在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我相反,+做左10年,+都冇咩歸屬感,+仲越

原帖由 sumpo 於 15-03-07 發表
我相反, 做左10年, 都冇咩歸屬感, 仲越做越心淡,唔係人工同福利算係咁, 走左9年, 宜家囡囡4個月大, ...
同我好相似

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

水晶宮

引用:我反而後計劃個仔上小學(今年9月)就遲職。

原帖由 CHU00 於 15-03-09 發表
我反而後計劃個仔上小學(今年9月)就遲職。因為而家佢都係返全日學。還有一個很好的姐姐看顧。但升上小學, ...
我都係等現在個女3歳先做FTM, 其實3歳前邊個照顧佢佢根本無記憶,3歳後我先全心全意陪佢成長。

複式洋房

回覆:fans116 的帖子

好羨慕喔!

複式洋房

回覆:CHU00 的帖子

支持你

複式洋房

bigbigtummy 發表於 15-3-10 14:34
我都喺阿囡今年9月上小學,細仔就K1,諗緊好唔好做FTM。喺呢間公做咗10年。除咗人工,無嘢值得留底

...
Me too,七八月做ftm。大囡上小學,細仔k3。自已照顧,上小學後應該還有好多野需要媽媽教導。我相信初小好重要,如果可在初小時倍養到好的學習生活,同人相處。這是授用一生。
雖然唔知自己能否應付,但自己總算是努力過。

洋房

加油呀,屋企人係最重要

大宅

回覆 CHU00 的帖子

我都係做咗18年,毅然辭職。事後好後悔,結果今年再返工。但唔知係唔係做咗一年FTM, 覺得自己要再適應職場有點困難。但為咗仔的教育經費,頂硬上!

民房

回覆 eggcarol 的帖子

But there's a saying that 三歲定八十, so wouldnt the period before they turn 3 be the most critical period for the parents to get hands on in their education?

I'm a new FTM also!!
My oldest is 2yr old and my youngest is 7months, and I just resigned from a position I have held for 3 years.
Certainly I miss my team a lot and definitely miss being challenged at work, but the kids are my highest priorities.
In the past I have been relying on my mom and two helpers to care for them, but I can see in my eldest that the job of educating/disciplining the kids must be carried out by the mother!

大宅

回覆:終於鼓起最大勇氣遞辭職信決心轉Ftm

我也做了7年,同事都好好,但都不想再錯過兩個女的成長,同埋老公要轉去新加坡做野,好多事情一起發生,讓我非辭不可

複式洋房

回覆:cindy.zhao 的帖子

你哋會全家跟過去定留港自己湊小朋友?好奇問吓

大宅

引用:Quote:原帖由+CHU00+於+15-03-09+發表我反

原帖由 eggcarol 於 15-03-11 發表
我都係等現在個女3歳先做FTM, 其實3歳前邊個照顧佢佢根本無記憶,3歳後我先全心全意陪佢成長。

...
之前做過研究,0-2歲係同媽媽建立bonding 嘅關鍵期。所以3歲前都好重要架!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+15-03-11+發表我

原帖由 juri 於 15-03-23 發表
之前做過研究,0-2歲係同媽媽建立bonding 嘅關鍵期。所以3歲前都好重要架!

...
我自己3歲前邊個湊根本唔記得(不是我媽湊),但仍然同父母關係超好,我問過好多人3歳前根本無咩記憶,反而3歳打後會記得好多回憶。專家意見當然有佢理由,但我眼見D小朋友,3歳前就算其他人湊到幾辛苦,但依然係會痴實呀媽(大前提當然父母都愛錫)。

我之前自己set左目標,個女3歳前一定要買多層樓及車位收租,我先可安心做FTM,我覺得如果經濟唔得但勉強做FTM, 對個子女不是好事。現在我大女3歳,目標達到,我亦剛做FTM, 女現在開始一齊住返,已經痴到實,甚至唔太肯返嫲嫲度住(之前嫲嫲湊)

複式洋房

我都考慮緊辭職一事, 十五十六緊, 我BB就快5個月, 放完產假之後都係婆婆湊, 夜晚7點返到去有時唔同我玩, 我好唔開心, 成日諗佢係咪唔認得我, 一望婆婆就開心返晒, 係咪唔鐘意我呢? 我唔係呷婆婆既醋, 但我覺得BB唔係容納婆婆一個人嘛, 我抱佢一定唔肯瞓, 仲越喊越大聲...好傷心
辭職無收入無安全感, 又怕老公壓力大唔講出嚟, 本來都有諗過幾年出返嚟做野囉, 又唔知到時咩世界, 但係又問自己係咪唔捨得錢? 我等咗咁耐終於俾我生到, 我希望見到佢好多個既第一次, 點解老公俾我唔做,我都驚咁多野,我又諗我媽由我一出世已經係FTM, 都可以養大我同阿妹,諗諗下我覺得多謝阿爸阿媽俾咗個溫室我成長, 但我又唔俾返個溫室我既下一代呢?好矛盾, 好忐忑(一路寫一路喊, 我都唔知自己為咩喊)你地明唔明白, 可唔可以話返俾我知, 我喊咩

水晶宮

引用:我都考慮緊辭職一事,+十五十六緊,+我BB就快

原帖由 mo2029 於 15-03-23 發表
我都考慮緊辭職一事, 十五十六緊, 我BB就快5個月, 放完產假之後都係婆婆湊, 夜晚7點返到去有時唔同我玩, 我 ...
如果經濟唔得,唔建議做FTM, 女人要有個錢先安心,情緒唔穩定點比到開心比兒女,你媽咪肯湊你不如等你媽湊多幾年佢大D返幼稚園先唔做接佢返學放學仲開心

大宅

我都考慮緊辭職一事,本來諗住生埋第二個先做FTM,但試咗成年都無結果。
個囡28個月大開始變得越嚟越唔聽人講,我諗住試多三個月都無結果就唔理咁多辭咗份工番屋企教好個囡最緊要。

大宅

回覆 mo2029 的帖子

而家社會唔同我地媽媽個年代,果時魚蛋呢D小食係好平,約$2-3一串,但而家最平都要$8。
基本上所有成本都漲得好勁,但人工又追唔上。
仲要而家好多家長都希望俾到小朋友上PLAYGROUP / 興趣班,物資亦更加貴...

其實做FTM真係睇自己,平有平養,貴有貴養,最重要唔好同人比較,否則真係會覺得咩都做得唔好。

講真...我地媽媽果代都唔係每個家庭都有好GA經濟能力,我地亦無咩PLAYGROUP / 興趣班上,但都過得好好。

複式洋房

引用:我都考慮緊辭職一事, 十五十六緊, 我BB就快

原帖由 mo2029 於 15-03-23 發表
我都考慮緊辭職一事, 十五十六緊, 我BB就快5個月, 放完產假之後都係婆婆湊, 夜晚7點返到去有時唔同我玩, 我 ...
我現在是一位雙職的媽媽,真的辛苦,或者是社會决策者的錯,要我哋小朋友提前學習,令家長有經濟,追求win在起跑綫的壓力。4年full time mama 的工作當然辛苦過返office,我雖然享受做全職媽媽,但失去shopping 的慾望。現在女兒4歳4個月,見証她每天都要進步,有良好生活習慣,學校内或者出街都會遷就其她小朋友,亦喜歡群體生活,是一位懂事乖巧小朋友,回家會自動自覺做功課,每晩要看完書才會睡,所以我準她升小一時會全職返工。不好的是不懂戎夜片和需要餵吃飯。

我想分享的你想要一個怎樣的小朋友,是由照顧者對她的影響最大,良好生活習慣和性格在小學之前差不多已定咗。我是半虎媽,小朋友是不可以冇時間玩的。

複式洋房

多謝你們~我諗我會辭職的, 日後會不會再找遲D再算, 活在當下, 諗得太多好辛苦

大宅

回覆:mo2029 的帖子

非常同意,唔好吓吓都諗得太遠同太周詳,會令自己同身邊人都多了無形的壓力的。

珍珠宮

引用:如果計啱條數,可以考慮吓!都明白生活逼人

原帖由 劉家大少奶 於 15-03-06 發表
如果計啱條數,可以考慮吓!
都明白生活逼人,喺好難決擇的。
係。我決定中

首頁

尾頁

跳至