親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:峇里旅遊資訊分享

明白平有平用貴有貴用。但7d6n 的消費約多少錢? 有咩手信?謝

大宅

收藏先!thanks!你既資訊好有用

禁止訪問

大宅

回覆 kaman710 的帖子

平時我都係去開7d6n 左右, 如果淨係飲飲食食買少少0野, 我每次都係帶4000蚊港紙左右
不過我做spa同埋如果食餐貴少少0既飯 / 買貴少少0既0野的話, 我就會碌卡

我果邊有香港人開0既租車公司, 黎緊我會幫人book 車, 大約講緊400幾500蚊日,
但係我呢個價錢已經係high-side, 因為始終係香港人攪同埋用廣東話聯絡 / 溝通
自己搵的話會更平

咁你租車唔會日日都租成日架嘛, 所以你起碼條數預得到
唔係叫你幫襯我, 只係比你預0下budget用0者

平均我平時如果去食餐飯 (唔計酒店buffet, 因為好少咁食)
就算係去d 靚少少餐廳, 即係例如去double six酒店入面間餐廳食意大利菜又或者係Gado Gado,
兩個人食都係400-500蚊一餐

如果係食平民少少0既, 真係一百幾十蚊已經豪食

有時會有例外再貴少少0既, 例如係你去Jimbaran食海鮮, 又或者係我0既至愛, 去holy crab食蟹, 咁就會食到千幾蚊兩個落樓

買0野的話, 反而我比較少買貓屎咖啡
我鐘意買當地0既花生, 細細粒好有花生味
又或者係成日都會手痕買沙龍布, 始終去到沙灘總係想買少少0野

係我個角度其實都有0野買, 因為當地其實都頗多鬼婆係當地開0既local fashion brand, 有d 佢0既design係非常合我心意
我上次發0左癲咁買, 每件衫都要成三四百蚊架
仲有佢d accessories都好靚
同埋佢mall 入面亦有幾間係zara 旗下0既chain store, 而係香港無引入0既
有少少似行緊zara / H&M果d咁, 平平地但係好多款係唔錯
同埋好suitable你係呢種海島國家旅行著0既衫
我每次都買到不亦樂乎, 因為雖然都係連鎖店, 但係係香港同人撞衫0既機會會細d

仲有機場有得賣一隻腰果, 出面coat朱古力粉, 咸咸甜甜咁我好鐘意食 :D

駛費方面, 仲要睇0下你有無做spa同埋點做0既打算
一般黎講, 就咁dup骨好平
但係如果你想試0下果d幾個鐘***又要環境靚0既***, 包埋峇里式浸浴呀, 磨沙呀果d, 你預果d每次要差唔多100美金咁上下

得閒就去我facebook page度支持0下我啦
我會努力update更多資料架喇 :)

大宅

去旅行前做好準備 - 峇里島選擇酒店的藝術(一)

各位同學,

今日同大家探討一個相當具爭議性兼大家都好期待嘅課題,就係....

我黎緊去峇里玩,有咩酒店suggestion?

呢個問題,我係各大網上討論區見過N咁多次
一模一樣嘅問題,無問多無問少
唯一分別可能只係「有咩酒店好建議」或「有咩villa推介」,純粹用字上嘅分別

每次見到有人咁問,我發現都無咩人reply
其實原因好簡單
並非各位去開峇里嘅巴打絲打有好嘢唔益你
只係.......你想我答你咩?
唔知你男定女幾大幾多人去去幾多日想去邊度玩去幾多日想感受點樣嘅旅遊經驗同埋最重要嘅係........你咩budget

如果話,思念是一種很玄的東西
大家無頭無尾咁問一句介紹住邊
簡直係一條比思念更玄的問題

幻想吓,有人(唔知男定女)係你耳仔邊問你「我應該著咩鞋好?」
如果你答得出仲要唔係hea佢嘅
你絕對有大師級嘅修為

好,廢話講完,入正題

點解我會話峇里島嘅酒店選擇無一種藝術,係絕對有原因嘅

由於峇里島話大唔大,話細又唔細
加上佢係一個絕對嘅旅遊城市
當地嘅酒店/villa 就黎多過當地啲蚊
所以你係選擇酒店時,其實係需要先作多方面考慮
否則你會相當頭痕
但係一旦攪清楚,你就會發現成件事係易過借火

基本上,你首先要問自己幾個問題

1/ 你會咩月份去?
a - 香港嘅夏天
b - 香港嘅冬天
c - 紅日長假期

2/ 你同咩人去?
a - 好浪漫地同bb豬去
b - 一家大細有老有嫩
c - 幾個姊妹sex and the city式短trip
d - 同班friend子去,盡情狂歡夏日節拍wooboomba!!
!
e - 他放假也一個人放....travel solo

3/ 酒店係你呢個旅程入面將會扮演咩角色?
a - 無咩所謂,平平地夠乾淨,同埋最最最緊要方便,因為大部分時間你都會出去周圍參觀
b - 唔駛去到私人villa咁誇張,不過唔想試吓發掘D 有特色得黎又舒服,chic chic地嘅hidden gem
c - 今次目的係去嘆,人一世物一世,我打算匿係個resort 唔會出黎

4/ 你咩budget?
a - 每晚最好幾舊水攪掂
b - 其實唔介意比多少少,千零二千蚊晚左右啦
c - 錢於你黎講係浮雲,駛黎駛去都係面果層...

5/ 你今次黎峇里島想點玩?
a - 抖吓,有咁hea得咁hea
b - 水!上!活!動!
c - 我想參觀晒所有景點,梯田呀皇宮呀印尼版馬騮山呀...我咩都要去
d - 我同bb豬黎浪漫吓/求婚/honey moon / 影pre wedding ❤️

好,下一篇開始我地就黎根據唔同需要慢慢擊破!

如需轉載請列明出處

如果想留意多d有關峇里既資訊, 請多多支持去我地嘅facebook page比個like! :)
https://www.facebook.com/withlovebali

大宅

好心急等你分享啊!

大宅

Hi Donki

真係好好睇。好似同朋友傾緊去峇里咁。

珍珠宮

等resort分享

另外想問有冇d誠實嘅local tour公司推介,上網一search幾十間,唔知邊d可信,想去lovina睇海豚

仲有,好去lambongan island係咪去到sanur搭船,除咗scoot cruise同 rocky乜乜,係咪冇其他公司揀

大宅

回覆 Rubik 的帖子

lovina 睇海豚你最好預兩日一夜, 會係果度stay一晚
join local tour 好唔化算
因為由kuta 去lovina 揸車去都要成4個鐘
來回已經成日
你係果度留低時間分分鐘一個鐘都無
個人會好攰
與其係咁, 係果度book 間酒店訓一晚仲好

lambongan island 都係一樣, 亦會建議你起碼住一晚
無錯係sanur 搭船
你去到果度個碼頭就有得買飛架喇
有時候你住果度酒店的話, 佢會有安排黎接你添

大宅

去旅行前做好準備 – 峇里島選擇酒店的藝術 (二)

前一篇廢話講咗一大堆,都係未入正題

今篇我地就黎入戲肉喇喂!

以下嘅所有長篇大論,如果你係錢多到駛唔晒果種,並且最緊要豪住villa,請自

動跳過。你可以去任何一個預定酒店嘅網站,用你嘅入住日期,再將個sorting set
做由最貴果間開始搵起信我啦,收你最貴果間,service真係好好。

就上一篇問大家嘅問題,我地一齊黎慢慢研究點解我會咁問

1/你會咩月份去?

呢個問題好關係到你會選擇邊類型嘅酒店。

a- 香港嘅夏

四月 ~ 十月係乾,所以唔會點落雨;同時亦係峇里氣溫比較涼快之時。

住邊度其實都好爽,亦係我最建議去峇里之時。

b- 香港嘅冬

十一月 ~ 三月係濕

雖然佢落雨好少會一直連住落夠一日,但係如果落起雨上黎雨勢真係唔細。所如果當日你打算係去沙灘hea的話,希望或者會落空;所以呢段時間去嘅朋友,我反而會建議住間好少少嘅酒店,如果落雨行程有變,起碼可以留係酒店享受一下,又或者係直接係自己酒店嘅spa度不見天日

加上,呢段時間當地天氣好熱,就算係度街行太耐,真係會熱到有少少暈。

c- 紅日長假

唔好以為紅日長假期,酒店會特別貴。

由於峇里主要遊客來源其實來自袋鼠國,佢地所謂嘅Peak Season其實係關乎袋鼠國學生假期。

袋鼠國學生一年有四個長break,大概分佈如下

4月中到4月底為秋break
7月頭到7月中為冬break
9月中至底到10月頭至中為春break
12月中到1月底為夏break (即係暑假無錯,聖誕節放暑假)

即係咁講,其實如果按照香港人放假嘅習慣

通常復活節 / 中秋 / 學生暑假頭一個月 / 聖誕節去峇里的話,就係當地旺季

酒店一黎會貴,二黎亦好難book
因為好多袋鼠人其實年年都會同一時間去同一地方做家庭旅行

好多時佢地今年去完,已經跟手book埋下年嘅酒店

但係,當暑假如果係八月先出發 /又或者如果二月先過農曆年的話

其實已經係淡季

好多人都認為去峇里非住超豪華villa不可;無錯,峇里嘅villa真係好多會靚到你以為自己唔小心瓜咗上咗天堂而自己唔知,但係有時我覺得你未必要全程都住超豪villa

原因係你比得咁多錢豪住,其實你應該花多少少時間留係酒店入面享受,呢個情況下,你未必會想離開villa範圍出去參觀,亦無辦法認識峇里呢個咁迷人嘅地方。

係我經驗入面,其實峇里有好多匿係橫街窄巷,門口細細但係入面同天堂好類似嘅boutiquehotel, 由幾百蚊到千幾蚊不等,唔係大型villa resort, 但係舒服到爆爆爆。

我認我寫呢篇之前有少少貪心,想一篇就寫好有關酒店...然後我發現係無可能嘅

呼,唯有分開唔同嘅酒店慢慢寫
黎緊同大家分享吓想浪漫嘅又點住,想一家大細嘅又點住先 :)

如需轉載請列明出處- https://www.facebook.com/withlovebali

大宅

回覆:donki 的帖子

期待。。。

大宅

其實我7月去過次係跟團,因為跟團真係好平,5日4夜香港航空直航團都只係3999(未計稅),雖然只係住三星酒店,但去過一次幾鍾意都,連續3晚都有出去自己夜場,的士平去邊都無所謂,一次去hard rock cafe飲酒聽live,一晚街邊掃街,但離開之後先後悔冇去到懸崖酒吧,所以下次如果再去一定會自由行去同住靚靚渡假村,火山同去龍目島

大宅

回覆 HOLAHO 的帖子

火山同龍目島都好鬼遠架

去睇火山, 你起碼要預係果度留一晚
龍目的話, 你就起碼要預你行程0既一半時間會係龍目島
唔好諗係day trip攪掂0既事:)

大宅

去旅行前做好準備 - 蔗渣價錢燒鵝味道Private Pool酒店篇

香港人真係好鍾意食燒鵝
鍾意到一個程度可以令交通咁唔方便嘅深井變成景點
既然係咁, 今日就同大家一齊欣賞吓有燒鵝與蔗渣概念嘅嘅峇里villa~

去峇里旅行,好多人都認為必須要好似叉燒炳個仔結婚果陣時豪住villa
你份身家薄少少都咪駛旨意

但係對其他經濟實惠型嘅同學,並唔係打波先黎落雨嘅!
今日我地就黎開心些牙一下幾百蚊都有private pool嘅villa啦!!!

住呢種又要平嘢,地點通常有少少唔太方便
所以出入你都要一係自己揸綿羊仔 or 安排交通

(以下價錢係我求其當係10月入住,算係淡季價 - 你超旺季仲要last minute book唔到唔關我事)

Unagi Villas
地址:Jalan Padang Tawang I Gang III No. 3 Banjar Padang Tawang, Canggu, Bali, Indonesia
http://www.unagivillas.com/

呢間嘢係Canggu區,唔算係最中心嘅旅遊熱點,但係近年呢區開始慢慢發展,充滿住新開嘅潮cafe...感覺係有少少宜家堅尼地城feel

有分單房private pool villa又或者係兩間房private pool villa
根據agoda / hotels.com, 單房private pool villa唔駛五舊水有交易,絕對係開心價
適合想平平地又要嘗試推開窗就跳落泳池嘅人士
同時亦可以感受一下local life, 酒店出面仲係田野
無咁商業化

Taman Sari Bali Villa
地址: Jl. Taman Sari No 22A, Teuku Umar Barat, Seminyak / Kerobokan, Bali, Indonesia 80361
http://tamansarivillasbali.com/

呢間酒店設計上係走"Art Art地"路線,同埋就咁睇相,我鍾意佢個石砌泳池同埋d樹

最最最緊要係佢位置唔錯,係Seminyak區
就算出入要搭的士都係有限錢,亦比較方便

亦係五舊幾水一晚...

The Pandan Tree Villas
地址:Jalan Veteran, Gang Pandan Asri 14 Canggu-Mengwi, Bali
http://www.pandantreevillas.com/

呢間亦係Canggu區,同埋我堅心心眼!!!!
2500sqt villa, 有Private Pool得黎仲有私人花園仔
睇落好似好原始,但係有冷氣

堅適合同BB豬去嘅你!

大約七百零蚊一晚

成間租晒都得,一共有五間房三個泳池,佢d欄可以打開晒互通

Hidden River Villa
地址:Jalan Nelayan, North Kuta, Bali, Indonesia, 80351
https://www.airbnb.com.hk/rooms/1161724

無錯,亦係Canggu區
另一間令我心心眼嘅地方

兩層樓高,地下係living area, 樓上就係睡房
雖然你瞓醒後要落層樓梯先可以跳落泳池
但係個泳池係你嘅

仲有廚房,可以玩吓煮飯仔添

利申:
我一間都無住過,但係有睇網上其他人嘅review都唔太差
非廣告文,純粹上網搵到,覺得靚而開心些牙

得閒再寫 :)

如需轉載請列明出處

https://www.facebook.com/withlovebali

大宅

引用:回覆+HOLAHO+的帖子火山同龍目島都好鬼遠架

原帖由 donki 於 15-09-21 發表

火山同龍目島都好鬼遠架
知道呀!所以必須要自由行囉!哈哈!其實當地消費平,都好想有時間再去

大宅

無錯...我都好掛住峇里
今個星期日我去又喇

極極極期待~

HOLAHO    發表於 15-9-21 23:30

大宅

回覆:Nick19852 的帖子

你想知咩?:)

複式洋房

好正呀!我想帶3歲小朋友去,有咩推薦?

大宅

想問下當地交通, 你係全程包車? 定有自己渣綿羊仔?
係咪好似台灣D電動車 (唔駛牌?)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至