跳至

首頁

尾頁

大宅

我都明白,病就話有藥食,會好返.
但係佢好怕返學,發開口夢哭話唔返學,好驚會影響到佢心理.
原文章由 lcf201 於 08-9-26 09:54 發表
初初返學係會容易D病架喇, 我仔仔都係咁, 而家都間唔中有傷風感冒, 医生話依個年紀係容易D病, 要到左上小一先叫做好D, 唔使咁擔心

大宅

Hi marshr,

我個女頭兩星期返學都好開心,未哭過.
但近期就成日哭,唔鍾意返學.
你囝囝ok未呀?

原文章由 marshr 於 08-9-26 22:54 發表
你哋好呀!
我囝囝讀n1班,今日佢哋開生日會,唔知有冇教唱生日歌呢
你哋小朋友適應未呀

大宅

點解個個n1都係男仔?好想幇囡囡識個女同學仔,等佢鍾意返學.

男爵府

bbchuchub問我覺得學校點,
咁我覆完佢,順便cope咗post出黎一齊分享.

我個仔頭2個星期都係鍾意返學,
問佢返學好唔好,佢會話好呀!
但之後就每日返學前都喊要媽咪,
問佢返學好唔好,佢就話唔好呀!
我唔知係佢唔捨得我定係玩厭咗定係其他原因...
因為佢咁細個唔識講,
我問佢老師有冇鬧佢,打佢,佢話冇.

佢每日放學都會有個file睇返佢食咗幾多,
同埋有冇去大大,
如果整濕衫褲會剔返原因.
如果有特別事老師放學都會講,
或者你可以問佢.

飲食就一般啦,佢有個表貼o係門口有咩食.

清潔方面都係一般啦,
每日返學都要換鞋(有一對白色鞋要放o係學校),
但我個仔未識去大小便,有時會漏.
如果大大清潔就差小小.

其實你問我覺得點,我都唔係好知,
因為除咗頭3日陪佢返學校玩之外,
我都唔知佢每日做D咩.
當然都有一個大慨o既上課時間表,
知道有音樂(但唔知佢唱咩歌),
知道有大肌肉訓練(但唔知係踩單車定滑滑梯),
知道有小肌肉訓練(但唔知係串珠珠定疊積木定畫畫).
可能依家未派書,遲D用書會知佢學緊咩,
依排學眼耳口鼻(係我自己問老師).
佢係冇手冊o既.

[ 本文章最後由 MIYUKIFONG 於 08-10-1 01:37 編輯 ]

大宅

嘩!好詳盡呀!
不過我覺得午餐由星期一至五都係食飯,對不愛吃飯的小朋友較難適應.唔知其他學校係咪咁?
下面有條LINK,係電台訪問心理學家有關小朋友不想返學,有興趣可以聽下.
http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/familyaffairs/20080518.html
原文章由 MIYUKIFONG 於 08-10-1 01:32 發表
bbchuchub問我覺得學校點,
咁我覆完佢,順便cope咗post出黎一齊分享.

我個仔頭2個星期都係鍾意返學,
問佢返學好唔好,佢會話好呀!
但之後就每日返學前都喊要媽咪,
問佢返學好唔好,佢就話唔好呀!
我唔知係佢唔捨得我定 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

hihi tywinhk :
你囡囡好d未?有無see醫生??

大宅

Hi Yan,

昨日又痾,今日醫生話已經是病尾,不用再覆診.
下星期應該可以返學.

原文章由 yan801022 於 08-10-2 23:14 發表
hihi tywinhk :
你囡囡好d未?有無see醫生??

男爵府

bbchuchub問我:

你話依家未派書,同手冊,是什麼原因,是否剛剛開學未買?
手冊是否日日取回家?

等我更新返先!!!
亞仔終於派咗手冊喇,
入面都有齊佢o係學校o既表現同埋學咗D咩,
但係只係一個月派一次.
書一早買咗但未派住,因為要過咗適應期先會教書.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

有無人呀!咁少呢間幼兒園媽咪on-line=.=

公爵府

畀面勳章

大家好!!
我個仔e家返暫托, 又係頭兩星期返得好開心, 呢個星期開始係門口喊話唔返, 個仔係有得玩就無亞媽既人, 之前返plaggroup未試過喊, 我都唔明點解

大宅

Hi Noddles,
你仔仔返全日?
playgroup唔同幼兒園,小朋友要重新適應生活,學習自理,學習與人相處,守規則,活動又要按時間表.不只是遊戲或隨自己意願而行.
所以要我地及老師協助他們適應,畢竟這是他們重大的轉變.

原文章由 noodles9112002 於 08-10-18 21:43 發表
大家好!!
我個仔e家返暫托, 又係頭兩星期返得好開心, 呢個星期開始係門口喊話唔返, 個仔係有得玩就無亞媽既人, 之前返plaggroup未試過喊, 我都唔明點解 ...

洋房

各位媽媽:大家好!我個力行報咗十二月一日囝囝足兩歲入N1,多多指教!

我個仔雙耳弱聽,所以要早入學(但無需讀兼收位),見九龍崇德社有位,且有兼收經驗,所以報咗。

我 Feel 到個校長對聽障有認識。唔似一些熱門幼兒園,聽到「聽障」當咗「智障」和「學習遲緩」;又或者話老師好忙無時間特別照顧我個仔......

致電查詢時,校長問我囝囝是否已適應配帶助聽器,又說小朋友初初帶會頭痛......好!有料到,我 buy 妳,就報了這校。

希望跟各位媽媽做個朋友!

大宅

Hi 力行媽媽,
我囡囡都係n1,我地就黎做同學仔啦!

我自己係等一任媽咪.同呀女經歷好多第一次.尤其等一次入學,咩都唔識,講真真係好幸運識到其他幾位家長,大家可以一齊分享,而家我同我呀女都識到班朋友仔啦.
學校方面,幾適合我,因為我不喜歡只著重學術成績的學校.

你選擇12月返學非常適合,因為d舊生開始適應,老師可以多d時間照顧你囝囝.

多d一齊傾呀!到時見!

原文章由 麥太太 於 08-10-29 13:52 發表
各位媽媽:大家好!我個力行報咗十二月一日囝囝足兩歲入N1,多多指教!

我個仔雙耳弱聽,所以要早入學(但無需讀兼收位),見九龍崇德社有位,且有兼收經驗,所以報咗。

我 Feel 到個校長對聽障有認識。唔似一些熱門幼兒園,聽到「聽 ...

洋房

回覆 #33 tywinhk 的文章

Dear tywinhk,

好高興認識妳,我都是第一胎,一樣唔鍾意D學校只顧成積......我個fd個仔剛兩歲,說翰X幼稚園入學試要個小朋友說英文生字~~母語都未說得掂就要說英文,根本就無意思。

大宅

Hi 力行媽咪,
我未去過其他學校interview,所以唔知.
而家d幼兒教育取向同以前唔同,就東華機構,我相信佢地有資源不斷研究.
原文章由 麥太太 於 08-10-30 13:49 發表
Dear tywinhk,

好高興認識妳,我都是第一胎,一樣唔鍾意D學校只顧成積......我個fd個仔剛兩歲,說翰X幼稚園入學試要個小朋友說英文生字~~母語都未說得掂就要說英文,根本就無意思。 ...

公爵府

畀面勳章

e家個仔跟左第二個老師無咁扭計囉 我個仔咁麻煩d老師嬸嬸一句都無投訴過, 真係好有愛心
原文章由 tywinhk 於 08-10-22 23:16 發表
Hi Noddles,
你仔仔返全日?
playgroup唔同幼兒園,小朋友要重新適應生活,學習自理,學習與人相處,守規則,活動又要按時間表.不只是遊戲或隨自己意願而行.
所以要我地及老師協助他們適應,畢竟這是他們重大的轉變.

...

大宅

哈哈!而家d小朋友個個在家都係小霸王,自己都頂唔順,真係好佩服d老師
原文章由 noodles9112002 於 08-11-1 00:41 發表
e家個仔跟左第二個老師無咁扭計囉 我個仔咁麻煩d老師嬸嬸一句都無投訴過, 真係好有愛心

子爵府

原文章由 麥太太 於 08-10-29 13:52 發表

我 Feel 到個校長對聽障有認識。唔似一些熱門幼兒園,聽到「聽 ...

hi, wellcome,
我個仔讀n2架.....
你講既校長, 係咪指陳主任呀.....
佢真係好pro架, 因為佢有讀兒童心理學, 佢間中都有出去講talk架....
我有时有啲問題5太明白, 佢都好有耐性解釋我听, 同埋佢處理啲學生既case, 真係好好囉....
我個仔之前係讀另一間架, 但返得好5開心, 跟住同佢轉左呢間, 佢而家不知幾咁鈡意返學添, 又學到好多野, 連英文都學得好快, 雖然我对個仔無咩要求, 但見到佢識咁多, 我真係好開心架.....

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔將會今年1月返n1班呀, 我去參觀過, 覺得好大, 幾好, 不過有樣嘢我唔鍾意, 就係冇校服!

複式洋房

我都係6月讀n1

首頁

尾頁

跳至