想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我估佢所講嘅超排卵, 即係用咗藥後, 比平時排出more than一粒卵, 所以叫超排卵啩...

原文章由 CWS_10 於 08-7-3 16:19 發表

咩叫超排卵呀??未聽過??

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我估佢所講嘅超排卵, 即係用咗藥後, 比平時排出more than一粒卵, 所以叫超排卵啩...

原文章由 CWS_10 於 08-7-3 16:19 發表

咩叫超排卵呀??未聽過??

男爵府

原文章由 高齡產婦 於 08-7-3 16:24 發表

==>CWS_10

係呀,好似高齡產婦禁講,就係用藥谷大 D 卵,一般情況都可以有多過 1 粒蛋排出離,禁相對成功機會會多 D,醫生同我講話打幾多支針就要視乎對藥既反應。

大宅

原文章由 wohwoh 於 08-7-3 16:46 發表

==>CWS_10

係呀,好似高齡產婦禁講,就係用藥谷大 D 卵,一般情況都可以有多過 1 粒蛋排出離,禁相對成功機會會多 D,醫生同我講話打幾多支針就要視乎對藥既反應。 ...

有呀, 醫生尋日照過, 我有兩粒已成熟, 而另有三粒都有17cm, 如果到左聽日, 做iui前果三粒都成熟埋, 機會又會大好多

大宅

今朝做了iui, 但都沒有休息過, 十點半離開醫院, 行左一陣街, 跟住下午就上左大陸工作, 好在上到廠都唔洗點勞氣

今次老公d精子好健康, 有2000萬, 真係希望今次可以成功喇

大宅

原文章由 CWS_10 於 08-7-4 21:32 發表
今朝做了iui, 但都沒有休息過, 十點半離開醫院, 行左一陣街, 跟住下午就上左大陸工作, 好在上到廠都唔洗點勞氣

今次老公d精子好健康, 有2000萬, 真係希望今次可以成功喇 ...

放心, 成功機會真係好大 !!!

大宅

原文章由 Wishhavebb 於 08-7-4 22:01 發表

放心, 成功機會真係好大 !!!

希望喇.........如果再失敗, 我都唔知再有冇勇氣去試第三次

男爵府

原文章由 CWS_10 於 08-7-5 13:04 發表

希望喇.........如果再失敗, 我都唔知再有冇勇氣去試第三次

==>CWS_10

唔好唸禁多,俾多 D 信心,我地等妳好消息。

係呢,我想問妳打針總共打左幾多日呀?

大宅

CWS_10,

今次有幾粒卯子, 成功機會好高的. 放鬆心情.

民房

原帖由 cckpri 於 08-7-2 11:18 發表
Dear 高齡,

您好呀, 見到您既回覆, 真開心.您係唔係話, 真係有人做第二次iui成功既實例呀. 我就係因為做左第一次, 失敗左, 依加無勇氣做第二次, 唔想心理同生理做成壓力, 因為有朋友話我聽, 如果第一次唔得, 做第二 ...

我都係做第二次成功.努力唔好放棄呀。

男爵府

原帖由 carmenimc 於 09-2-27 13:58 發表

我都係做第二次成功.努力唔好放棄呀。

我都會響3月中做NATUAL IUI,不過DR CHAN 叫我一CHECK 倒排卯就即打比護士約第2日做IUI,但咁岩我應該會係星期6會CHECK 到.DR CHAN 就話佢星期日唔開工.我都唔知係我聽錯定係話洗精間唔開.因為我要響做IUI個日叫先生去14樓留精,跟住話要我早上11:00做IUI...所以我都好驚真係撞正星期日.你地有冇試過星期日做IUI呀..

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你的問題我都差d遇過,所以都問左醫生。
其實,化驗所星期日係會開的,不過收費double,同埋,你要預早book。另一樣野係醫生,基本上我過醫生,如果真係星期日佢都會做,不過又係要早通知佢…同埋我估iui收費又係double囉…

原帖由 JoanJJJ 於 09-2-27 14:20 發表

我都會響3月中做NATUAL IUI,不過DR CHAN 叫我一CHECK 倒排卯就即打比護士約第2日做IUI,但咁岩我應該會係星期6會CHECK 到.DR CHAN 就話佢星期日唔開工.我都唔知係我聽錯定係話洗精間唔開.因為我要響做IUI個日叫先生去14樓 ...

男爵府

原帖由 lalamike 於 09-2-27 14:43 發表
你的問題我都差d遇過,所以都問左醫生。
其實,化驗所星期日係會開的,不過收費double,同埋,你要預早book。另一樣野係醫生,基本上我過醫生,如果真係星期日佢都會做,不過又係要早通知佢…同埋我估iui收費又係double囉…

...

唔該哂你呀.我遲多幾日打去問多次先..咁你做IUI個日做左幾耐時間呀..係咪好痛呀.我做陰超時就唔覺痛.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

如果你做陰超唔覺痛,咁做iui都唔會痛,佢好似婦科檢查咁,15分鐘內完成嫁喇…別擔心…

原帖由 JoanJJJ 於 09-2-27 15:40 發表

唔該哂你呀.我遲多幾日打去問多次先..咁你做IUI個日做左幾耐時間呀..係咪好痛呀.我做陰超時就唔覺痛.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都諗緊做唔做iui好,但係咪要老公留精架?

我小產後都未中過~~~唉...
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

別墅

我3月會做IUI呀,第一次有D緊張,今個月DAY10 醫生話我右邊有一粒卵有10mm,佢話ok 大, 唔知你地知唔知正常要幾大呢?

原帖由 CWS_10 於 08-7-3 21:37 發表

有呀, 醫生尋日照過, 我有兩粒已成熟, 而另有三粒都有17cm, 如果到左聽日, 做iui前果三粒都成熟埋, 機會又會大好多

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

如要做iui,排卵前蛋蛋要夠18mm,做iui成功bingo的機會會比較大…
你cycle一向幾多天﹖如果是28-30天,而你只是day10就有10mm,都算幾ok喎…因為預day14-15左右排卵時,應可以夠18-20mm嫁喇(以我自己做iui的經驗)……
你是打排卵針的嗎﹖定做natural iui﹖

原帖由 DollyC 於 09-2-28 00:55 發表
我3月會做IUI呀,第一次有D緊張,今個月DAY10 醫生話我右邊有一粒卵有10mm,佢話ok 大, 唔知你地知唔知正常要幾大呢?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

係,老公要留精。不過,如果佢唔可以在化驗所留,其實可以在屋企搞掂先,之後在1小時內去到化驗所就ok…

原帖由 bebu123 於 09-2-27 16:25 發表
我都諗緊做唔做iui好,但係咪要老公留精架?

我小產後都未中過~~~唉...

別墅

我想問下各位,E生話留精後要洗精,其實是只是清洗嗎?定係會擇D好精才打入輸卵管呢?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

留精後會有洗精步驟,化驗所人員會從中挑選好質素的虫虫,做iui醫生就會將虫虫放入你的宮腔內。不過,以我所知,做iui是不會放入輸卵管的,只是放在子宮而已。

原帖由 DollyC 於 09-2-28 12:45 發表
我想問下各位,E生話留精後要洗精,其實是只是清洗嗎?定係會擇D好精才打入輸卵管呢?

首頁

尾頁

跳至