一般的有做秘書丶醫護、少奶奶、sales、婚禮攝影都有
Overall各人際遇似乎都幾好

Praise the Lord!  

男爵府

回覆:eightnine89 的帖子

我老公讀書叻英國最top既U反黎做I bank

我讀書唔叻做份普通文職

伯爵府

引用:其實讀書叻唔叻同第時事業無絕對關係... 當

原帖由 jeanne1120 於 15-02-11 發表
其實讀書叻唔叻同第時事業無絕對關係... 當然叻d 都著數d,以前我讀名校,有不少同學會考8A,後來都做到醫 ...
A.level 點先算考得好?

大宅

老公讀書時唔叻但依家叫做管理階層,我讀書時叻佢少少依家做ftm

公爵府

當年讀書考第一嗰個,做左我老公

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

eightnine89 發表於 15-2-11 10:58
不如大家講下以前讀書叻/不叻的同學,依家做緊咩?
又未咁極端O既..大家都係咁上下咁囉...

伯爵府

最叻果個畢業入hsbc做mt, 28歲就買左x天半島

最差果d無contact, fb好似做緊sales

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

1個 a level 有4A 讀完碩士去左教書
另1個 a level 4A 讀唔掂大學,repeat year 1 都唔掂,要被迫轉系,依家做 sales
1個 u grad 同學緊緊 pass 又係去左教書
又1個會考14分都去左教書
1個 文科中五唔掂去讀登記護士,依定樓都買埋,生活安定

總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小學叻既有60-70%都係事業上幾成功,中學叻既就大約85-90%,所以要睇講緊邊個階段

男爵府

有個親戚,考左4次會考,而家某中學校長

珍珠宮

叻的同學有做醫生也有的挨緊苦工
唔叻的同學十個有八個自己做老闆(全部都係賣裝修材料,門吖,油漆吖,地磚吖,家私⋯)不過我裝修冇搵佢地費事送上門比佢地

首頁

尾頁

跳至