婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:boyanbb 的帖子

點啊?佢自己都消化唔到,仲俾小朋友食,個腦唸乜嘢?

大宅

引用:認同唔應該亂俾BB食野... 不過呢, 食粟米係

原帖由 DottyDoggies 於 15-06-04 發表

認同唔應該亂俾BB食野...
認同
bb夠9個月我已經俾幾粒原粒粟米佢食,其實只要bb有便便,又唔硬唔爛就冇咩問題。Bb要出齊牙起碼歲幾,唔通唔出齊牙就只可飲奶。我自己湊大2個,宜家都幾高大及乜都肯食。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DottyDoggies 發表於 15-6-4 01:23
認同唔應該亂俾BB食野...

不過呢, 食粟米係健康, 唔駛咁嬲喎~
正解,fibers 本身就係直入直出,我d仔而家4歲你都仲可以在佢d大大見到紅蘿蔔/粟米,咁唔等於佢地冇營養冇吸收,只係佢地唔易100%完全分解,小朋友既大大一般細條同鬆,所以你先可以明顯見到

大宅

放心啦,粟米真係冇問題架。我個女三歲,依家都仲係原粒痾出嚟。以前試過有一次D poo poo好似血,原來係西瓜,所以佢哋有好多野都係直接痾返出嚟架

大宅

引用:放心啦,粟米真係冇問題架。我個女三歲,依

原帖由 Abigailbaby 於 15-06-05 發表
放心啦,粟米真係冇問題架。我個女三歲,依家都仲係原粒痾出嚟。以前試過有一次D poo poo好似血,原來係西 ...
問題唔係食唔食粟米,消唔消化到。而係99無尊重過bb父母,自把自為就餵bb食野,從來無問準過父母。

父母就認為亂黎。樓主嬲係好合情合理。

要疴出黎先知,要疴到出血先知,係人都嬲啦。

大宅

如果你係比 99 湊既 , 咁你話佢一次 , 一百次佢都唔會理你嫁啦 ! 我大女 99 湊時我因為咁我抱女離家出走 , 媽咪話我唔想 99 亂比野佢食只可以自己湊 , 現實係我要返工 , 最後唔太過份既咪隻眼開隻眼閉囉 !

但你小朋友有濕疹就真係唔好食芒果 , 你 99 比佢食 , 你比番你仔 D 濕疹佢睇 , 食完 BB 有幾慘 , 佢見佢個孫咁應該唔會有下次 , 我細仔有蠶豆症 , 所以 99 宜家會每事問我阿仔食唔食得。

大宅

引用:如果你係比+99+湊既+,+咁你話佢一次+,+一百

原帖由 candy-chiu 於 15-06-05 發表
如果你係比 99 湊既 , 咁你話佢一次 , 一百次佢都唔會理你嫁啦 ! 我大女 99 湊時我因為咁我抱女離家出走 , ...
「99 宜家會每事問我阿仔食唔食得。」

你99有問下你尊重你都還好。有d老人家,自把自為,咸魚都夠膽餵,跟著同你講「食少少姐,無所謂」「以前都係咁餵c6食都無事」其實真係好無賴無責任。

你同佢講,佢就扭曲到你話佢罵佢,對佢態度唔好又無禮貌。

好喇,bb,出事無屎疴有濕疹,又話「唔係,關咩事丫」「唔知道,唔記得俾咩佢食」「唔知點解會咁」

做阿媽既你地,真心唔覺係問題?要出事先至覺問題?點解唔一早避免?

bb有事睇醫生,邊個去?係咪時間多?倒不如陪bb玩多d好過啦。所以bb,食乜都要經父母審核。

別墅

我99為左氹個孫,甜筒汽水一盒盒買,一日食幾枝,叫佢嗌嫲嫲,所以我已講明有小朋友吾會比佢揍

大宅

引用:我99為左氹個孫,甜筒汽水一盒盒買,一日食

原帖由 Serena_cheng 於 15-06-06 發表
我99為左氹個孫,甜筒汽水一盒盒買,一日食幾枝,叫佢嗌嫲嫲,所以我已講明有小朋友吾會比佢揍 ...
呢d老人家絕招,雪糕汽水一出,係小朋友都死心塌地食左先。

小心丫,依家好多小朋友幼稚園未到已經蛀牙,唔好再理老人家講「食少少唔怕啦」

到時蛀牙,你話佢地俾糖食呢,又話「無喎」「唔知道喎」「唔記得喎」「關咩事丫」「你夜晚唔同個孫刷牙」
全部推落你身上到

又唔好以為乳齒蛀左出恆齒咪無事囉,唔多唔少有影響。

真係好憎老人家自把自為,有事就賴果樣賴呢樣,同佢講又話你態度唔好,又話以前都係咁湊c6。

水晶宮

呢D係老人通病.
我阿媽當年比nuts我囡食,食到囡囡變豬頭入院.但佢依家仲未識驚,成日瞞住我D弟婦,亂比野我D姪子/女食.
我勸我媽唔掂,預左有一日佢會比我D弟婦爆.

水晶宮

boyanbb 發表於 15-6-4 17:59
咁樣原粒痾出黎,即消化唔到,個肚唔會唔舒服?肚痛咩?
其實大人都消化唔到fibre的,而fibre對腸道好有用,因為可以幫助排便,適當地食係無問題架.
如果BB無牙趙碎食物,可以適當地打碎D食材,例如粟米就打碎少少,用匙更筆來食,對腸道健康有好處.

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唔好講99 , 我家bb 被 d 三姑六婆 勁餵佢食野. 病左未清. 照俾生果/ 糖佢食 我主動出聲,叫唔好俾,佢又話唔怕,其實我好明佢對小朋友好.但有時都請佢地尊重番bb 父母的意思,我知我地未必 100% 係做岩,有時真係好唔想俾bb食,點解唔問呢.

大宅

引用:+本帖最後由+lamliu0+於+15-6-8+15:53+編輯

原帖由 lamliu0 於 15-06-08 發表

唔好講99 , 我家bb 被 d 三姑六婆 勁餵佢食野. 病左未清. 照 ...
餵到bb開心就佢功勞
餵到bb有事呢就乜都話唔知道唔知點解會咁

樣樣都亂餵,當實驗品咁玩。

大宅

回覆:好火~ 奶奶亂比野1 歲仔食

bb係99湊?如果係就難避免,同埋佢係唔會跟你嗰套的。
我bb係99湊, 99咩都比佢食,我夠想99跟足我嗰套,但根本冇可能,下下食咩都要問咩,開頭我都好介懷,但而家bb大咗,好多野都食得,所以我都隻眼開隻眼閉。
粟米,反而係我冇整到好碎放落粥仔比bb食,我99就話我做咩唔切碎啲,佢話佢會切到好碎,我就話而家bb大咗,唔洗下下切到咁碎,可以訓練佢口腔,有時仲會原粒比佢食tim

首頁

尾頁

跳至