自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:公屋居屋都係幫基層及小康而設,但最後公屋

原帖由 viviencwc 於 15-02-25 發表
公屋居屋都係幫基層及小康而設,
但最後公屋竟然可以賣,
今次仲幫居屋貸款補地價,可以租及賣!
政府講既"幫已買公屋的業主出租單位"係分租﹐即業主會繼續住該單位﹐但出租屋內某d房間。
讓原本大家庭變小家庭的老業主出租房間﹐一來可讓市場多些租盤﹐二來可為老人家帶來收入。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:點解公屋可以賣,居屋可以補地價去租去賣?

好似政府借錢比居屋居民,要比返息政府ga, 如果要賣要還ga, 但我估唔會好多人咁做,租左比人,人地唔交租,自己一样要每個月比返利息政府,到時就慘了!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 kc_01k 於 15-02-26 發表係貧

原帖由 viviencwc 於 15-02-26 發表
三糧果d,本來已富,富在生活富足,眼鏡年年換,免費去旅行!
都係富者越富!
係!佢地好多可claim,even dse公開試費用都得,一張综援都幾萬能

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:睇下居屋戶係咪有錢咗或真的有需要。。。。

原帖由 evakoo 於 15-02-26 發表
睇下居屋戶係咪有錢咗或真的有需要。。。。好似我屋企咁, 買時得c6一個人, 兩房已好夠, 但而家多咗老婆 ...
公屋戶買居屋唔係一向都免補地價架咩?

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+viviencwc+於+15-02-26+發表

原帖由 happyfamilyday 於 15-02-26 發表
政府出售公屋俾綠表人士﹐十幾年前已有﹐唔明點解咁大反應。
係一路都有,但諗出來及推行果d係壞腦!
錯的政策應該檢討,富戶有錢就搬,
唔係買起間公屋,買少見少,點可以加快輪候冊上樓?對排緊隊的人不公平!

男爵府

viviencwc 發表於 15-2-26 09:33
係一路都有,但諗出來及推行果d係壞腦!
錯的政策應該檢討,富戶有錢就搬,
唔係買起間公屋,買少見少,點 ...
真係要嚴格執行富戶政策.

公爵府

公屋可以賣係好耐之前既事, 而家又出返依個政策
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

viviencwc 發表於 15-2-25 23:18
但最後公屋竟然可以賣,
我都唔明邊個捻呢d屎橋出黎公屋就系為左幫低收入人士政府先去起
一路以來都甘多人排公屋,唔明做乜要賣羅

公爵府

引用:好似政府借錢比居屋居民,要比返息政府ga,+

原帖由 jerma 於 15-02-26 發表
好似政府借錢比居屋居民,要比返息政府ga, 如果要賣要還ga, 但我估唔會好多人咁做,租左比人,人地唔交租, ...
租樓=做生意,有無人交租係做生意的風險
要賺錢就要take risk!
承受唔到風險就唔好出租!

公爵府

引用:Quote:viviencwc+發表於+15-2-25+23:18+公

原帖由 大豬既老婆 於 15-02-26 發表
我都唔明邊個捻呢d屎橋出黎公屋就系為左幫低收入人士政府先去起
一路以來都甘多人排公屋,唔明做乜要賣羅
...
同意

我想知公屋維修/ 管理費,業主要分擔嗎?
無理由自己物業,納稅人代俾呀?

公爵府

viviencwc 發表於 15-2-26 09:42
同意

我想知公屋維修/ 管理費,業主要分擔嗎?
公屋維修/管理費是業主分擔, 不過因為通常都係公營機構做返, 所以公屋的管理費同維修費都好低, 吾會好似私人樓咁幾十萬維修, 千幾蚊管理費, 都係4-5百管理費同好少會夾大錢維修

公爵府

引用:Quote:viviencwc+發表於+15-2-26+09:42+同

原帖由 shareholder 於 15-02-26 發表
公屋維修/管理費是業主分擔, 不過因為通常都係公營機構做返, 所以公屋的管理費同維修費都好低, 吾會好似私 ...
攪到公屋咁複雜!
公屋應鼓勵富戶搬,反而扎根買起公屋,本末倒置!
到時要拆舊公屋時又到賠償問題,真係簡單複雜化!

珍珠宮

引用:Quote:李豆豆 發表於 15-2-25 23:21 我諗目

原帖由 viviencwc 於 15-02-25 發表
貧者越貧, 富者越富!
肥左業主, 租客都係捱貴租!
有錢收, 都係收市值租金, 有邊個會做善事?
認同

公爵府

viviencwc 發表於 15-2-26 09:57
攪到公屋咁複雜!
公屋應鼓勵富戶搬,反而扎根買起公屋,本末倒置!
到時要拆舊公屋時又到賠償問題,真係簡 ...
其實我都覺得係,公屋,居屋,私樓,根本是3個層次既野,政府就將3個吾同層次既野撈埋曬,好亂

大宅

其實我都一直唔明點解公屋可以賣,原因何在呢?宜家啲人將公屋越炒越貴,係咪失去咗原有嘅意義呀?

別墅

回覆:yipyuying 的帖子

所以政府應起D多大小小單位,一定要一人一个房,租住公屋以家庭計,一來老人家有人照顧,二來唔使佢分咁多戶,你結緍未有細佬都唔比申請公屋,想分開住就住私樓,唔會損害私樓市湯,果D單位同雙人就夠一間房就得,要每三五年就報入息,抽查,過數就雙陪租三陪租,咁就最好,政府應教市民有打算,政府應只幫D最低低低層,凡沒病攞綜援都要做義工,單親除外,夫婦離婚月膽瞻贍養費唔比就告佢,由政府告,沒理由你D仔女由人哋養,D離婚父母唔使負責任呀,老人家就沒話可說

別墅

回覆:jojochanchan 的帖子

就算賣都只可賣比公屋戶或輪候冊人仕啦

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

我都極度唔明點解要幫居屋貸款補地價

真係幫到捱緊貴租嘅市民咩???

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

viviencwc 發表於 15-2-25 23:18
但最後公屋竟然可以賣
政府想用最快最易的方法增加擁有自置居所的人呀 ma
房署又有錢入袋

別墅

回覆:jerma 的帖子

政府應叫管理公司多加抽查公居屋住戶,睇下有冇出租,沒住,非業主,戶主偷住呢D情況,有就收回公屋,居屋末補地價就判重罰,唔好似而家D公居屋沒王管

首頁

尾頁

跳至