跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 tywinhk 於 08-6-4 23:17 發表
Hello Yan,
我都係全職媽媽,等佢返學ok就做番野,我住天富呀,好近啊
quote]原文章由 yan801022 於 08-6-4 14:36 發表
hello tywinhk
好開心 ...

hi, 我都係住天富架.....
其實我自己都有啲想可以湊返個仔架, 不過唔做野個人會好悶, 個仔返左學自己又無野做, 其實真係無野可以兩全其美架...

[ 本文章最後由 chinghomama 於 08-6-5 10:10 編輯 ]

男爵府

如果可以的話, 比阿仔返學, 跟住自己可以揾D半日工或者part time 做下就好喇, 又可以自己接送阿仔, 又可以自己煮野比阿仔食
原文章由 chinghomama 於 08-6-5 10:06 發表

hi, 我都係住天富架.....
其實我自己都有啲想可以湊返個仔架, 不過唔做野個人會好悶, 個仔返左學自己又無野做, 其實真係無野可以兩全其美架...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-5 10:30 發表
如果可以的話, 比阿仔返學, 跟住自己可以揾D半日工或者part time 做下就好喇, 又可以自己接送阿仔, 又可以自己煮野比阿仔食

唉, 边有咁完美呀, 當你做開份工係過萬既, 如果你轉份工得返3幾千, 你都無晒心机做啦, 呢樣野我唔係無唸过架....

男爵府

咁又係, 但係如果經濟許可, 都可以試下, 尤其而家佢地返學, 見其他小朋友係爸爸媽咪接送, 佢地又想, 聽到佢成日問可唔可以接我放學, 真係心酸架!
原文章由 chinghomama 於 08-6-5 10:42 發表

唉, 边有咁完美呀, 當你做開份工係過萬既, 如果你轉份工得返3幾千, 你都無晒心机做啦, 呢樣野我唔係無唸过架....

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-5 11:05 發表
咁又係, 但係如果經濟許可, 都可以試下, 尤其而家佢地返學, 見其他小朋友係爸爸媽咪接送, 佢地又想, 聽到佢成日問可唔可以接我放學, 真係心酸架!

我都唔知可唔可以叫好彩, 我朝早要帶昊昊返學, 放工又要即走返去接放學....其實自己都好倦架.....
其實好難兩全其美, 因為而家份工, 真係幾好架....
人工不过不失啦, 所叫我做part-time, 我會小左好多收入, 無錢真係無安全感架....
雖然而家都搵朝唔得晚, 但都好过無啦....
而家样样都貴, 最好人工可以double啦, 重話減半喎, 不如唔好做lu....

男爵府

咁你都幾好喎, 返工又近, 車錢都save 返D, 我返香港, 車錢又貴, 時間又要多D, 所以接唔到卓卓放學, 我返到TSW 都要7點, 又唔想佢咁夜先走, 返學都可以送到佢, 但又係延展, 返到去都係得2-3個小朋友, 我都想揾份近D的工
原文章由 chinghomama 於 08-6-5 11:11 發表

我都唔知可唔可以叫好彩, 我朝早要帶昊昊返學, 放工又要即走返去接放學....其實自己都好倦架.....
其實好難兩全其美, 因為而家份工, 真係幾好架....
人工不过不失啦, 所叫我做part-time, 我會小左好多收入, 無錢真 ...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-5 11:22 發表
咁你都幾好喎, 返工又近, 車錢都save 返D, 我返香港, 車錢又貴, 時間又要多D, 所以接唔到卓卓放學, 我返到TSW 都要7點, 又唔想佢咁夜先走, 返學都可以送到佢, 但又係延展, 返到去都係得2-3個小朋友, 我都想揾份近D的 ...

你做開咩架, 我而家返荃灣, 所以真係好方便架....
touch wood昊昊係學校有咩事, 我都可以即赶返去嘛.....
其實你要去到咁遠返工, 除非份人工好多姐, 如果唔係, 你搭車食飯既錢都要使好多喎....
咁倒不如搵份近近地既, 就算唔可以接峰峰放學, 你都可以早啲返屋企陪佢玩下啦, 係咪....

題外話 : 我個仔話琴日同你個仔一齊砌積木喎...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

唔好意思又有問題要問,床墊你們到邊度(車)???

男爵府

我做會計架, 返得遠又真係車錢都飯錢都差不多, 好彩而家間公司叫做褔利好, 同埋係返5日囉, 唔係真係想轉工!

尋日卓卓冇返學喎, 佢有小小咳, 我冇比佢返學, 同埋佢班內有好幾個都叫峰峰

原文章由 chinghomama 於 08-6-5 12:17 發表

你做開咩架, 我而家返荃灣, 所以真係好方便架....
touch wood昊昊係學校有咩事, 我都可以即赶返去嘛.....
其實你要去到咁遠返工, 除非份人工好多姐, 如果唔係, 你搭車食飯既錢都要使好多喎....
咁倒不如搵份近近地 ...

男爵府

其實你可以係學校叫學校幫你揾人車, 同自己出面揾都係$80, 唔使自己周圍揾
我有個朋友, 佢係元朗大橋街市側個到冇得車, 可以自己揀布, 都係$80
你去睇下
原文章由 yan801022 於 08-6-5 13:35 發表
唔好意思又有問題要問,床墊你們到邊度(車)???

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-5 13:46 發表
我做會計架, 返得遠又真係車錢都飯錢都差不多, 好彩而家間公司叫做褔利好, 同埋係返5日囉, 唔係真係想轉工!

尋日卓卓冇返學喎, 佢有小小咳, 我冇比佢返學, 同埋佢班內有好幾個都叫峰峰

...

sorry, 下次叫返你個仔做卓卓啦....
咁你個仔好啲未, 有無睇医生呀, 我個仔有鼻敏感, 天氣一轉, 太冷, 太熱/焗, 佢又會發作, 我都好煩架.....
好在近排佢都無乜野咋, 每次佢一同我講流鼻水, 我就好驚架啦, 因為睇e生都無用, 佢瞓覺又會鼻塞, 瞓唔好, 搞到我都無得瞓....

[ 本文章最後由 chinghomama 於 08-6-5 14:33 編輯 ]

男爵府

唔梗要啦, 小朋友好難分係邊個架, 我後尾先知原來佢個班都有幾個峰峰!
佢好番D啦, 有心喇! 我今日先打左比學校, 話唔去旅行, 退番D錢先, 睇下佢依2日身體好唔好番D, 如果好番, 咁就星期六自己坐車去join 學校囉, 因為佢好想去呀, 陳主任話佢地個班好多都去旅行, 卓卓又期待左好耐, 我都唔想佢唔開心!

原文章由 chinghomama 於 08-6-5 14:31 發表

sorry, 下次叫返你個仔做卓卓啦....
咁你個仔好啲未, 有無睇医生呀, 我個仔有鼻敏感, 天氣一轉, 太冷, 太熱/焗, 佢又會發作, 我都好煩架.....
好在近排佢都無乜野咋, 每次佢一同我講流鼻水, 我就好驚架啦, 因為睇e ...

子爵府

我因為呢個wk要返工, 所以去唔到呀....
唸起都有啲慚愧架, 我個仔返左學8個月, 但一次親子活動我都未同佢參加過, 唉.....
上次話母親節係第二間學校搞左個活動, 我又係要返工去唔到呀....
其實, 昊昊未必會like去ocean park, 但我估佢可以同老師 & 同學仔一齊去, 佢應該會開心啲囉....

男爵府

冇辦法啦, 要返工, 我淨係知陳主任話好多家長請左假, 所以如果落雨都會照去囉,
我之前都係問過卓卓, 想唔想去旅行, 佢初初都唔知係咩一回事, 後尾我同佢講, 即係同埋D 同學仔同老師一齊去公園玩, 咁佢就話要去喇!
原文章由 chinghomama 於 08-6-5 15:15 發表
我因為呢個wk要返工, 所以去唔到呀....
唸起都有啲慚愧架, 我個仔返左學8個月, 但一次親子活動我都未同佢參加過, 唉.....
上次話母親節係第二間學校搞左個活動, 我又係要返工去唔到呀....
其實, 昊昊未必會 ...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-5 15:40 發表
冇辦法啦, 要返工, 我淨係知陳主任話好多家長請左假, 所以如果落雨都會照去囉,
我之前都係問過卓卓, 想唔想去旅行, 佢初初都唔知係咩一回事, 後尾我同佢講, 即係同埋D 同學仔同老師一齊去公園玩, 咁佢就話要去喇!
...

我都太大意啦, 收到張通告, 問都無問, 就決定唔去啦, 唉....
其實我都應該問下昊昊既意見既, 我呢個媽咪真係太自私啦, 淨係唸自己....

男爵府

你又唔好咁講, 其實初初我都有少少唔想去架, 但諗真D, 想去見下個仔D同學同佢地D家長, 可以溝通下, 同埋想知個仔同D同學一齊會係咩樣囉, 你知啦, 學校冇觀課, 我地真係唔知佢地平時係點樣一齊玩, 係參加依D活動先會見到, 同埋都諗住會係依間學校升上去, 咪想知道多D囉, 尤其D師生, 阿仔返嚟都唔知佢講梗邊個, 真係要去睇下

原文章由 chinghomama 於 08-6-5 15:43 發表

我都太大意啦, 收到張通告, 問都無問, 就決定唔去啦, 唉....
其實我都應該問下昊昊既意見既, 我呢個媽咪真係太自私啦, 淨係唸自己....

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-5 16:11 發表
你又唔好咁講, 其實初初我都有少少唔想去架, 但諗真D, 想去見下個仔D同學同佢地D家長, 可以溝通下, 同埋想知個仔同D同學一齊會係咩樣囉, 你知啦, 學校冇觀課, 我地真係唔知佢地平時係點樣一齊玩, 係參加依D活動先會 ...

我就係因為要返工, 好小時間係屋企, 所以但凡亞仔既野, 我都要快靚正咁做好晒佢, 所以咪無唸得咁仔細囉....
呢樣野真係我疏忽架....

話時話, 你呢個topic開左之后, 好似都係得我同你不停咁吹水,

男爵府

係咁架啦, 我地邊到仲有多余時間諗咁多

可能冇咩家長會上BK, 其余2位未來家長又係全職媽咪, 日頭梗係會好忙, 未必上到嚟!

原文章由 chinghomama 於 08-6-5 16:15 發表

我就係因為要返工, 好小時間係屋企, 所以但凡亞仔既野, 我都要快靚正咁做好晒佢, 所以咪無唸得咁仔細囉....
呢樣野真係我疏忽架....

話時話, 你呢個topic開左之后, 好似都係得我同你不停咁吹水, :wahaha ...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-6 09:16 發表
係咁架啦, 我地邊到仲有多余時間諗咁多

可能冇咩家長會上BK, 其余2位未來家長又係全職媽咪, 日頭梗係會好忙, 未必上到嚟!

早晨, 卓卓好返啲未呀, 今日有無返學呢 ?
今日又落雨, 真係好煩呀....

男爵府

今日有返學呀, 仲有小小咳, 今日比左個mask 佢帶, 同埋叫左佢介口, 今朝同老師講左唔好比生果同大白菜佢食, 我今日會早D走去接佢放學!
原文章由 chinghomama 於 08-6-6 10:07 發表

早晨, 卓卓好返啲未呀, 今日有無返學呢 ?
今日又落雨, 真係好煩呀....

首頁

尾頁

跳至