自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔係佢daddy mami 成日講, 佢識鬼咁講咩... 真係上晒電視出晒醜囉... 全香港人都知佢無人好好咁教佢...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然我都打左一個突.......不過, 放過個小朋友啦!
d父母真係..........
原文章由 RonicaKwok 於 08-6-10 09:23 AM 發表
唔係佢daddy mami 成日講, 佢識鬼咁講咩... 真係上晒電視出晒醜囉... 全香港人都知佢無人好好咁教佢...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都覺得果幾歲人仔講D咁既說話係父母/長輩既問題, 小朋友聽得多先至會咁講

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 PrettyBlackRose 於 08-6-9 22:44 發表
車....佢都係派到之 0麻
又有幾本事先~~~~
好心咪 0甘 大口氣 0拉
派到又如何, 讀得上至算 0啦~~:;pppp: :;pppp:

咪係,e個game根本係依靠luck既,唔好太囂啦,不知所謂

禁止訪問

侯爵府

其實, 吾可以怪小朋友, 都係父母潛而默化, 比個小朋友的感覺, 此校不入, 就變垃圾者

依家件事攪到甘大, 連電台都專題報導, 連報紙d 專欄都有人提, 對個小朋友黎講, 都吾係一件好事

禁止訪問

男爵府

咪係囉. 小朋友一句說話, 就另到呢度有O的媽咪唔高興, 仲話起佢低. 唔洗呀? 係唔係想攪到個女仔入o個間學校唔收佢, 先安落.
小朋友講野童言無"紀". 唔好記係心.

我相信佢父母事後都會教導她. 以後講野禮貌o的.

大家雖有8掛心, 不過唔好樣樣野都咁8.
咁樣只係會傷害了小女孩.

珍珠宮

原文章由 燁燁媽 於 08-6-10 11:26 發表
咪係囉. 小朋友一句說話, 就另到呢度有O的媽咪唔高興, 仲話起佢低. 唔洗呀? 係唔係想攪到個女仔入o個間學校唔收佢, 先安落.
小朋友講野童言無"紀". 唔好記係心.

我相信佢父母事後都會教導她. 以後講野禮貌o的.

大 ...

呢d係香港文化..........但係呢種文化我覺得好離譜!!!!:;pppp: :;pppp:

男爵府

細路女啫, 各位叔伯姨姨, 唔使咁上心喎...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實哩件事俾到社會一個啟示, 就係為人父母 ~ 身教係好重要. 亦唔需要去起小朋友底, 讀邊間學校等, 係冇意思o既! 哩個小朋友亦唔係唯一一個有咁o既諗法, 可能社會上確係有一小撮人有咁樣o既想法, 大家討論過就算了!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

童言一句, 何足掛齒?

5歲小朋友來0者, 都唔知自己講0左既野會有咁深遠既意思. 算啦! 小事一件, 教返正確0個套比小朋友知就得啦.

我返而唔明點解派到喇叭0個位小朋友, 想父母獎個超人玩具比佢. 派位派比佢之嘛, 奬0羊呢

0的傳媒又成日用"考到"呢0的字眼, 無温書又亂咁寫.

[ 本文章最後由 YongXin 於 08-6-10 13:25 編輯 ]

別墅

我都有睇呀﹗其實請問何謂垃圾學校呢?個位小朋友嘅家長, 唔該您地好好回覆此題目, 算在下學歷唔高, 所以唔明垃圾學校嘅定義﹗

另請問出名嘅學校係點稱呼呢?

大宅

我都覺得係, 抽奬抽中你, 純綷靠運氣, 做乜要奬勵

原文章由 YongXin 於 08-6-10 13:23 發表
童言一句, 何足掛齒?

5歲小朋友來0者, 都唔知自己講0左既野會有咁深遠既意思. 算啦! 小事一件.

我返而唔明點解派到喇叭0個位小朋友, 想父母獎個超人玩具比佢. 派位派比佢之嘛, 奬0羊呢

0的傳媒又成日 ...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

算啦, 我諗個女仔返到屋企都畀佢父母打死架喇, 因令好多人都知佢冇家教, 乜面都冇晒, 呢d人係最要面子的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

都係算數啦
搵到b.k好像高登咁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢父母返去打佢o既話, 咁佢父母就更加唔啱嘞! 小朋友係白紙一張, 佢所講o既都係耳濡目染所得返嚟, 反而佢父母應該好好反省一下, 同埋諗吓點樣調教返小朋友o既觀念.

子爵府

距父母教個間

原文章由 mansdom 於 08-6-10 00:36 發表
小女孩說 :不用讀其它垃圾學校
(因為被派到心儀學校),
好想知, 佢(應該係佢父母)心目中的所謂非垃圾學校是邊間?????
大家可否幫手一搵 ...
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

水晶宮

原文章由 Giant 於 08-6-10 13:35 發表
算啦, 我諗個女仔返到屋企都畀佢父母打死架喇, 因令好多人都知佢冇家教, 乜面都冇晒, 呢d人係最要面子的。

駛唔駛咁呀

首頁

尾頁

跳至