自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

S_family 發表於 15-8-26 16:19
唔係我,係c6, 俾人告普通襲擊, 依家話留案底, jm們知唔知咁我仔係咪第時大個左冇得做政府工/紀律部隊?:ad ...
咁襲警係咪都有案底呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:有案底係咪我仔以後唔洗諗做紀律部隊?

直繫親屬,應該有影響

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我弟弟現職政府AO,父母兄弟姊妹包括我老公

原帖由 mimimy 於 15-08-26 發表

我弟弟現職政府AO,父母兄弟姊妹包括我老公皆不可以有案底, ...
如父母早以離婚,單親家庭跟母長大,而父親是破產人任,會查嗎?

順順利利 大吉大利       

伯爵府

BK Milk勳章

阿爸兄弟有案底都唔得

認真就輸了!

男爵府

引用:唔係wo~ 我個fd個老公做紀律部隊,但老婆個

原帖由 lingling0601 於 15-08-26 發表
唔係wo~ 我個fd個老公做紀律部隊,但老婆個爸爸有案底,不過唔同既係老婆個papa同mama係離左婚(響老婆18歲 ...
佢結左婚先考紀律部隊嗎?

男爵府

育兒性格勳章

係~

珍珠宮

hagupit 發表於 15-8-26 16:33
回覆 S_family 的帖子

聽講係, 好似某d非紀律部隊的政府工都唔得, e.g. AO, EO,因為要做vetting. ...
AO, EO 呢些將來好大機會升官至局長, 尤其AO, 父母一定唔可以有案底的。

警察都一定唔得。如果是低級文職, 唔須要查三代, 應該冇問題, 但都唔會派你去警務署。

珍珠宮

回覆 charmaine_1 的帖子

父母親冇得換掛? 離左婚都是你父母。

珍珠宮

pomanlife 發表於 15-8-26 16:44
咁如果係阿叔阿伯阿舅父.........................或表/堂嗰d人有案底呢?

係咪都唔可以入政府或差人:quest ...
三代意思係父母(包括後父後母), 兄弟姊妹, 子女, 配偶, 其他姨媽姑姐什至亞公亞婆都冇問題的。

填過張FORM既人就會明白。

pomanlife    發表於 15-8-26 17:08

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:唔係wo~ 我個fd個老公做紀律部隊,但老婆個

原帖由 lingling0601 於 15-08-26 發表
唔係wo~ 我個fd個老公做紀律部隊,但老婆個爸爸有案底,不過唔同既係老婆個papa同mama係離左婚(響老婆18歲 ...
入左先結婚

子爵府

我老公都俾人告緊,但佢堅持唔認罪,因為佢話佢真係冇郁過手,寧願用錢請律師打甩

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:S_family 發表於 15-8-26 16:19 唔係

原帖由 pomanlife 於 15-08-26 發表
咁襲警係咪都有案底呢
襲警仲大罪過普通襲擎,應該要留。

男爵府

lingling0601 發表於 15-8-26 16:42
一來, 應該唔查外父外母, 二來, 當事人申請做警察時, 應該未同老婆結婚掛...

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

比佢好彩入到

都唔洗指意有職升

pomanlife    發表於 15-8-26 17:13

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vet 發表於 15-8-26 17:09
襲警仲大罪過普通襲擎,應該要留。
但好似坐左十幾日乍啵

meimei11    發表於 15-8-27 00:35

水晶宮

mimimy 發表於 15-8-26 16:40
我弟弟現職政府AO,父母兄弟姊妹包括我老公皆不可以有案底,亦不可以有破產紀錄。

...

好奇一問, 咁假設弟弟入職先, 咁我同有案底男友結婚, 咁弟弟點算?

男爵府

引用:Quote:mimimy 發表於 15-8-26 16:40 我弟弟

原帖由 DonnieBB 於 15-08-26 發表
好奇一問, 咁假設弟弟入職先, 咁我同有案底男友結婚, 咁弟弟點算?
...
入咗職梗係冇事,不過升職就唔知啦

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔睇都唔知原來會咁查...

珍珠宮

DonnieBB 發表於 15-8-26 17:15
...
升職要再VETTING, 老實講點解要搵個有底男友? 最怕人身家不清白。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我老公都俾人告緊,但佢堅持唔認罪,因為佢

原帖由 mirandalaw 於 15-08-26 發表
我老公都俾人告緊,但佢堅持唔認罪,因為佢話佢真係冇郁過手,寧願用錢請律師打甩

...
自己找律師?預幾錢埋單

首頁
12345...12

尾頁

跳至