論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-6-5 16:15 發表
你有消息未呀??我仲未有呀

0岩0岩收到電話, 個visa OK 0左喇.

大宅

我個工人visa 都出左喇.

原文章由 kkalice 於 08-6-5 16:52 發表

大宅

你一入加快信個証就出左啦, 真太好了
我都期待緊呢個電話

原文章由 kkalice 於 08-6-5 16:52 發表

大宅

你申請左幾耐呀??
雖然我只係申請了3個星期, 但我真係太等人用啦, 所以要不停咁追mouth:

原文章由 AnitaHo 於 08-6-5 21:17 發表
我個工人visa 都出左喇.

民房

追visa

原來加快信真係有效。我的agent於5月13日入申請表的,之後我每個星期fax一封加快信和send email去入境處,終於今朝收到電話新工人visa approve左啦!

大宅

我係 3/9 cfm 工人兼full paid. 但攪到 4/9 先有得簽約, 之后巳連加快信一齊入文件到入境處, 約 4/22 才有 vca#, 經一輪电話追, 終於6/3 出了Visa. 宜家等agent覆工人幾時到 ??

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-6-6 13:22 發表
你申請左幾耐呀??
雖然我只係申請了3個星期, 但我真係太等人用啦, 所以要不停咁追mouth:

大宅

我工人個visa終於出左啦, 入境處的職員真係好幫得手

原文章由 AnitaHo 於 08-6-6 16:23 發表
我係 3/9 cfm 工人兼full paid. 但攪到 4/9 先有得簽約, 之后巳連加快信一齊入文件到入境處, 約 4/22 才有 vca#, 經一輪电話追, 終於6/3 出了Visa. 宜家等agent覆工人幾時到 ??

...

複式洋房

Congratulation!!

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-6-12 13:09 發表

複式洋房

我想知妳個vca no.幾時出? 我都等緊visa,我5月23日入申請,6月3日出vca no., fax 咗加快信,6月4日打過電話去,個哥哥好好人
mark下我d info. & reason,話幫我send比主任,但6月11日我call again,係個女仔ans my call,佢只問我vca no.跟著叫我等,話they need check many thing,無咁快出到visa,根本無心幫我,只講d官腔說話,真angry,妳知唔知個電話幾難打和我哋幾等工人用,如果唔係都唔會用咁多時間去追啦!

我真係唔明工人做得唔好炒完佢,僱主請個新工人要等咁耐,受罰是我哋,it is not fair,僱傭稅我哋已付,本地工人又貴又無用,申請外傭又咁耐,政府都唔知我哋幾無助.

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-6-12 13:09 發表

別墅

原文章由 kalmum 於 08-6-12 23:19 發表
我想知妳個vca no.幾時出? 我都等緊visa,我5月23日入申請,6月3日出vca no., fax 咗加快信,6月4日打過電話去,個哥哥好好人
mark下我d info. & reason,話幫我send比主任,但6月11日我call again,係個女仔ans my call,佢 ...

你係邊個AGENT架..??點解要你自己日日打去IMMG到問既??你有比AGENT FEE 架喎~佢無幫手打咩...連白卡NO.都要問番你轉頭~

複式洋房

通常係自己打去immg到問會好d,問我vca no.是immg接電話個姐姐.
今日我又再打電話去immg,係個哥哥聽,佢好好人,幫我check,話主任幫我做緊,又聽我講點解咁急要visa,跟住話寫低再比主任.

我真好心急,唔知visa幾時批.

原文章由 JOESPHINE 於 08-6-13 11:10 發表

你係邊個AGENT架..??點解要你自己日日打去IMMG到問既??你有比AGENT FEE 架喎~佢無幫手打咩...連白卡NO.都要問番你轉頭~

大宅

我個VCA#係5月30日出的, 他應該睇你個緊急程度, 因為星期五發生少少事, 我SENT左個E-MAIL去入境處通知, 星期二SENT FAX加電話, 星期三再打去追(無辦法我真係好急人用), 連聽電話個哥哥都認得我, 我話係呀, 因為真係好急, 他話已經幫我追左, 會再幫我追, 點知個日就出左 , 你要真係好確實比到原因他, 他先幫到你去追架

原文章由 kalmum 於 08-6-12 23:19 發表
mark下我d info. & reason,話幫我send比主任,但6月11日我call again,係個女仔ans my call,佢 ...

大宅

Thank you !!
你個新工人如何呀??我真係驚我教到嘔血呀mouth:

原文章由 win02 於 08-6-12 22:55 發表
Congratulation!!

侯爵府

原文章由 JOESPHINE 於 08-6-13 11:10 發表

邊間agent 都好, 一定要僱主自己親自打去入境處樹催visa..................

複式洋房

Touch wood!! Ok la

willing to learn and ask questions, quite good attitude! the most important is my daughter likes her.

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-6-15 08:18 發表
Thank you !!
你個新工人如何呀??我真係驚我教到嘔血呀mouth:

男爵府

好媽媽勳章

you also can call the no. 2824 6111, you must wait until the staff to ans. your phone, i call last wed and leave down the vca# and my tel. number to the staff than i just received thier call on thu and said that the visa is ready.

複式洋房

Thank you for your reply.

I hope I can get a visa soon.

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-6-15 08:13 發表
我個VCA#係5月30日出的, 他應該睇你個緊急程度, 因為星期五發生少少事, 我SENT左個E-MAIL去入境處通知, 星期二SENT FAX加電話, 星期三再打去追(無辦法我真係好急人用), 連聽電話個哥哥都認得我, 我話係呀, 因為真係 ...

複式洋房

好開心,我今朝再call immg,下午終於有visa.
i will have good sleep tonight.

男爵府

I am very happy too....
I send E-mail and fax to immgration ....let them know myconditon.....And only three working days...they call me to take thevisa of new maid...Thanks them a lot...^^

複式洋房

You are so lucky, only 3 working days for getting a visa.
You know I wait a visa for 2 weeks after I got VCA No. and I have faxed and called to the Immg. many times.

原文章由 tky9802 於 08-6-18 10:23 發表
I am very happy too....
I send E-mail and fax to immgration ....let them know myconditon.....And only three working days...they call me to take thevisa of new maid...Thanks them a lot...^^

首頁

尾頁

跳至