跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+l_wingwing+的帖子根據你以上的回應,

原帖由 Jobrena 於 15-09-02 發表
回覆 l_wingwing 的帖子

根據你以上的回應,有幾樣野值得討論一下:
你也講得無錯,我真係求其搵間近屋企的~
對我來說最緊要近,而家附近返學丶課外活動,真的很方便。其實地點方便對小朋友學習也很重要。
我以前也住屯門,小學讀三四缐,中學不是4大只是官中,大學咪又係咁讀,總之讀得開心最緊要!

各位媽媽和小朋友加油!希望小朋友找到適合自己的學校!

carrie123    發表於 15-9-2 14:37

大宅

引用:Quote:原帖由 Jobrena 於 15-09-02 發表回

原帖由 l_wingwing 於 15-09-02 發表
你也講得無錯,我真係求其搵間近屋企的~
對我來說最緊要近,而家附近返學丶課外活動,真的很方便。 ...

大宅

引用:回覆 l_wingwing 的帖子根據你以上的回應,

根據你以上的回應,有幾樣野值得討論一下:
你有你既道理

其實,都要睇番入四大既真實/大概數據,以及大家憑感覺喜歡,而又要再睇屋企遠近既意見去取捨入邊大小學

別墅

入到大學都要睇邊科既,唔通嶺南又同港大醫科一樣咩?得啖笑。。。
同埋,你果個年代又同而家一樣?以前讀胡小都係住安定友愛的屋村仔,都無分勁唔勁,亞媽話頭最緊要近,唔通而家入胡小的家長又係咁。。。anyway, 我都係想D較有效的方法去回應樓主的問題,that's it

大宅

引用:入到大學都要睇邊科既,唔通嶺南又同港大醫

入到大學都要睇邊科既,唔通嶺南又同港大醫科一樣咩?得啖笑。。。
同埋,你果個年代又同而家一樣?以前讀 ...
啱既! 多謝分享

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁又係,我當年入大學大部分同學也是HKU,CU及UST,嶺南得一個jar.另一個就無U收。而家個個話官中唔掂,同我地以前也不同了
BTW,樓主只問大家覺得,所以以咩數據已無咩關系了。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你咁緊張我本人自己心目中的排名,也真是得啖笑
再講,我舉的十至十二間學校,有邊間真係成績差?你唔同意邊間不應該入十大?我敢講你問屯門其他媽咪,呢十幾間一定唔會成績差得去邊

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:Jobrena+發表於+15-9-2+12:26+呢個ba

原帖由 gigayan 於 15-09-02 發表
想知幾多人入四大, 都唔係咁容易, 有些小學未必咁肯公開出黎! 可能只會list幾多%入"英中", 但有些英中是直 ...
無錯,而且英中也不止4大啦

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:屯門區小學論成績排名 70 71 一起計

呢d坊間排名丶BK個人意見排名,都看得如此serious的話,揀學校就易了!相信樓主也不會因為我意見丶睇不全面的data而選校呱?呢for 參考就可以

別墅

如果心水清既人,都知我focus係樓主講的排名(not 熱門)上,而我只係提出其中一個有效方法去計算小學的排名,也是作參考而已(也有部份家長同意),至於邊個緊張邊個,好明顯睇到,唔係出2個笑得燦爛的公仔出來就是表示唔緊張的。
Anyway, 其實你也帶出左一個重點,一般的小學,咪又係要上返間當年band 1的中學先入到3大?唔通當年近屋企的band 5中學都個個入3大咩?數據無得呃。。。最怕某D學校用言語藝術去混淆視聽,例如:90%入第一志願,即係點?最好的學校是直頭自己幾多學生入那一間大學的那一個系都清楚放出來。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:如果心水清既人,都知我focus係樓主講的排

如果心水清既人,都知我focus係樓主講的排名(not 熱門)上,而我只係提出其中一個有效方法去計算小學的排名 ...
你一開始便address我,話我主觀,又拋一堆data出來,邊個緊張d?
其他數據,不好意思,略過了。這些所謂數據,好多都是tricks, 不要盡信呀送多個笑比你,take it easy!!

別墅

我係指man hong IP 個表啫,唔洗咁緊張丫,緊張好易會對號入座架!

Btw, 我自己及小朋友也是妳所指果十零間小學的舊生和學生,所以唔明你話我咩囉!

子爵府

其實簡單講, 靠谷嘅小學一定係成績會好一點, 賣點唔谷果D學校一定成績冇谷果D學校禁叻。 呢個好現實。 成績好要付出代價。

所以排位用成績排同用熱門度排係好大差別。

因為有D學校賣點唔谷, 亦是好多家長心目中的熱門。

再簡單講, 果間學校有幾多%係band 1生應該準確D。 因為係睇師兄師姐考preS1的成績去分的。 有錯請更正。

有D學校得30%係band 1, 有D 40%, 亦有50%, 60%

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Jobrena 發表於 15-9-2 16:30
我係指man hong IP 個表啫,唔洗咁緊張丫,緊張好易會對號入座架!

Btw, 我自己及小朋友也是妳所指果十零 ...
我唔係話你, 我淨係想講有時數據都唔可靠

大家交流吓, 如有得罪, 講聲唔好意思, 希望你不要介意

男爵府

其實一定要以成績來替小學排位, 今時今日根本沒有可能會出到一個有公信力甚至完全正確的結果, 除非全香港所有小學都肯公開自己詳細升中結果, 咁先可以計到出黎......

即係.... 如果要排dgjs or st paul co edu邊間係第一位, 我諗根本就無咩可能排到一個令所有人都臣服既答案!! 但無可否認, Iwingwing JM所講個10間8間屯門小學都非常熱門, 無論成績/搶手度都算係TOP 10!

揀小學唔係只係睇成績睇排名, 我覺得仲有好多地方應該要詳細考慮!

l_wingwing    發表於 15-9-2 16:39

別墅

回覆 bestwish 的帖子

妳應該早點出來回覆囉,哈哈

男爵府

津小如果有40-50% BAND 1學生已算好好成績!
直/私小有70%以上 BAND 1學生, 呢間小學既學位又會變成搶手貨!

別墅

唔介意,幾好玩丫!BTW, 反而想知你當年的3~4線小學係?同埋end up入左間大學係。。。?哈哈
我都應該講聲唔好意思既:)

子爵府

Jobrena 發表於 15-9-2 16:46
回覆 bestwish 的帖子

妳應該早點出來回覆囉,哈哈

咩事, 咩事, 發生咩事

別墅

回覆 gigayan 的帖子

如果真係要講dgs & st Paul co ed(中學),真係差唔多,我嘗試過比較他們的2015DSE result, 也是半個馬鼻之差,我會當雙冠軍

首頁
12345...6

尾頁

跳至