婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:就算表面上係好99,9成9都係做俾個仔睇,我

原帖由 laiblake 於 15-06-07 發表
就算表面上係好99,9成9都係做俾個仔睇,我99成日想表現對我好,我覺得佢好假好煩,佢個樣成pat屎咁成日要 ...
平心而論,生仔同飲咖啡奶茶應該冇關係我兩胎都冇戒,d朋友都冇戒,我99同自己呀媽都冇戒,講真我地全部人都冇事,皮膚仲好好,白滑。而家d人真心太緊張(利申:我啱啱三十),反而坐月先要小心d。

別墅

回覆:有無好既奶奶

但飲得多咖啡因係會減少黃體,容易流產,戒咗又無乜大礙,而且我重點唔係呢樣,我選擇唔飲係我嘅自由。

珍珠宮

無咖。
讀過下書,做過下專業嗰啲仲狗眼看人低,睇到人哋年少時名牌學校畢業,做律師醫生教師就雙眼發光。其他人就當無知識,一文不值。

伯爵府

回覆:lazywife 的帖子

琥珀宮

引用:重點你講左,就係如果你阿媽講同一番話,你

原帖由 lazywife 於 15-06-07 發表
重點你講左,就係如果你阿媽講同一番話,你ok, 但呢個係奶奶,你就覺得有問題,咁你自問你當唔當到佢係你阿 ...

公爵府

me (未來式)

侯爵府

阿媽就係阿媽,奶奶就係奶奶。把口話我當正新抱係自己女甘親生,都只係'講'俾個仔或朋友聲妢野。自問被奶奶罵完,個心都會一直有條刺,唔會罵完格日就唔記得。做奶奶或新抱都好都會向朋友呻,上bk開板講,有咩陳年舊事都會忽然記得返。

所以新抱同奶奶相方都要保持表面尊重,說話唔好講到盡,問到底,管過界,先可以長遠維持和平共存。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

回覆:有無好既奶奶?

我同99一齊住,生之前完全無問題,生左都唔算好大問題,係佢成日過份緊張阿b同唔想我餵人奶,好多野都有意見,其他真係無問題,對我都好好,有時自己睇開下就算,當然我都好明白樓主心情,產後荷爾蒙影響,加上自己面對咁大轉變,係好易激動ga,慢慢會習慣,加油

大宅

我同6299住。2個都好好。雖然冇話題,少傾計,但心底裏佢地都係錫我既!

我鍾意我99多過我老公,因為平時我放假,佢會問我食乜早餐,買乜下午茶俾我食,煮乜餸。唔舒服又會煲野俾我食。(不是我要求,亦冇叫我俾返錢佢)

但我老公打機的時間多過同我溝通,好乞人憎

公爵府

引用:99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融

原帖由 MUF 於 15-06-06 發表
99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融合. 當然有好99, 多數係同仔/新抱唔同住, 好少見, 見到面自然係 ...
exactly! 我99同樓主有啲似,冇學識但對人好,但我觀察到佢對c6三兄妹果種煩到嘔嘅ee 哦哦,我由day 1 已經同佢保持距離,免得同佢太熟俾佢煩,老公話99有啲驚我,因為我唔出聲其實俾人感覺唔好惹!

伯爵府

熱血勳章

有好99嘅

雖然唔識讀心,唔知真心定表面
99唔會管我、c6、叔仔、叔仔女友任何一個
但會適量關心,我地番屋食佢會煮,唔番唔會鵝我地

永遠唔會亂攪我地啲野,會入房只限換床單
家務做足,我地要幫手會開心,唔幫無問題
一齊睇電視有講有笑,睇新聞政見不合大家幾句來往適可而止

我同C6去旅行會叫我地節省啲儲錢(因下年搬),都係一、兩句,感受到係關心唔係煩
收到手信會搭句,"唔使啦,哂錢呀",但又好開心嘅
唔番屋企食飯夜番到去,真係會TVB 煮個面你食丫XD

而家無B,唔會生B
希望呢啲好關係繼續落去!

伯爵府

引用:有好99嘅雖然唔識讀心,唔知真心定表面99唔

原帖由 Miss.Hui 於 15-06-07 發表
有好99嘅

雖然唔識讀心,唔知真心定表面

伯爵府

引用:我同99一齊住,生之前完全無問題,生左都唔

原帖由 Rowanbee 於 15-06-07 發表
我同99一齊住,生之前完全無問題,生左都唔算好大問題,係佢成日過份緊張阿b同唔想我餵人奶,好多野都有意 ...
産後荷爾蒙影響會幾耐先無?想快d過返生b之前生活。

子爵府

我奶奶都算幾好。所謂既好係大家相處到,但大家都有缺點,只係睇下點就。我同佢都係慎言既人,好多說話會轉個彎黎講,唔會直插要害。我當左佢係自己亞媽架,日日都會打比佢提佢食藥同閒話一番。

我弟婦就同我媽相處唔到,初初都仲幾好,無左工人有埋B之後直線下降。

女人最中意為難女人,一句話九個人講都無問題,偏偏出自對家把口就唔得。其實心照就算啦,根本唔係字眼出錯,係關係問題。無論邊個做99 或新抱都係一樣。

別墅

回覆:有無好既奶奶?

我同老公一起十五年由拍拖至結婚及生了bb,我好好彩有個好奶奶,因為不煩我,所以好,我一星期見四至五次吃飯,去到我不用工作(家務),在奶奶家有時奶奶幫手陪阿仔玩(我最開心)因為我可以休息,之前我日日走去奶奶家,她反而怕了我,因為她要幫我手湊,她怕怕,我又死留在奶奶家吾走,她就叫我帶阿仔出街玩啦!有時話阿仔要瞓快回家啦!我同老公講,只有媳婦吾想見奶奶,點解你媽媽時時叫我走😂,吾好話我吾比見孫仔,不過其實我奶奶可以年紀大辛苦(差不多80歲),所以現在我自己湊多,不過照一星期四至五次回去.
希望你們同奶奶找到合適的方法相處,開開心心😘

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Rowanbee+於+15-06-07+發表我

原帖由 heily123 於 15-06-07 發表
産後荷爾蒙影響會幾耐先無?想快d過返生b之前生活。
其實出院前醫院都有同你做測試睇下你有無抑鬱癥兆ga!我哥間有做,都係d問題叫你選跟著計分數咁...跟著做完姑娘都會話返左屋企都要注意荷爾蒙會影響你情緒波動好大!我本身都唔信,但返屋企坐月哥個月簡直個人好似喪屍咁,成日哩係房,好易情緒低落同唔開心!我問過親戚原來佢地都試過無啦啦會喊!畢竟bb係自己咁辛苦生出來,而且自己生活又開始唔同曬,所以小小事就起曬槓好正常!我仔仔剛滿月,我記得我因為中間有穩人好好傾過同發洩,所以調整過後好快開始正常返啦,得閒叫老公陪你出去行下都有幫助ga!加油呀媽媽

洋房

我家99最初我都覺得好好, 但果時佢未退休, 我兩公婆都搵食, 收工成十一二點先返到, 返到屋企99都訓左, 直到佢退左休, 日日係屋企, 碰面時間多左, 問題亦多左, 依家日日都好想等到佢正式訓左先返屋企 ><

男爵府

引用:我都明白我無可能當佢係呀媽,99聽到bb後日

原帖由 heily123 於 15-06-07 發表
我都明白我無可能當佢係呀媽,99聽到bb後日要返健康院覆診又話要黎,仲約埋個親戚,每次加埋我都成3,4人去健康 ...
唔好俾99知你地幾時去健康院,佢問佢都求其答第日,到時佢話要跟來你就話有事所以改左時間已經去左。

侯爵府

回覆:heily123 的帖子

我奶奶對我好好,連我媽咪都讚佢

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融

原帖由 MUF 於 15-06-06 發表
99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融合. 當然有好99, 多數係同仔/新抱唔同住, 好少見, 見到面自然係 ...
同意!以禮相待,一定要保持距離。唔好刻意同佢傾得太埋,盡量小出聲。

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至