自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 seaman1982 的帖子

不過的確有說是突變而來
蠶豆症的檢測值3算低嗎?
兒子被檢測出有蠶豆症,檢測值約3,醫生說正常人是12左右,雖然知道是隱性遺傳,但由於母親並無家族史出現,想請教醫生---
1.是否會因為檢測值有時並不是那麼低,所以家人才沒有產生溶血的情況?
2.又3的檢測值會不會很嚴重啊,若是不小心聞到樟腦丸多久會出現溶血的狀況?

朱凱麟醫師回覆:

蠶豆症是X染色體性聯遺傳疾病,帶原者通常沒有症狀,此缺乏症產生的病變部份是患孩本身基因點的突變,並不完全是經由父母遺傳,臺大醫院G6PD小於5U/gHb,可以確定是病人,避免接觸奈丸、紫藥水或食用蠶豆及某些藥物(如:解熱鎮痛劑、磺胺類、抗瘧疾、硝基類等),可以預防發生溶血性貧血與黃疸現象,若有這些現象需儘速就醫,相關介紹請參考本網站的疾病項目和檢驗中,葡萄糖-六-磷酸鹽去氫酵素缺乏症(Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency, G6PD deficiency)。

http://www.genes-at-taiwan.com.tw/genehelp/database/disease/G6PD_ans.htm#g20
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

另外, 早兩年有一位30歲左右男士食過咖哩飯, 引發溶血入院

所以我禁止我仔食咖哩/萄汁等有重色素的食物
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:回覆 seaman1982 的帖子不過的確有說是突變

原帖由 pyjess 於 15-05-20 發表

不過的確有說是突變而來
我所知既知識係從前教幼稚園學的幼兒教育學番黎。所以肯定當時資訊係正確同得到証實。但當然,醫學日新月異,有冇新既講法我唔知,基因突變都唔係冇可能,始終我教書都係十幾年前既事了。

題外話,我不少學生都有g6pd,他們都健康快樂咁長大晒,所以,真的不用太擔心。

侯爵府

【明報專訊】正常紅血球的壽命約120天,老化了的血球最後在脾臟告終。如果身體有溶血現象(haemolysis),紅血球壽命便會大幅縮短;骨髓若未能加快造血補充,可引致溶血性貧血(haemolytic anaemia)。

30歲的志明有香港常見的遺傳病「葡萄糖-6-磷酸脫氫酶缺乏症」,又稱「G6PD缺乏症」(Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase deficiency)。X染色體帶有G6PD的基因,男士有一條X染色體,而女士則有兩條,所以此症主要影響男孩子。

男性較易患G6PD缺乏症

「G6PD缺乏症」在意大利和中國皆較多見,但基因分析顯示,意大利和中國的G6PD基因變化不盡相同。「瘧疾病」(malaria)曾經同時流行兩地,「瘧原蟲」(plasmodium)經「瘧疾蚊」傳播,感染紅血球,引發瘧疾。「G6PD缺乏症」患者的紅血球,對「瘧原蟲」有抵抗力,減低因患上瘧疾而死亡的風險,使「G6PD缺乏症」在兩地一代一代遺傳下去。

G6PD是促進葡萄糖氧化過程的一種酵素,過程中有副產品NADPH,具抗氧化作用,幫助紅血球的「細胞膜」維持穩定。如果G6PD酵素不足,NADPH減少,紅血球便容易被氧化,產生溶血現象。有氧化作用的化學物,如硫化藥物、抗瘧疾藥、樟腦、臭丸、龍膽紫等,以及食物如蠶豆,都可能令患者出現「急性溶血反應」,所以「G6PD缺乏症」亦被稱為「蠶豆症」。

咖喱含人造色素 誘發嚴重溶血

30歲的正民有「G6PD缺乏症」,生活一向非常小心,避免服用氧化性藥物。有一天,他在公司飯堂吃了一大碟咖喱飯,餐後突然氣促心跳,眼白變黃,小便呈近黑色。醫生發現他有嚴重貧血,膽紅素上升,小便有大量血紅素。血中「網細胞」(reticulocyte)的數目顯著增加,顯示骨髓造血功能活躍。醫生確診「急性血管內溶血」(acute intravascular haemolysis),病情嚴重,會引致腎衰竭,可以致命。飯堂的咖喱飯有大量人造色素,是強力氧化劑;正民缺少G6PD酵素,人造色素誘發嚴重溶血現象。

「G6PD缺乏症」患者,除了需要小心用藥,飲食亦要留意。

作者為血液及血液腫瘤科專科醫生,行醫逾卅年,依然滿腔熱血

文﹕梁憲孫

http://lifestyle.hk.msn.com/heal ... E9%99%B7%E9%98%B1-2

侯爵府

其實也不太擔心, 與其擔心, 不如積極面對
我仔K2見學校有粉絲, 已懂跟老師說, 不能食粉絲 (因為有些粉絲用蠶豆造), 老師打電話給我確定; 自己幫小朋友避, 不如教識佢自己防範

Miga3    發表於 15-5-20 15:31

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:回覆 seaman1982 的帖子其實也不太擔心, 與

其實也不太擔心, 與其擔心, 不如積極面對

侯爵府

所以, 樓主, 如果你有呢個問題, 相信係發現小朋友有G6PD?

如果你係媽媽, 丈夫及其家人明白人人都有弱點, G6PD同其他弱點無咩唔同, 如果我地唔會因為一個人近視要戴眼鏡而唔開心, 咁G6PD都無咩可怕

BB時, 小心飲食;

1歲多2歲就可以教佢咩係蠶豆, 佢食左會點, 之後再教佢認其他不能食的食物,

最重要係, 無錯好多人都可以食蠶豆, 爸爸媽媽都可以, 係佢唔可以, 但其實仲有好多野可以食, 食少某些東西無咩損失, 亦有好多人因為不同的問題/理由而不能食某些東西; 佢比其他人, 沒有差的地方

再大一D, 鼓勵佢做運動, 強壯身體

大宅

回覆:請問蠶豆症

呢個病係男傳女,女傳俾男,男又傳番俾女

即我爸隱性,傳俾我,我生仔,仔會有,生女,女唔會有,若我仔生女,佢個女一樣會有

大宅

回覆:請問蠶豆症

遺傳,男傳女,女傳男,婦科醫生同我講的

伯爵府

引用:遺傳。女兒有xx,爸給一個x,媽給一個x,兒

原帖由 seaman1982 於 15-05-20 發表
遺傳。
女兒有xx,爸給一個x,媽給一個x,兒子有xy,爸給y,媽給x。
g6pd係x果條有問題。所以一定係媽傳比 ...
好詳細

侯爵府

唔明…男只有一條x
我爸爸有 一定係顯性

但我爸爸無蠶豆症

禁止發言

引用:Quote:原帖由 朱古力小b 於 15-05-19 發表

禁止發言

引用:Quote:原帖由 pyjess 於 15-05-19 發表其實

侯爵府

回覆 維港 的帖子

我係媽媽
我個仔有

樓上話男士隱性, (即我爸爸應該係隱性), 傳俾個女(即係我隱性), 再傳俾我個仔

但我父親大人無蠶豆症, 以前會買蠶豆食, 屋企有樟木箱, 亦用樟腦; 我叔伯都無

而且如果係男人有, 就一定係顯性, 因為只有一個X; 蠶豆症係X 出現問題

子爵府

引用:Quote:原帖由 ctsang1006 於 15-05-20 發表

原帖由 維港 於 15-05-20 發表
咁你係爸爸定媽媽?
媽媽

子爵府

引用:回覆 ctsang1006 的帖子我家族大, 男丁多,

回覆 ctsang1006 的帖子

我家族大, 男丁多, 數上三代都無人有蠶豆症, 食蠶豆, 用樟腦, 屋企仲有個樟木箱
我爸都好鐘意樟腦丸,我細個都成屋樟腦味,佢細個食中藥食到好似飯咁食,又食蠶豆,佢到六十歲時因為肝病先無意中check到有。我唔係話你屋企人一定有,係我阿爸自己都唔知自己有,咁大個人先知,成日食但都無事。如果真係想知,可以去驗血就可以肯定

侯爵府

回覆 ctsang1006 的帖子

咁我明白, 即係可能係顯性, 但酵素算高, 加上有200幾種, 所以食錯都無咩反應 / 反應細

大宅

畀面勳章

我自己係G6PD, touchwood都無事
但想問其實溶血即係點?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:其實我家族無人有蠶豆症, 但我仔有有段時間

原帖由 pyjess 於 15-05-19 發表
其實我家族無人有蠶豆症, 但我仔有

有段時間, 我暗暗都會怪自己, 好在夫家無怪我
我同你一樣,幾個家族得大仔有。夫家無出聲,反而亞媽話系我仔黑

禁止發言

引用:Quote:原帖由 維港 於 15-05-20 發表咁你係

首頁

尾頁

跳至