自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:你地d 仔仔女女幾歲開始俾車錢架

3歲就比

身教好重要

大宅

回覆 mickeyellen 的帖子

係, 有時真係完全唔知點同佢地溝通. 但bb日日都係佢湊, 我返工真係管唔到佢老人家咁多...阿仔有自己張百逹通梗係勁開心啦...佢之前好細個就成日搶住我張俾佢"o都" 啦. 佢地呢個年紀好鍾意人地認同佢地係"大個仔" :)!

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

丫雅 發表於 15-2-26 17:26
我仔2歲5個月,暫時未需要俾俾,但我都打算佢一到3歲就出張粉紅8達通俾佢;反而識一個新移民mama,同佢一齊搭過 ...
教壞晒!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我仔3歲就買兒童8達通,輕鐵地鐵要俾錢,巴士就4歲先要。sister in law都話我仔矮,唔洗俾,我話唔想俾人捉,佢話捉到咪話未夠3歲,我話唔想為了慳,要佢講大話。我堅持買了8達通佢用,但有時都驚佢接放學時唔用,佢唔用我唔係現場,好難控制

Childhood is journey, not a race.

子爵府

3歲。 比人話仲瘀, 我唔會慳個幾蚊, 而家一人一個位舒服d

子爵府

回覆:你地d 仔仔女女幾歲開始俾車錢架?

3歲地鐵,小巴,巴士都有俾
小巴唔會再抱住坐,除非佢訓左,我以為呀公會話我,點知佢教返我轉頭小巴佔一個位,因為保險問題

伯爵府

我囝3歳就已經比錢!除左搭巴士係4歳先俾!

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:Banny_Cat 的帖子

小巴2歲半就比,巴士港鐵3歲

男爵府

兩嵗幾已比佢嘗試嘟八達通了!因為佢生得較高,又想學大人嘟卡!

男爵府

引用:我個仔生得婑, 腳又短, 睇落唔多似三歲. 搭

原帖由 Banny_Cat 於 15-02-26 發表
我個仔生得婑, 腳又短, 睇落唔多似三歲. 搭小巴又無位坐, 所以阿媽堅持唔俾. 但mtr 我惊佢俾人捉呢!! 話出 ...
你話有人比人捉左要罰500蚊

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:阿仔剛满3歲. 坐小巴都仲係坐大人大髀. 無

阿仔剛满3歲. 坐小巴都仲係坐大人大髀. 無占位. 所以一直都無幇佢開兒童百逹通. 坐小巴都係無俾錢. 但坐mtr ...
小巴足三歲有俾錢,巴士足四歲,地鐵係是但高度或歲數乎合,就要俾錢了!

珍珠宮

2018復活節勳章

2歲半已有俾車錢,因為自己一個帶住小朋友又孭個背囊,坐一個位好論盡,成日迫到/郁到隔離個個,自己都唔好意思,所以俾$一人坐一個位

侯爵府

3歲就有比

子爵府

MTR不是高過長頸鹿才要俾錢嗎?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Banny_Cat 於 15-02-26 發表

原帖由 wy_yen 於 15-02-26 發表
小巴足三歲有俾錢,巴士足四歲,地鐵係是但高度或歲數乎合,就要俾錢了!

...
我跟足架小巴一定比,巴士唔洗比住,地鐵未夠高唔洗比

大宅

地鐵好似唔係計高度係計年齡架WOR!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

一足3歲就買左八達通比仔仔....

不過其實除左地鐵..我好少搭其他交通工具...因我會暈車浪

子爵府

引用:地鐵好似唔係計高度係計年齡架WOR!

地鐵好似唔係計高度係計年齡架WOR!
點check年齡?

Btw,有朋友個仔2歲多點已1m,已要付費

子爵府

引用:阿仔剛满3歲. 坐小巴都仲係坐大人大髀. 無

阿仔剛满3歲. 坐小巴都仲係坐大人大髀. 無占位. 所以一直都無幇佢開兒童百逹通. 坐小巴都係無俾錢. 但坐mtr ...
我而家如果好多野攞就搭小巴比多個車錢!如果巴士我又無諗過比多個喎,其實小朋友幾歲開始企係巴士都得呀?

珍珠宮

回覆:Banny_Cat 的帖子

三歲就俾了

首頁

尾頁

跳至