婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我99 都係咁既人喎, 我都係大嫂, 咩都做晒, 佢都話我無做, 做完就係人前話係佢細新抱做既, 送野比佢, 都同人講係細新抱送既, 至於出街見親戚, 佢就一定搵我去, 因為我外在條件好過佢個細新抱麻 ,到而家, 我都費事理佢, 咩都唔做, 唔理, 唔去.

又唔係要靠佢飬, 駛鬼睇佢面色咩 !!!話知佢, 下次佢有事, 咪講句 : 我唔得閒, 不如叫你個新抱做啦 !!!
咁佢就知咩事啦, 都唔駛同佢嘈
唔甘心就唔好做, 我都係咁諗既, 而家不知幾舒服

大宅

我c6家只得佢一粒仔, 所以, 冇得比較. 但, 我從來唔覺得佢地特別對我好好, 可以, 我唔想佢地對我好, 你知啦, 受人恩惠, 要還架嘛, 所以, 都係免得過都唔好對我咁好.

別墅

我屋企個隻賤人99都係一樣,你哋都仲好啲,起碼你99偏心果個都係“新抱”,我果隻?人哋都未入門佢巳經偏到出曬面

大宅

99超偏心細新抱.
我做乜佢都唔滿意,所以而家咩都.我亦唔介意佢對我黑面,當我透明,我只在乎我老公睇到,無需要再為呢個人嘈,

[ 本文章最後由 n_n 於 08-7-7 16:13 編輯 ]

大宅

其實唔關大同細既分別
亦冇話背景問題
只有是人夾人緣

我就同你相反
我是細既
99永遠都最錫大嫂
點解? 佢最錫係個大仔同個粒女
所以我C6係中間是沒有地位
最有地位既時候就是攞錢啦
歡迎參觀我的個人網頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

暫時仲未發覺,不過我真係唔希罕!因為最錫我同偏心我就係我的mama囉!

伯爵府

原文章由 bbautumn 於 08-7-8 12:25 發表
其實唔關大同細既分別
亦冇話背景問題
只有是人夾人緣

我就同你相反
我是細既
99永遠都最錫大嫂
點解? 佢最錫係個大仔同個粒女
所以我C6係中間是沒有地位
最有地位既時候就是攞錢啦 ...

其實無論係大新抱、中新抱 or 細新抱, 我只係覺得被偏心果个估然係好, 但被唯棄果个就慘d !

大宅

冇法啦...
只有忍 & 等..( )
歡迎參觀我的個人網頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我99都係錫大嫂多d 因為佢好聽佢支笛, 同埋大嫂係古代人(年輕過我), 加上又冇咩朋友平時唔出街既, 99好自然變左係大嫂既朋友啦, 佢地同聲同氣, 就算去街佢地都唔會叫我地去, 而我亦都唔會想同埋佢地一齊去~

我認為樓主唔需要爭歡心氹佢地, 冇謂勉強自己去討好人地

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 wttcly 於 08-7-6 23:26 發表
我都覺得最好治佢地的方法, 就係當佢地透明. 不用理佢地咁多嘢.

agree...因為我都係..he he..

伯爵府

原文章由 小可愛11 於 08-7-6 17:53 發表

點解你咁執著你6299要對你好呢? 又或者要公平對待你同細新抱nei ?
定係你唔忿氣你所付出得唔到你所想的回報呀 ?
你要知道唔係每件事情或每樣野都可以有同等的回報mouth:
你咪試下唔好理你6299 lor . ...

其實係覺得難受囉! 因為我9962做得好出面 (講同行為上做出來), 同埋我父母為我啞忍左好多9962 d 說話. 佢地對我一係冷漠, 一係冷言. 99同我講, 佢對我會見招拆招, 我說一句佢會反番我三句, 唉, 咁点溝通呢?

我知我EQ低, 中左佢地計, 因為9962次次都好似係我面前突意對細新抱好, 咁細新抱又好似好接戲咁ge 喎, 永伴99左右, "奶慈媳孝"咁, 而我永遠就好似隻ET或者个箭把咁羅. 但其實9962 ... um ... 無我存在, 咪又係攞細新抱做箭把 (c6講比我知,不過比我好dd), 有我存在, 佢地 9962+細新抱咪一齊把我對著幹! 我諗我唔忿氣咁比人咁攞離做箭把羅.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 zxzx 於 08-7-8 14:21 發表

其實係覺得難受囉! 因為我9962做得好出面 (講同行為上做出來), 同埋我父母為我啞忍左好多9962 d 說話. 佢地對我一係冷漠, 一係冷言. 99同我講, 佢對我會見招拆招, 我說一句佢會反番我三句, 唉, 咁点溝通呢?

...

我明你感受...你只可以做既係...睇佢地唔到..唔好理佢地..
我知好難..但你要堅強d.. 唔好怕佢地就真...

伯爵府

其實我都想大家一家人 (包括同男家) 開開心心咁過, 不過我當人地係家人, 人地唔當我係囉!

聽完大家既意見, 我都係唔理佢地啦, 做好自己本份, 做一个pass新袍就算, 唔會做到distinction喇.
以前我買嘢一定買双份, 一份亞媽, 一份99, 我亞媽有既, 99一定唔会冇, 但而家 ... 冇謂浪費啦, 物價上漲, 做吓善事仲好!

凡事豈能盡如人意, 但求無愧如心, 就心安理得 !

多謝各位既安慰同提點.

別墅

嘩,我以為呢個年代應該無咁多呢D野啦.點知...樓主,通常一個人對一個人好實有原因0既.好似你咁情況,我好明白,我媽咪做人新抱時都系咁!所以我阿爺阿女麻都唔鍚我.其實,你99佢會唔會中意個細仔多D,又或者人地阿細嫂把口特別識"林"人呀.
我99以前做人大嫂,佢話個個都睇唔起佢;而家我都系做99個大嫂,不過成屋大人年紀最細我,我99成日都話我做事好"失暈",哈哈,無所為啦,"失暈"好過"唔做",我系最勤力個個,做得唔系好好,起碼自覺呀,其他D新抱個個都食野唔做乜架,不過99都無怪佢地.我唔知佢有無特別偏心邊個呀,不過佢對人真系好好0既,都好鍚我,祇不過,有時(我失暈個時)對我講話會唔系咁客氣羅!..而我62仲奇,佢自己系長子,而佢個長子我6公又生得兩個女,不過唔知點解佢有三個男孫兩個女孫,五個孫之中我個兩件魔怪最"出類拔萃(跳皮)"~~不過,62當正佢地系寵物咁,仲好過對D仔.

珊瑚宮

環保接龍勳章

我就諗得阿q一點囉.
我老豆好錫我架. 不過好多時都要我就阿妹, 佢對我老公都係差d, 對細女婿(即我妹夫)好似好d.
我老公同我講因為我大量, 所以老豆寧願話我都唔話我細妹, 雖然我唔係咁覺我老豆真係因為知我唔會嬲而咁做, 但係我都知我老公係勸我唔好唔好開心囉.
我成日怕我老公唔開心, 因為我老豆好似同佢唔夾加成日j住我老公, 成日叫我妹夫食依樣果樣, 但永遠都唔會叫我老公, 我老公已經食得慢, 佢地食到打風咁, 專夾最大最靚的位. 一碟鮑魚10幾隻, 佢地次次都係一個人夾3隻, 我老公好多時都無得食, 不過佢次次都無所謂, 都係我多口之後問佢有冇唔開心.... 佢一d都唔介意.

我媽咪成日同我講, 其實我老豆好錫我地. 成日同我阿媽講, 佢係大d樓d錢第時一定係俾家姐.
我同媽咪講, 唔好成日講到咁遠, 第時係咩日子無人知, 可能無晒d錢, 有千萬種可能, 我仲同我媽咪講好彩佢d仔女係上進, 成日開口閉口都話有身家留俾仔女, 仔女會好唔生醒的.

我老豆同過我講, 做大一定要睇住個細的, 要就佢, 要睇住佢, 做大唔睇住頭家, 頭家就會散. 散左頭家就咩都無. 所以話做"大"真係唔抵. 但係做細無人錫又好慘.
所以個家長可能就會咁掛... 希望你6299同我老豆係同一類人. 希望佢地內心都知做大的唔抵.

珊瑚宮

環保接龍勳章

我就諗得阿q一點囉.
我老豆好錫我架. 不過好多時都要我就阿妹, 佢對我老公都係差d, 對細女婿(即我妹夫)好似好d.
我老公同我講因為我大量, 所以老豆寧願話我都唔話我細妹, 雖然我唔係咁覺我老豆真係因為知我唔會嬲而咁做, 但係我都知我老公係勸我唔好唔好開心囉.
我成日怕我老公唔開心, 因為我老豆好似同佢唔夾加成日j住我老公, 成日叫我妹夫食依樣果樣, 但永遠都唔會叫我老公, 我老公已經食得慢, 佢地食到打風咁, 專夾最大最靚的位. 一碟鮑魚10幾隻, 佢地次次都係一個人夾3隻, 我老公好多時都無得食, 不過佢次次都無所謂, 都係我多口之後問佢有冇唔開心.... 佢一d都唔介意.

我媽咪成日同我講, 其實我老豆好錫我地. 成日同我阿媽講, 佢係大d樓d錢第時一定係俾家姐.
我同媽咪講, 唔好成日講到咁遠, 第時係咩日子無人知, 可能無晒d錢, 有千萬種可能, 我仲同我媽咪講好彩佢d仔女係上進, 成日開口閉口都話有身家留俾仔女, 仔女會好唔生醒的.

我老豆同過我講, 做大一定要睇住個細的, 要就佢, 要睇住佢, 做大唔睇住頭家, 頭家就會散. 散左頭家就咩都無. 所以話做"大"真係唔抵. 但係做細無人錫又好慘.
所以個家長可能就會咁掛... 希望你6299同我老豆係同一類人. 希望佢地內心都知做大的唔抵.

男爵府

我99對所有新袍都一樣....咁衰!
我地所有新袍都覺,全部都費事彩佢!哈!
我成日都好懷疑99係唔係女人?!

大宅

醒目開學勳章

62就唔會, 不過哎呀99就會. 偏心俾錢佢用嗰個媳婦. :;pppp: 而我同c6. 同另一個叔仔兩夫婦. 就冇俾錢個女人用. 所以不停俾說話同單打我哋. 不過後嚟三叔仔啲生意唔係咁好. 依家都冇俾錢佢. 所以佢依家三個媳婦都單打同俾說話.. 不過我哋都當佢冇到. 平常心去對.. 就唔會有咩唔可心

[ 本文章最後由 fattypiggy 於 08-8-15 10:06 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至