婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同6299一起住, 2個都對我好好, 當我好似自己女咁, 咁當然我都會對佢地好, 好似對自己爸媽一樣~對老人家係要比較有耐性!

侯爵府

StillL 發表於 15-3-3 1:37
成日見到啲人出post鬧99,其實有冇99同新抱相處得好

我都有時上BK講我99啲壞習慣,大多數都係生活上有唔同觀點,總括相處好 同住一定唔得。
我同99相處好,最最最大原因係我呢個新抱有女家撐住 先會對我有些表面尊重禮貌。
當然自己同奶奶相處上都好講個人'智慧'
有時要當佢冇到,冇時要保持距離,有時要以柔克剛 以退為進,先平衡倒楚河漢界。
如果似某些妹妹仔同人哋阿媽惡鬥,佢一巴來妳一巴去還招,我相信永世都好難會改善關係或更差 而且自己都傷心神喇

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

回覆:有冇人同99相處得好架?

我同奶奶一齊住,相處得好好,沒有婆媳糾紛,還會單獨和老爺奶奶飲茶行街。

大宅

我同奶奶“同居“咗一年幾,開頭唔識相處,大家都唔開心,但唔知幾時,去完個“散心旅行“,“叮“一聲,又搵岩相處方法,自己唔太介懷,宜家算有傾有講,奶奶係有學識既老人家,有老人家特質,但講道理,佢幫我“管理“工人姐姐同膳食房,其實幫輕咗我好多。

子爵府

我同奶奶都相處唔錯,起初係有少少磨擦,磨吓磨吓又磨合到,而家星期一至五晩都喺老爺奶奶度食晚飯,同老一輩相處大前提一定係尊重

男爵府

雖然同99見面唔多,佢所做既野我唔多認同。不過我呢個99幾好,算係錫我。所以我都尊重佢。

別墅

同老公拍拖至結婚, 我99都好錫我, 當正我係女一樣.. hehe...
係我坐月時... 佢老人家仲每日由荃灣入嚟大埔, 幫bb沖涼同日日整坐月飯和湯水比我, 頻頻撲撲足足一個月多, 唸起都感動。
雖然我哋唔係一齊住, 但同99﹑叔仔﹑姑仔感情好好, 好感恩

大宅

我同99一齊住,好錫我哋,幫佢做家務都唔要,而且99好叻煲湯煮飯,嫁個來養到我勺晒咀,而且去街見朋友都冇哦過我哋,好自由

複式洋房

同住左一個月,99對我都好好。
剛剛放工,諗住拖地掃地洗廁所(我每日都會做),99話天氣凍,唔好做啦,留番佢聽日做。
心諗:其實,我都好累
星期日會煮埋早餐俾我食。

62都好好,每晚煮飯俾我地食,又洗衫,d衫乾左仲幫我同c6摺埋衫。

6299每晚都俾我沖涼先,我真係覺得唔好意思,因為我沖涼好耐。

大宅

我99年紀做得我阿嫲...我阿嫲年紀仲細過佢,老人家生活方式同習慣同我地後生吾同,好難遷就對方,好多老人家壞習慣好睇吾過眼,尤其是對照顧BB好有分歧。佢唔係對我差...但我就係吾識同佢相處,好多時都係我忍佢,兩個冇話題,總之對住99真係笑都笑吾出。

侯爵府

大宅

我! 我諗我係少數接6299㴝一齊住嘅女人,已經住左7年,老人家當然有煩嘅時候,生活習慣總有時唔太夾,但我係無所謂嘅人,我62傻下傻下,99大情大性但好識趣嘅人,我認為要一齊住,c6態度好緊要,我c6係將我放第一位,佢對父母好冷漠疏離因為細個讀書就唔係一齊住,我就變左佢地溝通橋樑,c6會知邊d位就出聲阻止6299做or講d令我唔高興嘅事,所以一直無乜爭執,反而c6成日爆佢地。另外我認為人老左自然想子女喺身邊,我當佢地係自己父母一樣,我買咩比父母,佢地都會有,又會一齊旅行,將心比已係一直相處和諧嘅原因。當然我6299性格係幾好同聽個仔話都令段關係維繫到

複式洋房

我同6299相處都好好。初時拍拖老公都好驚唔夾,(因為老公ex唔係好鍾意6299, 而我ex個媽咪又同我好friend, 佢驚比較下我同6299會唔夾)

不過其實我又唔覺得6299難相處。可能本身單親家庭長大,62對我仲好過自己daddy. 我地唔同住,62會搣埋蝦比我食(其實對上果次自己父母搣比自己食,可能已經係5-6歲!)
拍拖到結婚到有左成7年99都好錫我,有左一個星期都煲1-2次湯比我, 有時煲埋比我媽咪。到生我一入院奶奶馬上煲湯煮飯去醫院等我,由朝早等到生完到我去病房見到我先肯返屋企。坐月奶奶日日來煮飯煲湯比我,陪我去健康院,覆診. 真係好感恩

公爵府

咁肯定有人相處得到架喇,我同99都算可以,不過我地唔住埋,所以矛盾少D囖,但又唔講得話好好咁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

🙋 報到

祝各位幸福快樂

男爵府

StillL 發表於 15-3-3 16:37
成日見到啲人出post鬧99,其實有冇99同新抱相處得好
我見到咁多post 之後覺得同99相處得太好。佢對我好正常。

大宅

其實99表面對我無野,係我生完仔後大家有D磨擦,加上入門後知道多左99的野,覺得佢人格有問題,包括大仔賣樓時,講大話話自己欠卡數,目的是分一舊錢,屋企人問拿單就發脾氣,於是開始疏遠佢。

大宅

我同老爺奶奶住左2年幾!關係都吾錯,而家有左bb,希望第時都係甘

男爵府

BK Milk勳章

曾經好過, 差過, 又好返, 而家又差返...因為, 我發覺無論我地對99做幾多好事, 99把口或表面有幾欣賞我地, 最終佢都只會信/鍚佢自己個仔, 或者信佢自己的親人, 因為, 我地真係外人之中的外人...

男爵府

BK Milk勳章

I love my 99 so much . Sometime I think she\'s better then my mom

首頁

尾頁

跳至