論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

MrsnMrX 發表於 15-7-24 12:18
我同小朋友係廳,佢就躱在廚師玩電話。
得佢一個係屋企,就大半日躲在廚房(有cam 在廳,睇到。) 乜家務都無 ...

找事給她做 lol v. easy.

我安排家務 由少少漸多. 整理+執拾... 柜里衣. 鞋. 食物. 文具.
家怎會無事????

1. 洗窗帘
2. 洗冷氣, 風扇, 灯.
3. 抹窗
4. 抹柜內.
5. 洗抽氣扇, 抽油煙机.
6. 洗垃圾筒. 洗冰柜.
7. 清潔吸塵器... 垃圾
8. 抹門上. 窗帘路.
9. 廁所+廚房 是日日洗.
10. 榨 orange
11. 整印尼/ 菲.. 菜.
12. 小孩就訓練自理.
13. 整椒醬

我家全電氣化 省時.省力. 省氣. 沒工人自己也輕松...
有了工人, 自然找平時我無法做的. 深層清結... 日日 check.

唔識做最好, 自己識太多野. 自己辛苦.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:我個冇野做我由得佢玩,佢唯一娛樂,禁都禁

原帖由 964000 於 15-07-25 發表
我個冇野做我由得佢玩,佢唯一娛樂,禁都禁吾到
無嘢做容易過有嘢做。所以佢選擇話無嘢做。

大宅

我家工人都係咁,屋企無人就完全停工,平時唔會自己揾野做,真係想唔請!

大宅

引用:我家工人都係咁,屋企無人就完全停工,平時

原帖由 Miffy2011 於 15-07-29 發表
我家工人都係咁,屋企無人就完全停工,平時唔會自己揾野做,真係想唔請!
...
咪係。好鬼煩。

子爵府

引用:我同小朋友係廳,佢就躱在廚師玩電話。得佢

原帖由 MrsnMrX 於 15-07-24 發表
得佢一個係屋企,就大半日躲在廚房(有cam 在廳,睇到。) 乜家務都無 ...
No la working hours, at least she should stay with children in the sitting room

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

引用:Quote:原帖由+MrsnMrX+於+15-07-24+發表我

原帖由 naomichoi 於 15-07-29 發表
No la working hours, at least she should stay with children in the sitting room
我地係度,佢唔會出來的。唔知怕什麼

子爵府

回覆 MrsnMrX 的帖子

我工人試過在廚房企响同一個階磚上,企足三小時唔郁,淨係手指郁 (打MESSAGE)。而個BB瞓咗2小時,之後嗰1小時醒咗就任得佢在BB床上狂喊。點解我咁清楚? 因為我在CAM裡足足睇咗3小時,就係想睇吓佢可以玩幾耐。結果到我BB醒咗都仲繼續冇反應照打MESSAGE,我就真係忍無可忍了,即打電話返去產到佢飛起,佢初頭都仲吹水話冇,話bb啱啱起身,我鬧得仲勁,我話用cam錄影咗,冇得抵賴。佢先收皮。收線後,,再打比agent投訴,agent立即打比佢小佢,當晚回家我和老公再丙佢。

男爵府

fitfish 發表於 15-7-24 23:17
玩電話是有引的。好似吸毒 唔玩會死的

香港人自己日日都玩電話啦,你問下而家呢度有幾多JM玩手機每日少過一個鐘既?

哈哈,原來連搭車一陣都頂唔到
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15685451

別墅

我個印印用電話煲劇,沒收佢電話,而家除左佢放假先俾返電話佢,好彩佢肯

大宅

引用:+本帖最後由+philipsbaby+於+15-7-30+14:05

原帖由 philipsbaby 於 15-07-30 發表
但自問,唔會睇電話睇到唔做嘢囉。

大宅

引用:我個印印用電話煲劇,沒收佢電話,而家除左

原帖由 angelnki 於 15-07-30 發表
我個印印用電話煲劇,沒收佢電話,而家除左佢放假先俾返電話佢,好彩佢肯 ...
可能已經有另一部

侯爵府

2024年龍年勳章

我0個個都成日玩電話,我同佢講,玩唔緊要,但要做好晒0的野先,同埋一定要照顧好bb

男爵府

引用:我同小朋友係廳,佢就躱在廚師玩電話。得佢

原帖由 MrsnMrX 於 15-07-24 發表
而家我諗十個有九個工人都係電話不離手個隻。有d仲玩埋電腦做僱主既係無耐接受,我相信再換都係咁既貨色。除非請海外,最多乖3個月,但海外又會有第二d問題例如超級蠢香港僱主的悲哀

侯爵府

回覆:MrsnMrX 的帖子

如果個工人帶我細路出街比我撞幾次講電話是否要小?

禁止訪問

回覆:bigyanb 的帖子

複式洋房

bigyanb 發表於 15-7-30 22:55
如果個工人帶我細路出街比我撞幾次講電話是否要小?
咁都唔丙?仲要幾次?!小朋友如果鬆開手走出馬路點算?
大佢,講佢知疏忽照顧兒童要坐監,仲要坐好耐嘅!睇佢仲玩唔玩

侯爵府

回覆:amlowe 的帖子

我講佐唔知會唔會再做

複式洋房

回覆 bigyanb 的帖子

同佢講明冇下次。一見即係疏怱

伯爵府

回覆:MrsnMrX 的帖子

裝cam對住廚房

大宅

引用:裝cam對住廚房