爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-02-17+發表做個

原帖由 highlander 於 15-02-18 發表
請不要正義超人上身,無睇清問題就指責人。人地問緊法律上可唔可行,唔係問你個人認為可唔可行。
我小朋友 ...

1. 你回應佢問法例問題,我誤會左,我要喺呢點講對唔住。

2. 邊個話小朋友坐車就要大人貼身照顧?有乜野比綁左喺carseat更安全?

我兩個細路,冇請姐姐只請鐘點,細囡有一出世後,除左平日日頭由我媽照顧,其餘時間我自己負責。由沖涼、換片到餵食再加家務由我同爻太太照顧哂兩個。

細囡由出世就坐carseat, 佢同阿哥兩個自己坐,我經常一個同兩個開車接媽咪放工、一個人由將軍澳車佢地入屯門都係咁!

照顧,喺車上面有乜要照顧?開住車換片餵奶?咁你細路三歲又要喺車頭點照顧?

我有次細囡食飽左但但喺carseat都玩屈肚屈到嘔番啲食物出黎,搞到成身,我一樣返到車場先同佢抹。

三歲坐前座,又真係好想知你有冇熄airbag。你求神拜佛希望佢唔會自己彈出黎。自己google下airbag 對小朋友影響。

自己開車唔跟車太貼唔開快車唔玩手機就一定安全?條馬路唔係得你一架車,有好多盲毛,即使好安全地、識defensive driving都唔包唔會撞車。

其實要講,每個人緊會為自己搵到個理由去解點安排小朋友上車(冇人照顧/唔夠位買carseat…/自己手車好慢⋯⋯)又話自己個carseat喺自己習慣上放邊最好,不過冇人想有意外,呢個世界好少有人會主動係細路出左事大鑼大鼓話俾其他人知,所以要知邊個方法/放邊個位最安全,只能教專家既研究同統計報告既數字。

而近乎全球都話數字/研究指出carseat唔應該放前座。

複式洋房

引用:Quote:highlander+發表於+15-2-18+02:15+請

原帖由 cfaye 於 15-02-18 發表
對不起我是路過的閒人而已。 其實你說把小朋友放在司機位旁邊方便照顧, 但你又在駕駛中 又怎樣可以照顧你 ...
請問閣下有否小朋友?小朋友可以發生的事可以係你估唔到!佢可以嘔,可以打噴嚏留鼻水鼻涕,可以咳到呼吸困難,可以瞓著後條頸長時間側埋一邊,可以特然爆喊⋯⋯!
無人叫你一路揸車一路照顧佢,如果有小事發生,只需要紙巾抹,飲啖水嘅可以慢車打燈停車即時時處理,在高速可以停埋路肩,影線,僻車處等地方。

複式洋房

引用:+本帖最後由+sorman+於+15-2-18+07:04+編輯

原帖由 sorman 於 15-02-18 發表
閣下怎樣照顧小孩和我無關,你喜歡讓她嘔完繼續含係口係你喜好,我只想講嘔吐物有機會倒流入氣管做成窒息,胃酸留係食道也可以焯傷食道。
三歲未夠小孩已經可以自己除開carseat同安全帶個lock,俾佢係後座佢除咗lock咁同無carseat有咩分別?
不是只有你才知有前座airbag lock,本人有睇車主手冊!

複式洋房

引用:+本帖最後由+sorman+於+15-2-18+07:04+編輯

原帖由 sorman 於 15-02-18 發表
如果因為carseat 放係後座而發生了之前我所講嘅意外,因無即時照顧而嘔吐物到流氣管而窒息,你估D所謂專家會唔會賠償俾你?專家所講嘅係理論,無需負責任,只可作參考,但實際情況要以自己使用行為作準,如果你連自己需求係咩都唔知,咁你已經發揮唔到件產品嘅功能。
carseat 同車都係一件工具,我地係使用工具,係跟據我地需要去使用,並不是俾工具限制住我地去使用。

大宅

CARSEAT放前座真係無腦!唔解釋啦,對牛彈琴

大宅

highlander 發表於 15-2-18 09:40
請問閣下有否小朋友?小朋友可以發生的事可以係你估唔到!佢可以嘔,可以打噴嚏留鼻水鼻涕,可以咳到呼吸困 ...
我有小朋友,8歲。其他野不想說太多,不是來開罵戰。只是想講一句, 放鬆點吧,不用想太多可能性,安全至上。

複式洋房

引用:如題... 因為架車係屋企人, 我唔係成日渣..

原帖由 阿爹爹 於 15-02-16 發表
如題... 因為架車係屋企人, 我唔係成日渣...只係有時車老婆同阿女(個半月大)返外母度先會用...
主要係架車 ...
有啲carseat係提籃式既,而有啲bb車係可以用到呢種提籃,咁當你落車時,你只需要連b帶籃一齊放響bb車上,咁部車咪唔會有個carseat阻住車裡面既空間囉。

複式洋房

引用:Quote:highlander+發表於+15-2-18+09:40+請

原帖由 cfaye 於 15-02-18 發表
我有小朋友,8歲。其他野不想說太多,不是來開罵戰。只是想講一句, 放鬆點吧,不用想太多可能性,安全至上 ...
放心,這絕對不是駡戰,討論區是討論有關題目,不是用來對駡!只是估不到在這討論區會有這樣的對答。
只是以為在這討論區出帖的應該是為人父母的,應該有相當處世經驗,會了解晒整件事才發言,或有較充足資support先出帖,希望真的幫到人。但估不到一出囗已是不負責任,教壞人或至乜都唔講就話你無腦,呢D係咩討論?做人父母咁武㫁,無睇清題目就出帖話人,咁點令下一代信服?連正確答案同自己議見都未識分就去同人討論!點教少朋友去應付宜家嘅考試?
Carseat係可以放前座,就算carseat生產商都有咁建議人裝,例如有手抽嗰種for 0-12m嘅,就講明後座可前向或後向裝,但前座只可BB面向前裝。咁係咪要寫封信去俾呢間公司同佢講無腦,點解唔駛多講啦。
如果大家仲想指責我嘅,可以揾個資料証明俾我睇,每年因為小孩或BB嘅自身意外而得不到及時處理嘅死亡率高D定係因carseat放係前座而令BB死亡率高D。
歡迎大家俾自己意見給發問者,但請分淸是意見定答案。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Carseat 係咪必須

無事就無事,有事carseat幫到你擋一命

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:CARSEAT放前座真係無腦!唔解釋啦,對牛彈

原帖由 skylet 於 15-02-18 發表
CARSEAT放前座真係無腦!唔解釋啦,對牛彈琴
我3個小朋友,都未坐過車頭

公爵府

引用:如題...+因為架車係屋企人,+我唔係成日渣..

原帖由 阿爹爹 於 15-02-16 發表
如題... 因為架車係屋企人, 我唔係成日渣...只係有時車老婆同阿女(個半月大)返外母度先會用...
主要係架車 ...
試過有單交通意外,大人抱著bb在後座,點知炒車,bb雖然係抱著,但衝力太大,壓到bb死左,你小心姐,意外好難料,吾好慳。

大宅

回覆:Carseat 係咪必須?

法例規定一回事,能力範圍做到最好又一回事。

小朋友可能係我們生命中最寶貴的東西,就算幾麻煩,我覺得應該做到能力範圍內最好。

所以有時去飲,自己唔揸車改乘的士,我都有用carseat 的。

Carseat 雖然可以放唔同座位,但以撞車時的安全性來計,放後座中間,而且是背向的carseat安全性最高。

我仔一兩個月大時唔習慣一個人坐後座,試過爆哭半個鐘直到接到媽媽陪佢坐為止,最終我無理佢,坐多幾次就無嘢,現在好鍾意坐車,也唔介意一個人坐。

大宅

highlander 發表於 15-2-18 15:55
放心,這絕對不是駡戰,討論區是討論有關題目,不是用來對駡!只是估不到在這討論區會有這樣的對答。
只是 ...

我架車説明書提到, 如果無 equip automatic child seat recognition on front passenger seat 但又一定要 carseat 放前座, 就要 forward-facing 同將座椅較到最後及最低位置, 務求要遠離 dashboard

大宅

ahngau 發表於 15-2-19 23:51
法例規定一回事,能力範圍做到最好又一回事。

小朋友可能係我們生命中最寶貴的東西,就算幾麻煩,我覺得應 ...

我架車既説明書就反而提到後座中間座位唔好放 rearward-facing carseat

大宅

highlander 發表於 15-2-17 16:02
後座有人手抱可以,前面唔可以手抱,一定要carseat。
係咪都唔應該手抱

男爵府

引用:+本帖最後由+vincentkhm+於+15-2-20+21:31+

原帖由 vincentkhm 於 15-02-20 發表
可能後座中間條seat belt 只係ELR, 唔係ALR

ELR 既seatbelt只會真係有撞擊時會索緊,咁平時用轉下彎都可能搞到個carseat fling歪左。

兩邊座位就多數ALR,冇呢個問題發生。

大宅

其實介唔介意講下是邊款車唔可以放carseat在後座中間?好特別。

至於rear-facing定front-facing,好似只有瑞典比較注重這問題(做到Volvo出來的國家,係對安全有啲要求)。Rear-facing的carseat安裝比較麻煩,不是每款車都啱裝每款椅,要試。但瑞典人話rear-facing比front-facing安全5倍,主要原因是細路仔比例上頭大頸幼,front-facing撞擊時容易出現whiplash。

講多無謂,睇下撞擊測試片就明白:

http://www.autoliitto.fi/tietopa ... britax_fixway_2009/

http://www.autoliitto.fi/tietopa ... xi_cosi_pearl_2010/

https://www.facebook.com/permali ... bid=271354869629700

男爵府

引用:其實介唔介意講下是邊款車唔可以放carseat

原帖由 ahngau 於 15-02-21 發表
其實介唔介意講下是邊款車唔可以放carseat在後座中間?好特別。

至於rear-facing定front-facing,好似只有 ...
邊款車後座中間係ELR/ALR真係要拎上手扯下先知(我睇過幾款既user manual, 都唔係款款講到明)

其實fwd facing 用喺ELR都應該問題不大,始終細路重啲,加埋重心近座墊都ok。 試過一個提籃放ELR中間,真係大人輕輕一拉側邊就走位。

不過,其實有啲carseat都講左加個locking chip又得。我估車既user manual為左簡化就叫你唔好放中間囉。不過美國嗰邊就寫得多元化啲(可能預三個carseat齊齊坐後座機會唔細,要就埋呢班客仔)

瑞典under 4y 都一定要rear facing,不過嗰啲carseat啱唔啱細車款就真係唔肯定。

我細囡剛2y , 仍係rear facing, 應該至少可坐多半年先轉fwd facing, 佢又從未投訴過。

大宅

回覆:Carseat 係咪必須?

Elr seatbelt 係加個clip就得,而且我見有啲carseat built in已經有clip,所以佢架車説明書講明唔裝得中間,可能有其他問題呢?

我個仔歲幾,坐緊rear facing,應該都可以坐多幾個月,不過我都想襯euro低,買張可以坐到5歲的rear facing seat。

上咗啲瑞典車網,找到有人用同款車裝Britxx Hi-way 2,諗住係carsext.se買。

男爵府

引用:Elr+seatbelt+係加個clip就得,而且我見有

原帖由 ahngau 於 15-02-21 發表
Elr seatbelt 係加個clip就得,而且我見有啲carseat built in已經有clip,所以佢架車説明書講明唔裝得中間 ...
你係乜車?我係cefiro,左度右度都度唔到(因為到時就變左阿媽個助手席坐到屈腳)

除左ELR問題我諗唔到仲有乜可能性,不如試下去carseat blog嗰邊討論區問下嗰邊的父母,當大家研究下

首頁

尾頁

跳至