樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Fungbb0131 的帖子

最大問題賣咗車位,每日要行10分鐘攞車,个車位而家又升咗50萬,租樓下車位要4500元,如搬遠D,車位可平D,揸車更爽手。

複式洋房

可加按買樓出租或作其他投資

珍珠宮

畀面勳章

新界大把3房先 $600

荃灣個邊都方便,環境好,成 800' 實用

複式洋房

回覆:healthybaby 的帖子

其實呢个方法係good idea, 我都係咁唸!我覺得趁有賺錢能力去做實行比較好,老左應安穩不變為上策

大宅

starrymama 發表於 15-2-13 09:32
新界大把3房先 $600

荃灣個邊都方便,環境好,成 800' 實用
可否說邊個屋苑?

大宅

3房$600, 荃灣個邊麗城可能得

珍珠宮

healthybaby 發表於 15-2-12 00:12
自住三房單位升到1050萬,尚欠銀行400萬,手上有240萬,好想賣咗自住樓,然後買番遠D無咁方便的三房(大概60 ...
我計劃退休時就係咁做. 一分為2. 一間自住一間租比人.

大宅

回覆:jojoplanet 的帖子

你們不觉得樓价很高,还打算加按?
我40頭,不想風險太高。

水晶宮

回覆:healthybaby 的帖子

其實我覺得ok喎,唔知你而家住邊度呢?係貴在豪定方便呢?但你有車,汽車開支點都要,其實遠dd都影唔大,慳返既錢可以買多層細,不過居住環境差幾多要兩公婆夾下,可能set 大少少budget既三房囉

伯爵府

回覆:scotttlk 的帖子

你覺得邊隻foreign currency 有錢途?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

healthybaby 發表於 15-2-12 00:12
自住三房單位升到1050萬,尚欠銀行400萬,手上有240萬,好想賣咗自住樓,然後買番遠D無咁方便的三房(大概60 ...

我會賣左層樓租番遠D睇多兩年, 條數咁計:

賣樓套現: 1050-400=650萬
租樓2年 : 25X12X2 = 60萬

兩年後持有: 650-60 = 590萬
590萬首期可以買到: 590/30% = 1800萬

如果樓市持續升, 你2年後決定再入市, 仍可買得返同現時層樓同等質素既樓, 雖則每月供款會多左
但如果樓價呢兩年內跌既話, 如果現時層樓去返得900萬, 你590萬首期可以買到2間
手上現金240萬就做其他投資, 為退休準備

公爵府

再講
你賣樓得cash 650萬, 但買返600萬樓, 但遠左, 質素差左, 升值 potential 低左, 再計埋手續費厘印裝修, 冇錢落袋不特止, 可能要再攞錢出黎埋單, 咁賣黎做乜?

大宅

首先你1050萬既樓係幾耐舊唔舊?如果舊我會賣出拎番650萬CASH同老公一人一層600萬樓下既收租樓(樓齡:10年內既半新樓) 基本上一買可以出租到
跟住會去租D同宜家差不多質素既樓黎住(無需要downgrade)
試諗下1050萬既樓既差向唔會平, 又唔知你既管理費係幾多錢, 但係租樓就可以慳番呢D.

1.負責比率唔會高而且中價樓比高價樓既升值潛力高
2.10年內既半新樓基本上唔使點煩維修問題, 最好係2房既
3.到你覺得係時候要退休或者可以收番其中一間樓黎住
4.到時你應該仲有錢係手, 如果個市跌, 你每層樓既租金應該係仲可以cover到個供樓錢 , 咁你又可以睇準機會諗3房

珍珠宮

畀面勳章

回覆 XEE 的帖子

麗城 or 附近單幢

大宅

回覆:starrymama 的帖子

我層樓樓龄14年,管理費约1700蚊(忘記) 自己仲有13年供,係H+0.6, 每月供款是人工四份一

子爵府

Jasber 發表於 15-2-13 12:05

你知道你這個主意係呢一刻有3大難題吧?

1) 假設借到千二萬, 至少月供四萬幾五萬。 計上壓測要係兩年後有十三萬以上基本收入才有信心通過壓測。

2) 而目前有限按措施, 首期應該至少九百萬

兩年之中加次息, 或宣進一步收緊按揭, 買千八萬的要求只有增加, 已經不必再寫下去了....

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Jasber 發表於 15-2-13 12:05
我會賣左層樓租番遠D睇多兩年, 條數咁計:
賣樓套現: 1050-400=650萬
租樓2年 : 25X12X2 = 60萬

如果樓市持續升, 你2年後決定再入市, 仍可買得返同現時層樓同等質素既樓, 雖則每月供款會多左
但如果樓價呢兩年內跌既話, 如果現時層樓去返得900萬, 你590萬首期可以買到2間
手上現金240萬就做其他投資, 為退休準備
但現實操作起上黎就唔係咁易. 700-1000萬樓最多只可按6成上限500萬. 1000萬以上最多按5成.

樓主賣樓套番650萬, 租樓2年用60萬, 剩番590萬. 唔好講升, 只當樓巿持平, 兩年後1000萬買番層相若質素嘅樓, 首期500萬, 賣出買入經紀佣金20萬, 厘印費37.5萬, 共557.5萬, 仲未計裝修傢電, 仲要損失咗幾年前做落嘅無敵H plan.

如果兩年內跌番去900萬, 首期400萬, 賣出買入經紀佣金19萬, 厘印費33.75萬, 共~453萬, 帳面賺咗但同樣仲未計裝修傢電, 冇咗幾年前做落嘅無敵H plan.

子爵府

回覆 healthybaby 的帖子

你層樓係唔係奧運三宝呀?

公爵府

引用:自住三房單位升到1050萬,尚欠銀行400萬,

原帖由 healthybaby 於 15-02-12 發表
個人認為高價樓升覆會差過平價樓
如果接受到遠 或無咁大
我會賣左去再買兩間
一間住 一間收租
記住同個經紀講明你個plan
可以只收一次一邊俑

公爵府

scotttlk 發表於 15-2-13 13:46
你知道你這個主意係呢一刻有3大難題吧?

1) 假設借到千二萬, 至少月供四萬幾五萬。 計上壓測要係 ...

其實我計個條數係想講就算2年樓價再升, 機會成本都唔會好大, 計數計到最盡咁計, 冇叫樓主up grade 住緊1000萬樓到1800萬
跌我就冇講到最盡喇, 如果開始跌市, 又點止跌咁少, 跌幾多我唔敢估, 但跌到900萬已經好保守, 2年時間以少博大, 買個機會

首頁

尾頁

跳至