論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

每個政府都會盡力保障自己地方既市民,只有香港政府除外,因為香港好多議員政黨係保障外人既。仲唯恐佢地受既保障唔夠添。

333s    發表於 15-7-1 10:14

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

因為......

你住係 香............ 港...................

男爵府

回覆:hsbc005 的帖子

隨佐政府要做嘢,最緊要有些所謂議員,要為港人着想,記吾記得好多這些(香港議員)是幫外傭。

伯爵府

iloveo 發表於 15-6-30 18:34
隨佐政府要做嘢,最緊要有些所謂議員,要為港人着想,記吾記得好多這些(香港議員)是幫外傭。

...

李啅人

禁止訪問

引用:其實係呢度講都無用。不如直接send+email俾

大宅

引用:其實係呢度講都無用。不如直接send+email俾

原帖由 mm_ho 於 15-06-29 發表
其實係呢度講都無用。不如直接send email俾特首,反映問題[email protected]
我諗如果政府收到咁多投訴,應該 ...
Bk個 system有問題。又話系統問題,post唔到叫人再試,我試咗幾次都話唔得,最後又post晒出黎

象牙宮

DingE 發表於 15-6-29 17:09
如題, 請一個姐姐要受氣, 要賠錢, 俾人偷嘢, 好多好多問題, 都係我地受晒, 又俾人玩, 唔係個個家庭都可以係 ...

1. 自強. 樣樣要識. 唔識就要學.

2. 真的需要, 不得不, 才用工人.

3. 多用智能的家具... 來幫自己. 省時. 省力. 省氣. 省錢.

4. 沒有工人, 死不了的. 國外也沒工人. 難道那些女人都死了.

5. 多用腦想問題...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

yuyueng 發表於 15-6-30 15:58
每個政府都會盡力保障自己地方既市民,只有香港政府除外,因為香港好多議員政黨係保障外人既。仲唯恐佢地受 ...

政府無能. 好多人又愛歪曲.

自強才能幫自己....

奇的是.. 香港地.. 外傭 識英文...的. 怎會高人一等???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

hsbc005 發表於 15-6-29 20:22
最好學singapore,
agent 要有牌,
僱主可以在網上睇到 每間agent 的成功率同姐姐在singapore 工作的 歷史 ...

星州. 中東.. 外傭的地位很低的.
政府以市民為主, 所以外傭不敢屈雇主.

在香港...外傭地位很高. 民主, 公平, 平等的后果...

理性討論交流者。

侯爵府

回覆:333s 的帖子

我用緊一個,唔打算再請,但好攰

男爵府

引用:Quote:原帖由+hsbc005+於+15-06-29+發表最

原帖由 Happynappy 於 15-06-30 發表
係Singapore炒工人仲唔使俾代通知金,只需要俾機票!香港政府真係要進步喇

...
根本香港既勞工法例唔應該同聘請外傭睇齊,咩一個月代通知金/一個月通知~大佬呀,我唔通呢頭唔滿意你話炒你,仲留你係屋企一個月咩,僱主性命財產受到嚴重威脅啦! 相反,工人唔鍾意就搏炒拎一個月人工,再用14日搵工,簡單方便又快捷!唔咁做既工人真係笨啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 Happynappy 於 15-06-30 發表

原帖由 hilaryashley 於 15-07-06 發表
根本香港既勞工法例唔應該同聘請外傭睇齊,咩一個月代通知金/一個月通知~大佬呀,我唔通呢頭唔滿意你話炒 ...
Exactly

首頁

尾頁

跳至