自由報料

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

引用:MTR+堅尼地城線何時通車?

原帖由 hellovibe 於 15-03-10 發表
MTR 堅尼地城線何時通車?
12月28日

wcpcelia    發表於 15-3-10 19:37

子爵府

回覆:小學常識科,最近有冇咩新聞要留意

東江水

大宅

回覆:小學常識科,最近有冇咩新聞要留意?

好奇一問:係咪通識科?要自己諗問題自己答?

財爺出招收緊樓宇按揭 算唔算

侯爵府

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mmboboma 發表於 15-3-10 18:45
好奇一問:係咪通識科?要自己諗問題自己答?

財爺出招收緊樓宇按揭 算唔算
算通識...但小學可能唔洗問咁深啩

子爵府

推, 我都諗緊會出咩!

wcpcelia    發表於 15-3-10 20:32

大宅

I S I S 是甚麼組織?

珍珠宮

我小朋友小學每個月都會測時事

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小學常識科,最近有冇咩新聞要留意?

伊斯蘭國會唔個出?
水貨客衝突?
馬航報告?

公爵府

好媽媽勳章

引用:小學常識科,最近有冇咩新聞要留意

原帖由 wcpcelia 於 15-03-10 發表
小學常識科,最近有冇咩新聞要留意?

謝謝報料呀!
其實係唔係真係要為個幾分就咁緊張,要一個小學生小朋友植入死咁多時事呢!

比佢哋輕鬆溫書本上的常識課題味更好,而且常識越高班就越多嘢記。

時事始終係小朋友自己平時有冇睇新聞習慣。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咖央 發表於 15-3-10 22:27
我小朋友小學每個月都會測時事

雲母殿

tabo911 發表於 15-3-10 20:39
I S I S 是甚麼組織?

如果初小, 呢題好似好深呀

雲母殿

jannlly 發表於 15-3-10 22:59
其實係唔係真係要為個幾分就咁緊張,要一個小學生小朋友植入死咁多時事呢!

比佢哋輕鬆溫書本上的常識課題 ...

小朋友間中都知少少新聞的,不過測驗時,都希望幫佢重温一下...
其實唔係為個幾分,坦白講, 等小朋友識多少少字,其實都係好事...

個人暫時不太緊張小朋友的分數的

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小小莉 的帖子

是收0.5嗎?

wcpcelia    發表於 15-3-11 08:53

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

複式洋房

法國雜誌社被恐襲

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

回覆 wcpcelia 的帖子

變種甲型H3N2(瑞士型流感在港爆發情況越趨嚴重, NOT H7N2 呀!!

珍珠宮

引用:回覆 wcpcelia 的帖子變種甲型H3N2(瑞士型

原帖由 Juliaqq 於 15-03-11 發表
回覆 wcpcelia 的帖子

變種甲型H3N2(瑞士型)流感在港爆發情況越趨嚴重, NOT H7N2 呀!! ...
我仲以為有人講h7n2咁先知先覺 哈哈。
的確有bird flu叫h7n2死過人,但近期新聞成日講嘅係h3n2流感,h7n9禽流感

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

回覆 咖央 的帖子

yes, same here.. , 見有人混淆才答嘴

wcpcelia    發表於 15-3-11 11:07

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wcpcelia 於 15-03-10 發表小

原帖由 jannlly 於 15-03-10 發表

比佢哋輕鬆溫書本上的常識課題 ...
我哋無睇電視新聞,但每朝都開電台聽新聞同聽報章摘要。
我小朋友小學每月都測,真係計落常識考試分。小一有啲未必係講新聞,試過會問\"最近的港鐵站是哪個站?\"\"以下哪種是賀年花卉?\"等課本無嘅基本常識

首頁
12345...13

尾頁

跳至