母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:大家介唔介意公眾地方餵母乳?

有塊巾唔介意啦,我揾唔到 parents room都用巾餵

禁止訪問

畀面勳章

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

過左6個月係“只靠人奶不足夠所需營養“原因係bb要學始加固,由固體食物中吸引營養,而奶慢慢由主食變成副食。
d人話人奶6個月後無營養係岩少少,奶粉都一樣無,因為bb已經不能單靠飲奶來吸收營養!唔係叫人要人奶轉奶粉,係要由奶加固體囉,有d人真係無乜常識....亂up!
餵奶係媽媽獨有的,好處人人知,但未必個個接受。唯有大家之互相體諒啦!

男爵府

點點豬 發表於 15-9-26 10:18
係喎,我啲同事話以前聽講座,話兒科醫生親口講,人奶過6個月已無營養,BB要係固體吸收營養。。。

...

唔係冇營養 , 而係 bb 的確要開始主力靠固體吸收各種營養 , 人奶當水飲. 我大囝 1 歲時 , 全固體 , 只一早一晚埋身餵下 , 過口癮同當水飲.

男爵府

講真,係公眾地方餵奶我仲驚過你啦,我又要驚凍親(打開件衫), 又要驚走光,又要驚有菌 (如地點在殘廁)。

都唔知D人驚咩,驚我D奶射到你咩?!!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:BK_Milk 的帖子

我從來唔用餵奶巾, 我唔怕比人望, 同埋跟本無禁多人會得閒留意你做緊咩, 只要我仔有需要, 我只要有個乾淨架地方我就會餵

大宅

有巾就咩地方都餵,好佩服有些媽媽可以唔用巾,我未有咁勇

男爵府

kawaii_pekkle 發表於 15-10-4 20:39
我從來唔用餵奶巾, 我唔怕比人望, 同埋跟本無禁多人會得閒留意你做緊咩, 只要我仔有需要, 我只要有個乾 ...
唔用巾你唔怕走光? 做媽媽都要保護自己,始終世上變態佬好多。

禁止訪問

水晶宮

fifihon 發表於 15-10-5 10:05
唔用巾你唔怕走光? 做媽媽都要保護自己,始終世上變態佬好多。
理得啲變態佬,因為根本控制唔到人地諗咩。有人有制服fetish,有人係腳fetish,但大家唔會因為咁而唔著制服,唔著高跟鞋。

複式洋房

引用:因為世人都俾奶粉洗左腦我餵左八個月,仲有

原帖由 幸福小珊子 於 15-09-23 發表
因為世人都俾奶粉洗左腦

我餵左八個月,仲有人叫我要停,話過左6個月人奶無營養
呢個講法係奶粉商造出黎,等D媽媽6個月後就食佢地D奶粉,食到10歲8歲,食到D牙蛀曬(奶粉超甜)

大宅

回覆:yeeeee_415 的帖子

最過分有啲姑娘都係咁推奶粉,明明有朋友夠奶嘅,佢BB 早產更需要人奶,佢都係咁叫我朋友要補奶粉

大宅

我覺得唔走光既話公眾地方餵人奶無問題既……

複式洋房

講得好!!!

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

都有小小介意,因為香港有D男人好衰

大宅

真係好多人會望實晒

複式洋房

回覆:maggie_fan 的帖子

我唔介意,我媽咪亦好support!
但我老公介意我被男人望,我奶奶話大庭廣眾餵奶唔好睇....寧願bb爆喊都唔俾我餵。

複式洋房

回覆:maggie_fan 的帖子

我唔介意,媽咪亦好support!
但老公介意我被男人望,奶奶話大庭廣眾餵奶唔好睇....寧願bb爆喊都唔俾我餵。

別墅

會用巾, 唔介意~

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用餵奶巾, 唔介意

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊