自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:劉天王安排女讀天主教學校,自己卻是虔誠佛教徒

其實冇所謂

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

bkfans 發表於 15-7-8 15:01
佛教徒係最唔執著, 所以咩教都無所謂.
佛教徒係最唔執著, 所以咩教都無所謂. - AGREE

公爵府

引用:無咩所謂呀下~~~佢信佛啫, 又唔係佢果女信

原帖由 Queenie_0012 於 15-07-08 發表
無咩所謂呀下~~~

佢信佛啫, 又唔係佢果女信佛~
可能基督徒係會半逼半推自己囝囡信基督教,樓主以為信佛既人都會咁

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 JFNL 的帖子

唔覺得有問題喎!

相信基督教學校又好, 天主教學校又好, 佛教學校都好, 都一定唔係全部學生及家長都係教徒吧?
人地學校辦校都冇話非教徒唔收啦!

伯爵府

基本上香港有8成幼稚園都喺天主教或基督教架啦, 咁唔喺呢兩個教既信徒, D仔女唔通要喺屋企訓教咩

子爵府

我自己覺得冇乜所謂,雖然我都會prefer 同宗教,但如學校好,考到唔同宗教我又覺得ok

伯爵府

牛年勳章

all student and their family in 天主教學校是虔誠教徒?
May be some but not all, 5 points is such a great temptation

公爵府

引用:基本上香港有8成幼稚園都喺天主教或基督教

原帖由 zhouzhouBB 於 15-07-08 發表
基本上香港有8成幼稚園都喺天主教或基督教架啦, 咁唔喺呢兩個教既信徒, D仔女唔通要喺屋企訓教咩

...
邊有咁多……

男爵府

小時讀天主教學校都冇信教的呀

伯爵府

佢又唔係用宗教分入學,有咩問題呢?

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吓~~~乜原來信佛教只可以入佛覺學校架

貢我信瞓覺未要入瞓覺學校

siumak    發表於 15-7-8 15:34

子爵府

最緊要係佢唔係為咗5分去入教啫

Chirley    發表於 15-7-8 17:28

男爵府

有乜問題

你話佢一邊出入佛堂,一邊為加個幾分宗教分全家走去洗禮入教就話遮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

不同意因為不是天主教徒先可入讀天主教學校,選校係好多因素,佢又唔係强行將小朋友洗禮來呃個5分。

象牙宮

2024年龍年勳章

又上網上線……

珊瑚宮

JFNL 發表於 15-7-8 14:56
根據媽媽group whatsapp報料,劉帶女參加德望K1迎新日。據報導劉是虔誠佛教徒,早已皈依,法號慧果,師傅是 ...
其實有咩所謂?

教會牧眾, 都係CALLING 迷失小羔羊啫。

公爵府

我爸信滿天神佛,除咗天主/基督教,但幫我揀咗天主教學校,講真,讀咗六年,真係有令我相信天主教,不過我阿爸冇要我跟佢信…我覺得劉華冇問題喎

子爵府

畀面勳章

唔覺有問題,反而有d父母為左可以加分,信基督或天主教,呢種咪重可恥。

子爵府

佛祖係唔會介意。
佛教唔系逼人一定要信服佢。

伯爵府

甘都唔得個話,甘大部分學生唔使讀書啦

Ruph出世啦,2010

首頁
12345...11

尾頁

跳至