少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 ballg 於 15-08-26 發表今日

原帖由 MaryB 於 15-08-27 發表
我今日都鬧到自己都喊埋。點解到左3歲好似變左另一個人,教吾聽,講吾聽

...
認同,好掛住以前好乖巧既佢,但我又同自己講佢開始長大,這只是佢人生的第一個反叛期! 大家加油

複式洋房

回覆:唔識教,想放棄

小朋友緊係百厭d 又會想做好多嘢吸引大人注意 大過應該會好少少
要加油啊 付出心神同愛心 相信小朋友實會感受到

大宅

引用:推薦看這本書,好好!

原帖由 vikkipan 於 15-08-30 發表
推薦看這本書,好好!
謝分享!

大宅

終於開學,希望學校老師會幫我,家校合作

伯爵府

我覺得我同女女既距離越來越遠。 爸爸同工人就哂佢, 無規舉。 只有我一個人守住防線。 越教佢, 佢只會越痴爸爸同工人。。。 我真係唔識教

侯爵府

引用:我覺得我同女女既距離越來越遠。 爸爸同工

原帖由 moniko 於 15-09-04 發表
我覺得我同女女既距離越來越遠。 爸爸同工人就哂佢, 無規舉。 只有我一個人守住防線。 越教佢, 佢 ...
Same here!我都吾識教啦!

昨天个仔出街又有曳野,我鬧完一輪已嬲到行開左,一來係知自己就黎爆要降火,但个仔係要追住我冤住我(要我呵掛),老公同屋企人明知我最討厭呢个情況(即激嬲我,但仲發哂癲要我即刻呵番),但依然撟哂手企喺旁邊齋睇,結果…唉…

我而家仍然超級吾開心,昨日到而家我一句說話都冇講过,吾知会吾会屈到死…剛同c6 whatsapp, c6仲話\"咁佢果刻係要你嘛\",我話你地明知我呢排已俾佢激到暈,情緒吾好,你地明知佢咁冤住我結果会点,你地依然选擇吾幫手拉開佢,撟埋手睇戲咁,你地想我點?我已避開佢想降火,但你地係要推个炸彈埋黎,係咪想迫到我癲?

有時仲當住个仔面前話我好咁惡之類(你係都私底下同我講呀),佢只会愈來愈當我唱歌!我都吾識教了!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 moniko 於 15-09-04 發表我覺

原帖由 pingu_k 於 15-09-04 發表

昨天个仔出街又有曳野,我鬧完一輪已嬲到行開左,一來係知自己就黎爆要降火,但 ...
一樣我工人同我老公, 郁下就話媽媽會嬲, 一係就行埋一邊等睇戲。 我勁嬲話俾佢哋知, 唔好做錯既事, 係因為件事係錯既, 唔係因為媽媽嬲。。。 但無人理我

侯爵府

引用:Quote:原帖由 pingu_k 於 15-09-04 發表Sam

原帖由 moniko 於 15-09-04 發表
一樣我工人同我老公, 郁下就話媽媽會嬲, 一係就行埋一邊等睇戲。 我勁嬲話俾佢哋知, 唔好做錯既事 ...
握個手先!我屋企人又係,我成日耳尾聽到:\"你係咪想媽媽嬲呀?!…\"我就火黎!成件事錯哂!吾係我地嬲吾嬲既問題嘛,係件事本身吾啱,吾应該做嘛,点解吾可以簡單指出佢既問題,硬係要扯埋我黎講?!总之而家就搅到:\"媽媽係好嚴肅既,好易嬲既…\"

伯爵府

引用:Quote:原帖由 moniko 於 15-09-04 發表一樣

握個手先!我屋企人又係,我成日耳尾聽到:"你係咪想媽媽嬲呀?!…"我就火黎!成件事錯哂!吾係我 ...
完全一樣呀。。。 而家我形象係好似個暴君咁囉 可以點解決?

大宅

引用:Quote:原帖由 moniko 於 15-09-04 發表我覺

昨天个仔出街又有曳野,我鬧完一輪已嬲到行開左,一來係知自己就黎爆要降火,但 ...
我個仔一樣曳到出汁, 未到3歲tim。
佢人前人後兩個㨾, 好像精神分裂咁。
係學校和婆婆家就乖, 又自律聴話。
一有我係度, 就好像鬼上身咁, 叫佢做乜都唱反調, 5刷牙5澡涼5饮水.........
仲要一唔順佢意就打人, 乜人都打, 我好煩呀, 我家人話我冇䉷懲佢打人, 我其實try 过體\'罰, ignore, 罰企, 大鬧, 但冇改善, 總之有我係度, 佢好像像有靠山咁出手打人......
jm們, 求賜教

大宅

有一段時間我都試過,個仔扭計,曳,爆喊,我99就會話係咪媽咪打你,過嚟嫲嫲度啦!咁我仔答唔好,我99就會好嬲咁趕佢走!聽到咁,我又嬲又心痛!

大宅

每次教仔我都感到好孤獨,想慢慢教講道理又話我慈母,我發火又話我壞榜樣。個仔好聲好氣對佢又無用,唔話又唔得,話多又好似唱歌咁。

侯爵府

回覆:moniko 的帖子

果日之後我心情仲未恢復(雖則我呢期俾個仔搅到都冇可能变開心),所以呢兩日假期,我決定非必要我時,我会盡量入房,冇眼睇,我巳經吾想再聽到自己把聲

侯爵府

引用:Quote:原帖由 pingu_k 於 15-09-04 發表Sam

原帖由 markus128 於 15-09-05 發表
我個仔一樣曳到出汁, 未到3歲tim。
佢人前人後兩個㨾, 好像精神分裂咁。
係學校和婆婆家就乖, 又自律聴話。 ...
未到3歲,你都仲有借口話佢仲細,好多道理未明,我果个初小了,仲係咁,咁先氣頂

侯爵府

引用:每次教仔我都感到好孤獨,想慢慢教講道理又

原帖由 ballg 於 15-09-05 發表
每次教仔我都感到好孤獨,想慢慢教講道理又話我慈母,我發火又話我壞榜樣。個仔好聲好氣對佢又無用,唔話又 ...
個仔好聲好氣對佢又無用,唔話又唔得,話多又好似唱歌咁-->完全同意!我老公成日話吾好理佢,我吾識点吾理,簡單好似佢d姿勢問題(坐企彈琴做功課),吾理由得佢?咁佢永遠挨身挨勢,坐吾直…但講左無數次,even喺旁邊提住,佢一樣係咁,好心灰(仲有好多其他野),完全嘥我心機

好記得以前有個媽咪有次仲串我(我講開話果排忙),佢話:\"你最忙咪鬧仔!\" 我心裏果刻真忍不住講: \"頂!我無你咁好彩,你个仔既性格係一話就聽果種!難道我好鍾意鬧人,聽自己把聲?如果我仔係一講就聽既,我都可以好似你咁\"得閒\"!\"

所以我选擇上黎呻,因有同病相憐的媽媽会真正明白我感受…

大宅

引用:Quote:原帖由 ballg 於 15-09-05 發表每次

原帖由 pingu_k 於 15-09-05 發表
個仔好聲好氣對佢又無用,唔話又唔得,話多又好似唱歌咁-->完全同意!我老公成日話吾好理佢,我吾識点吾理 ...
我明白你, 我未生之前好温柔, 我老公依家話我粗聲粗氣, 成日癫婆上身。

大宅

引用:Quote:原帖由 pingu_k 於 15-09-05 發表個

原帖由 markus128 於 15-09-05 發表
我明白你, 我未生之前好温柔, 我老公依家話我粗聲粗氣, 成日癫婆上身。
我囡都就來3歲,都係叫佢咩都唔聽,唱返調,食飯走來走去唔食,又唔刷牙,仲話唔肯做功課,一有事就找爸爸,成日講唔鍾意媽媽!要爸爸。又打我,又拋嘢落地,講極都唔聽。越話越發脾氣,唔肯認錯,已軟硬兼施都無用,聽到唔要媽媽,我好傷心。

大宅

身邊有幾多人明白,仲有啲唔幫到手又搞事嘅,講風涼話嘅,扮專家嘅,應該理但唔理嘅。教仔已經變成我一個人嘅事,好無人讚,曳小小就係我這個無能嘅慈母所致!個仔唔聽話,我已經好頭痛好心煩,又要扮冷靜去處理,好想大叫,或者我應該出去冷靜下。

大宅

慢慢教
永不放棄
加油!

別墅

同路人,我都正經歷緊。

佢學術好,證明佢好聰明,可造之才,唔好放棄。
但聰明既小朋友係難教,特別係男仔。我日日都好癲。
有好多社區中心有親子管教課程,專俾家長上。我上左一個,覺得當佢發緊癲時有少少幫助。仲摸索緊點樣可以做得好d.

首頁

尾頁

跳至