自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:有用開迪士尼教材的媽媽請進~~

冇乜用,之前買左成套,冇乜時間用

子爵府

係用家,小女1歲時開始用,而家3歲,我冇乜玩具係佢玩,局住佢日日睇日日用,佢亦鍾意。識好多單字,識得用完整英文句子表達,常常主動要我們跟她講英文。我覺得自己無買錯。

不過,前提是家長、工人要有恆心俾佢睇同佢玩字卡。而小朋友肯玩和喜歡玩也是關鍵。

別墅

聼左咁多媽媽的心聲,有好有吾好
當然我都覺得好睇家長有冇恒心去教,和小朋友自已肯吾肯去學,每個小朋友性格也不一樣。真系多謝晒咁多媽媽的意見

男爵府

我阿仔半歲開始用,話就話用到小學但我仔3歲已經識晒所有內容,之後就極少用(宜家廢左)。最好用係套書、卡、dvd、cd。其它interactive個d我地無mud點用過。成效方面我仔英文超好的,我地讀international kindy,上堂全英個個小朋友英文都唔錯。但我仔由nursery至K2都係全級英文最好的(老師話)。英基year 1 interview同校唯一一take過(同校其它同學仔有d failed有d要second in惡補英文)。唔知關唔關套嘢事但我地屋企都係講英文的。

伯爵府

我都識4-5家庭有買,但得一個成功。

成功嗰家庭,冇英語語境,他們講,呢套教材,係七傷拳,未傷人,先傷自己,意思係媽媽和個女,一齊學,媽媽先要放好多時間落去,唔可以淨係嗰女學,阿媽唔駛點理。

嗰女由小學至初中,英文都係全級第一名,現在讀地區英中,佢屋企話,嗰女同老師經常咬英文,改佢嗰女英文作文嘅老師都有壓力。

但係嗰女由細到大都抗拒中文,依家讀中史,她是上網搵英文資料來讀中史,屋企成日同她說,妳中文唔掂,他日在港搵食,會有問題,但講極都唔聽。

大宅

建議看看這段片,內容是有關DVD教材對孩子發展的研究,看完之後再決定是否要買

伯爵府

English Time 好好多!

大宅

回覆:Melody_BB 的帖子

請問邊到可以買? 我囡一歲,都有少少想買

珍珠宮

我哋都係用家。個女一歲左右就開始用,覺得真係有幫助嘅,但要每日(k3前)都要有恆心有時間播比佢睇+讀卡機讀卡,每星期要book時間用電話學習和與外藉導師傾計…還要每次有英語活動都盡量會陪佢參加。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

引用:我係用家。女女由歲半睇到而家低班,只要你

原帖由 Kakawing329 於 15-06-12 發表
我係用家。女女由歲半睇到而家低班,只要你真係成日播成日玩係有用的,我女而家係班級入邊英文好好,外藉老 ...
咁你地溝通既語言都係英文嗎?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:近排見到1岁囡囡開始大量吸收新事物,好有

原帖由 annie96755 於 15-06-12 發表
近排見到1岁囡囡開始大量吸收新事物,好有冲動想買套迪士尼教材教佢…但個價錢真系好貴,吾知值吾值。。
大 ...
絕對不需要,一、易養成看電視不看書的集慣,二、語言要有人去交流先有效學習。

與其買美語世界,不如用同樣的錢整個美女世界,係留美回流女補習老師單對單教英文呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+annie96755+於+15-06-12+發表

原帖由 fsforth 於 15-06-14 發表
絕對不需要,一、易養成看電視不看書的集慣,二、語言要有人去交流先有效學習。

與其買美語世界,不如用同 ...
一.我只給囝仔看約半至一小時VCD。二.你是可以預約西人和小朋友電話溝通的!

已刪除用户

引用:Quote:原帖由 fsforth 於 15-06-14 發表絕

別墅

引用:Quote:原帖由 Moonlight819 於 15-06-14 發

原帖由 Popo01 於 15-06-14 發表
是的,個顧問強調每天只看段短時間,而看書時間都短的但是要有恆心。而女因為呢套書而養成了閱讀習慣及可以 ...
咁請問你現在有冇好既介紹呢?thx

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 annie96755 於 15-06-12 發表

珍珠宮

淘寶

男爵府

引用:Quote:原帖由+Kakawing329+於+15-06-12+發

原帖由 Cgg 於 15-06-14 發表
咁你地溝通既語言都係英文嗎?
唔係呀,一般溝通用中文。同工人姐姐就係講英文

大宅

我有用,小朋友已經十二歲了~
由於工作關係,呀仔幾個月大時幾乎交比工人湊大,唔想個仔成日對住個連廣東話都唔識講嘅工人,於是投資左買了最大個set.....
我唔知係我個仔本身英文有天份,抑或係睇咗呢套教材,佢嘅英文不過不失,串英文字能力超高,對英文不抗拒,如果你問我套教材work 唔work?對於我個仔來講係work 㗎。不過亦聽過身邊嘅朋友彈到一文不值,所以真係要自己衡量一下。

[size=medium]queensroad

男爵府

其實只畀小朋友睇英文節目和DVD,效果係一樣。當然一定要家長齊齊做到好長一段時間都唔再睇中文節目。我就係咁,佢小五以來,我從冇理過佢英文功課,也未請過補習老師。佢可以同外國人溝通得到。

大宅

我淘寶

首頁

尾頁

跳至