在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

begoodtome 發表於 15-5-22 11:31
回覆 跳躍精靈 的帖子

Offer 1 is already offers 25% pay raise.....
如果係咁即係話同last salary比較ge話唔只6k啦!!!
er....我會揀ibank ar

大宅

回覆 跳躍精靈 的帖子

2) pay raise from now 4X%....

that's y I don't know how to choose...

子爵府

回覆 begoodtome 的帖子

我會揀2
D錢袋袋平安先
萬一到時真係好辛苦頂唔順先QUIT,起碼可以拎住個高D嘅人工再搵工!

男爵府

我做左BANK都好幾年,之前識有個女仔做左FRONTLINE冇耐去左IBANK做NON SALES ASSISTANT,人工都OK,點知個令月頂唔順走左,因為佢SERVE一個印度BOSS.日日都好MEAN咁話佢呢樣果樣,佢最後頂唔到QUIT左。所以呢個世界冇FREE LUNCH,比得起高價錢就要預左番工好似打仗咁架啦,。同埋壓力真偽好大,如果你仲想同BB有QUALITY既親子時間就要認真考慮啦

禁止訪問

男爵府

其實睇下你事業心有幾重.....
作為一個媽媽, 每晚準時返到屋企陪住小朋友係好開心既事.

大宅

回覆:WORK LIFE BALANCE 定入一線IBANK

一線ibank 我自問唔夠料入 只係好好彩 我怕唔去會後悔 但又怕兼顧唔到小朋友……

大宅

回覆:choibobo 的帖子

我都驚 但如果捱到一年 拎住個公司名再轉唔太難卦……

別墅

回覆:WORK LIFE BALANCE 定入一線IBANK?

爭6k咁小梗係唔考慮就揀第一份啦,我驚你捱唔到一年咁就仲兩頭唔到岸

我朋友做開ibank大秘書,基本上電話一叫佢就要即聽,你收咗工都要幫老細做嘢架,佢話要改機票咩,半夜你都要起身聽電話打比agency rearrange。但佢捱到好多病痛架,而家年紀大咗開始浮出嚟,個個月睇幾千蚊醫生

所以佢搵好多我覺得佢應得,我自問真係承受唔到咁大壓力,搵少d 輕鬆d 人又健康d

大宅

回覆:mtcat 的帖子

我明白 以前就係跟過咁既老闆 所以唔會想再做大秘 但而家1係做秘書 2係入法律部做細 叫做轉field 咁又如何?

大宅

回覆:WORK LIFE BALANCE 定入一線IBANK

我同你類似情況,ibank同另一間大公司,揀咗hea d嘅大公司。都差3k㗎!不過最緊要hea同樣樣嘢都expect到,我已經過咗好多surprise嘅年紀。

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

大宅

回覆:maggielau921 的帖子

好難揀……今個星期要決定 點好……

男爵府

回覆:WORK LIFE BALANCE 定入一線IBANK?

上小學功課多,到時一定唔可以加班,
幼稚園其實係揾錢黃金時間,但這階段小朋友又長大得好快,無計要取捨。
我暫時選擇唔加班的工,有時會會覺得浪費自己,但自我安慰一吓。

複式洋房

回覆:begoodtome 的帖子

揀work-life balance啦,畀你搵倒好多錢但平衡唔到家庭,你都會想走。我自己就係過來人,而家80k+人工,但最近工作量及壓力不斷增加,日日都都自己爆煲頂唔住辭職走人。

男爵府

引用:揀work-life+balance啦,畀你搵倒好多錢但

原帖由 imgood 於 15-05-27 發表
揀work-life balance啦,畀你搵倒好多錢但平衡唔到家庭,你都會想走。我自己就係過來人,而家80k+人工,但 ...
80k 可以儲吓錢提早退休

別墅

IBANK !!

好多人想做都做唔到 !! 小朋友會以MAMA驕傲,

同埋自己眼光闊左可以身教小朋友

子爵府

1, 兩公婆, 點都要有一個睇住D仔女.

複式洋房

ibank 既褔利會唔會好好多?特別係供樓同medical,小朋友咁細個好易病,有公司medical 真係慳番唔少。。。

別墅

回覆:SmilieMaMa 的帖子

我會揀1,因為我都有2個小朋友,一個小學,一個K1,佢地好需要媽咪,同埋,讀幼稚園時都要同佢地打好個低,上小學就會易適應,錢買唔倒時間!

大宅

option 1 穩定嗎?如果老公份工唔secure, 我會揀份穩定的

首頁

尾頁

跳至