親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-07-17 發表你搭

原帖由 kylie2006 於 15-07-17 發表
我坐長榮
長榮每人有20kg寄倉。咁都瀑喼

男爵府

引用:hand+carry+係無指定位,先到先得ga即係唔

原帖由 Miss.Hui 於 15-07-17 發表
hand carry 係無指定位,先到先得ga
即係唔係話頭頂個位就係自己的
找空服幫手,可能可以就到位,執吓位
雖然無指定位,但唔好太誇張囉,我5個人都放唔到2格啦,但見人一個人放2格。
而家咁多飛機老鼠,行李放得唔近自己,好似我咁迫住放係後幾格,好難確保件行李安全,又或者比人放左d野入我行李都唔知。

男爵府

引用:Quote:原帖由+kylie2006+於+15-07-17+發表

原帖由 12312 於 15-07-17 發表
長榮每人有20kg寄倉。咁都瀑喼
我覺得係d人唔鍾意寄倉,全部手提

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-07-17 發表長榮

手提行李重到死,只是離開機場會快些。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-07-17 發表長榮

我下個都搭長榮呀

男爵府

引用:Quote:原帖由+kylie2006+於+15-07-17+發表

手提行李重到死,只是離開機場會快些。

伯爵府

過年期間去了趟日本, 在回程途中我的座位在經濟艙ㄧ開始的第二排
第一排是前面位置較大的那種 , 因回程旅客很多, 大家也都大包小包的名產呀, 行李呀,所以座位上方的行李放置處就比較客滿,我很早就排隊上飛機了, 所以就先把我的行李放置在座位上方。之後第一排也就是我的前方座了ㄧ位日本客人, 因為他上方的行李艙是那種很小格的,所以也就把他的東西放置在我正上方的行李放置處,到此大家應該都覺得這是再正常不過的事情吧。就在此時, 我後面來了ㄧ對台灣夫妻, 應該是跟團的, 發現我們正上方的行李放置處客滿了, ㄧ直問說這是誰的東西,我就回說是我的, 他說你怎麼把東西佔到別人的位子,這裡是我的位子, 還叫我拿走開, 我ㄧ聽到馬上傻眼, 我回說先生位子有劃位但是行李放置處 是沒有劃位的,難不成我也得跟前面的日本客人說不好意意思, 請你把行李拿走因為正上方是我的位子所以你不能放這裡, 那位先生口氣超差, ㄧ直說我佔用他的位子, 我就跟他解釋, 他居然回我說你好了喔, 不要再講了, ㄧ副要打人的樣子, 我出過國這麼多次, 不管短程長程, 也碰過放置行李處大爆滿, 只能請空姐幫忙的狀況,但是第一次碰到有人說正上方是他的位子, 不可以佔用,真的很令人傻眼。
以上是別人在網上寫的,但真的沒有條例說機艙行李架是跟座位劃分的,不對請賜教!

男爵府

我下個都搭長榮呀
又唔關航空公司事嘅,我唔好彩啫。
遇到咁,唯有自己搵下位囉,最後如果搵唔到先向空姐求救。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:香港人請自重

某程度衰過強國

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:啱啱日本回來+上機想放隨身行李上架+(我們4

原帖由 Babywk 於 15-07-17 發表
啱啱日本回來 上機想放隨身行李上架 (我們4人坐窗囗前後排2人位)發現頭頂2個行李箱放滿 週圍望問下邊位是 ...
我兩次坐唔同航空公司都一樣遇到尼個問題,個個唔理咁多,有位就放,已經冇禮貌尼樣野,仲要大大聲咁覺得自冇問題,香港人都變左質

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+fatboyL2+於+15-07-17+發表什

原帖由 Babywk 於 15-07-17 發表
ANA
香港快x問題仲嚴重,成日放到連空姐自己既位都放唔晒

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:我啱啱係台灣返嚟又係咁,我5個人,前後對

我啱啱係台灣返嚟又係咁,我5個人,前後對面共6格都無位比我放一個出街用的背包,結果要行後4排先搵到1格有 ...
買行李要錢嘛,好多買唔夠行李咪要自己拎上機

珍珠宮

係啊,手提冇指定位。呢d case 揾空姐搞囉。

我諗唔會自己有位唔放,放人地度掛?

象牙宮

引用:hand carry 係無指定位,先到先得ga即係唔

原帖由 Miss.Hui 於 15-07-17 發表
hand carry 係無指定位,先到先得ga
即係唔係話頭頂個位就係自己的
找空服幫手,可能可以就到位,執吓位
係無指定的,所以好多人會一早排隊上機放行李的,試過有次朋友遲上機無位放空姐幫佢處理呀!

象牙宮

引用:我啱啱係台灣返嚟又係咁,我5個人,前後對

我啱啱係台灣返嚟又係咁,我5個人,前後對面共6格都無位比我放一個出街用的背包,結果要行後4排先搵到1格有 ...
月頭係台灣返d人都係一個20吋喼,加幾大袋咁上機,我地都諗咁多野都唔寄艙。

侯爵府

所以我每次遇到依種情況首先搵空姐唔會自己直接同果個人對話

大宅

牛年勳章

其實咁多人帶大量hand carry上飛機,係未因為係免稅品,要俾日本海關check?

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:其實咁多人帶大量hand+carry上飛機,係未因

原帖由 22welldone77 於 15-07-17 發表
其實咁多人帶大量hand carry上飛機,係未因為係免稅品,要俾日本海關check?

...
唔關事,免稅物品可以放落行李箱去寄倉架,無人check

珊瑚宮

BK Milk勳章

所以我好讚成航空公司去磅手提行李

calvin1230hk    發表於 15-7-19 22:22
sunshine0613    發表於 15-7-18 13:22

首頁
12345...6

尾頁

跳至