時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:對我黎講,人情味在於人,唔係係啲鋪頭道無

原帖由 meowei 於 15-09-08 發表
對我黎講,人情味在於人,唔係係啲鋪頭道

無論時代點樣進步,人與人之間的人情味係在於大家點樣維係
係囉, 點解有小店就有人情味?
人情味係靠小店形成的嗎?
我以為係街坊鄰里關係,大家互相幫忙

bull2015    發表於 15-9-8 21:26

男爵府

回覆:好掛住以前有人情味嘅香港

所謂既屋邨小店,即係以前既霸權,開間舖就可以千秋萬代,租又平,獨市生意,發達冇人知,辦館士多過時過節生意多到唔願做,又成日賣假野

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 meowei 於 15-09-08 發表對我

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Froggy_joe+於+15-09-08+發表

原帖由 aurora2020 於 15-09-08 發表
廢青個個年代都有
呢樣真。
不過以前叫黑社會,童黨,現在叫本土派

珍珠宮

引用:Quote:meowei+發表於+15-9-8+07:55+對我黎

原帖由 OHIMESAMA 於 15-09-08 發表
同意!香港人無咗同舟共濟嘅精神,鍾意投訴無咗包容心。
Agree

別墅

好多傳媒同網媒, 有意無意間將"小店"同"人情味"掛咗勾, 又將"小店"同"大地産商"放在對立面, 結果, 係幫小店搏同情同埋煽動"仇富"

bull2015    發表於 15-9-8 21:31
bull2015    發表於 15-9-8 21:29

男爵府

回覆:mmlm2016 的帖子

其實仇既人唔多,香港人不滿既係價值與品質嚴重傾斜!超市,點解只係你+x富商經常比市民label呢?地產連政府都要發聲阻礙同表明你氏地產不合法賣酒店式apartment急殺停,

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

引用:好多傳媒同網媒, 有意無意間將\"小店\"同\"人

原帖由 mmlm2016 於 15-09-08 發表
好多傳媒同網媒, 有意無意間將"小店"同"人情味"掛咗勾, 又將"小店"同"大地産商"放在對立面, 結果, 係幫小店 ...
好似9瘡老闆咁,我真心佩服,人情味,回饋社會,培訓下一代,幫助弱勢社群

伯爵府

香港仲有小區, 好似深水埗, 油麻地/大角咀, 土瓜灣/九龍城咁, 不過好多人鍾意屋企附近有商場, 屋苑有會所, 針冇兩頭利架啦.

我住過兩年幾深水埗, 好鍾意果種人情味, 而家搬左都會返去行下同買野, 感覺好親切架.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

做生意無論小店/大鋪都係想留客,小店所謂既人情味都係想你做熟客,有時見你買得多平你少少,好多人就覺得有計傾,到最後咪又係做生意。 如果你日日無幫襯,鬼得閒同你講人情,但有時D人將D野想得太天真同完美!!!!

bull2015    發表於 15-9-8 21:31

男爵府

回覆:ieht 的帖子

靜係新界謀區,我自己見過警察幫推BB車mummy上落樓梯,幫老人家返屋企或送去醫院,買埋飯比老人家或小童,其實手望相助,要睇身邊既人物鏈

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

香港仲有好多人好有人情味,但如果學樓主要係鋪頭到搵就難D囉,市代唔同左,好似以前好多人會去造衫,服務一流出品又好夠晒人情味,但宜家有幾多人願意花時間係呢D地方,去買現成好過啦。 只懂活係過去,唔放眼向前,好多野都睇唔順眼!!!

bull2015    發表於 15-9-8 21:32

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

引用:睇依個post,證明大小鋪都有擁躉,最好就係

原帖由 tintao22 於 15-09-08 發表
睇依個post,證明大小鋪都有擁躉,最好就係共存,有得選擇,我去開石圍角村,仲見有士多,麵包鋪,雜貨店, ...
認同!共存,我覺得以前香港之所以咁靚,係因為有舊式建築亦有高樓大廈,有舊式小店亦有大品牌連鎖店,但依家好似只一味追求經濟發展,舊式必須淘汰。

子爵府

引用:全世界政府央行,都想盡辨法令經濟發展,令

原帖由 大力大力 於 15-09-08 發表
全世界政府央行,都想盡辨法令經濟發展,令國民有進步及安穩生活~

想要什麼老店,寧靜的生活,請移民去落 ...
其實你講個D老店、寧靜生活,歐洲大把國家都擁有,咁係咪又係落後國家?
追求經濟進步,就必須要放棄地方文化?
你個套同大陸政府個套有咩分別?不惜一切追求經濟發展?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 meowei 於 15-09-08 發表對我

原帖由 ricecooking 於 15-09-08 發表
Agree, 而家講到小店就是代表人情味咁? 唔知幾多次比小店呃秤,揀生果又唔比掂,店員老闆心情唔好隨時鬧客 ...
係囉 以前啲屋村商場 又殘又舊 個廁所極度污漕幾個鋪位都聞到陣臭味 街市又係勁污漕 有領匯管理之後 改善左咁多 我都唔知有乜好懷念 講真依啲質素既商場同街市 現在既香港人接受到嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-09-08 發表全

原帖由 maggie196 於 15-09-08 發表
其實你講個D老店、寧靜生活,歐洲大把國家都擁有,咁係咪又係落後國家?
追求經濟進步,就必須要放棄地方文 ...
那些叫鄉郊小鎮,香港地少人多,怎有那麼多地方?

交通不便離島也有這些小士多,祗係週六,日有D人氣,大家面對殘酷的現實吧~

剛TVB先介紹返1993年水壺大哥大,成仲磚頭甘,阿仔生我旁,我話時間過去就過去,生活大家都要前進及進步~

bull2015    發表於 15-9-8 21:34
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:好掛住以前有人情味嘅香港

現在香港人要求咁高 無論對貨品質素服務同環境都有要求 有幾多小店可以提供得到? 可以一個月內換貨嗎? 可以有能力提供到咁多選擇既貨品嗎?

首頁

尾頁

跳至