婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都覺得婚前愈受阿媽認顧的男人, 就愈窩囊. 因為從小被阿媽錫慣就慣, 便以為全世界都應該咁對佢. 出到社會冇人就, 冇人捧時, 就想匿在屋企, 繼續接受阿媽催眠, 繼續做佢既山大王.

現代亞媽, 切忌, 切忌.

我老豆就係咁. 佢竟話佢咁既性格, 全係我亞嫲縱出黎. 佢非但不感恩, 佢仲要話我亞嫲應該係縱就縱到底, 唔應該要佢出黎打工, 出黎受氣. 冇錢就唔應該生佢出黎.

我老豆話佢係大男人, 鐘意打女人就打女人. 佢講一, 我阿媽唔準話二. 動不動就打我媽.

我老豆話自己唔受得氣, 所以一直以來, 動不動就唔番工. 一直靠我媽一個人打工, 及向親友借錢養我們.

直到我們都長大, 我地都唔敢反我老豆.
因我們知道, 即使我們可克制老豆, 但他一不高興, 他會趁我們外出工作時, 會將氣發在我媽身上, 虐待我媽.

我常跟媽說, 要是她自己不學會保護自己, 我們是沒法可長時間保護她.

就如一些BK mom, 米話受老公一時之氣為要保著頭家, 對於仔女黎講, 這並唔係一個正常的家. 適當時間, 要學識低抗. 要先自強, 才可真定保護子女, 讓他們健康成長.

大宅

原文章由 mandysio 於 08-7-10 07:51 發表
其實d男人未又係俾佢自己亞媽中成咁......

當年我男朋友(依家老公)都係咁.....成20歲仔未洗過碗開過洗衣機用過電飯煲,連滾水都唔識煲。
佢地一家細路都唔駛做家務,就算當時大伯搬開住,都係番屋企食,因為唔想洗碗;衫就一星期帶番屋企洗一次,見過有曱甴係大伯D衫做竇.....咁嘅男人,你話死未?
同老公一齊之後,初初幾年簡直係100%家務再培訓,仲慘過教BB。

男爵府

好媽媽勳章

我覺得男人搵唔到錢,或者學歷低都係其次,最緊要係本身嘅修養,有冇作為一個男人應有嘅風度。
我喺大肚呢段期間,真係見到好多好嘔心嘅男人。好似今朝咁,返工搭地鐵,已經唔係peak hour (今朝返10點),重要係喺荃灣總站上車 (即係吉車),都畀個男人撞開我,因為佢要爭位坐!! 我個肚已經8個月大,而我好肯定佢唔係盲嘅,因為佢霸位嘅落點係極之準確!! 我上車之後勁啤佢,佢就一於霸到位坐之後先同我話唔好意思 (唔好意思你就咪爭啦!) ,之後見我啤住佢重要口 up up唔知講乜,而佢個friend就喺度笑。我真係覺得佢兩個個樣衰到冇人有,唔係想人身攻擊,撞開我嗰個又肥又矮,成個翻版迷你轁轁咁,另外嗰個高就高,不過對眼斜視啲牙又唔齊,加埋十足兩個牛頭馬面咁。做人樣衰唔緊要,重要個心地都咁衰就真係唔知點形容佢兩個好。
到我轉車,因為我行得慢,有3個男人以極速搶哂啲位。我行到佢哋面前,只有一個肯起身畀我坐,而另外兩個見有人起身,就喺度「扮起身」,隻手搞吓個袋呀,郁吓個身呀咁,但係個屎忽係從來冇離開過!!! 然後見人哋讓咗喇,就心安理得立即合埋眼瞓覺!! 佢哋一個係後生仔,一個就係著恤衫西褲「表面斯文」嘅男人!!! 我真係覺得佢哋好核突囉!!
唔該啲男人啦!! 爭氣啦!! 似返個男人得唔得????????

大宅

我都覺得能力/搵錢呢樣唔講.....最最起碼都要有男士風度丫..唔該!!

"大"男人....你要女人千依百順,都要有個理由俾到我地說服到自己架!

有次行商場,見到個男人推門,嘩,淨係推開一條隙仔,自已勁快咁閃過去,我係佢後面真係想話,駛唔駛咁絕呀~~~開大d對門會死咩~

有次離開商場,我地正要推門出去,有個男仔正要推門入黎,果時落緊雨,我地又攞住野,對門又重,推得好慢,個男仔竟然企係度就咁望住你,幫都唔幫下拉~~咩人黎架!男人係咁,連d男仔都係咁!有冇個正常少少既男人呀,有少少禮貌,風度都好丫!

但我冇見過女人係咁囉,開門開少少,又唔幫下人推門,我自已見到都會幫啦,呢d好明顯係風度問題啦!好似我老公經我教導之後以經好好多~~

大宅

原文章由 tongyimtong 於 08-7-9 21:49 發表
很多「港男」都是身理上的大人,心理上的男孩。

結婚前依賴媽媽,婚後便要老婆揍仔般對待。

其實很多婆媳紛爭都是c6「唔識做」引起的。

完全同意, 有時見到c6乜都唔做都幾依賴我, 但當c6見到我做好多嘢時, 佢又好識做咁, 幫手做少少家務,
e.g. 屋企冇水飲, 佢唔會煲水, 咁我去煲, 當水滾時, 佢會熄火然後沖水.好多時, 當我做咗頭, 佢有時會跟手尾. 都係一種情趣....

別墅

我同老公有時傾開將來個女婿有乜要求時,我老公第一時間話要識用家庭電器同煮飯,仲講笑話要俾個吸塵器(散開的)個女婿睇吓佢識唔識重新安裝,因為可以睇吓佢識唔識照顧個女同頭家(並非要佢做晒家務而要佢識做家務),因為我老公由細到大都要幫手做家務同煮飯,佢見我奶奶由家庭維修都會盡量自己嚟,所以佢覺得男人應該要識囉!

男爵府

100000000000000% agree

男爵府

完全同意, 我都係要幫手撐起半個屋企, 份工又係勁辛苦, 放完工返黎又要湊女做大半家務, 每個月又要進供一半人工係個屋企到, 所以我老公既意見我會聽, 但唔會完全聽晒佢既話, 尤其我62好睇唔順眼, 屋企野樣樣我都有份話事, 我心諗你個仔又唔係本事, 屋企咩都要我揹一半, 點解我無份話事呀, 如果你個仔有本事養得起我同埋個囡既, 咪你同你個仔話晒事羅!

佢地個d無本事又要話事既大男人先難頂!

公爵府

個個都講得好好, 香港都冇好男人啦.....
好既結晒婚, 唔好既都上晒大 6 搵

複式洋房

原文章由 CheukC9 於 08-7-10 12:51 發表
我真係覺得佢兩個個樣衰到冇人有,唔係想人身攻擊,撞開我嗰個又肥又矮,成個翻版迷你轁轁咁,另外嗰個高就高,不過對眼斜視啲牙又唔齊,加埋十足兩個牛頭馬面咁。做人樣衰唔緊要,重要個心地都咁衰就真係唔知點形容佢兩個好。

形容得好好笑...

複式洋房

原文章由 yeikaki 於 08-7-10 14:16 發表
個個都講得好好, 香港都冇好男人啦.....
好既結晒婚, 唔好既都上晒大 6 搵

對唔對, 容許我更正, 結咗既都唔一定係好男人, 如果唔係, 就冇咁多老婆黎呢到呻.

別墅

原文章由 魔鬼天使 於 08-7-11 03:43 發表
我覺得有d自以為自己係"大男人"果d人誤會左乜野先係"大男人",
咩叫"大男人"呀??
"大男人"係要一個人撐得掂頭家,保護到屋企人,照顧到屋企人,錫老婆果d先叫"大男人"囉,
果d打老婆,唔養家,爛嫖爛賭果d,唔好話係咪大男人 ...

好嘢!我老公做足9成,可以話喺大男人啦!

珍珠宮

原文章由 魔鬼天使 於 08-7-11 03:43 發表
我覺得有d自以為自己係"大男人"果d人誤會左乜野先係"大男人",
咩叫"大男人"呀??
"大男人"係要一個人撐得掂頭家,保護到屋企人,照顧到屋企人,錫老婆果d先叫"大男人"囉,
果d打老婆,唔養家,爛嫖爛賭果d,唔好話係咪大男人 ...

ME 2~~
我老公都係咁講架!! 佢話保護唔到最愛既人, 仲要親手傷害果D男人, 冇資格叫做"大男人"呀!!
極其量只能叫做 "自卑變自大既大男人"!!

我覺得一個男人撐得起頭家固之然好啦, 但只要努力工作, 愛鍚老婆, 保護家人, 就已經係一個頂天立地既大男人!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

如果佢真係一個能幹又能屈能伸,不卑不亢有自知之明嘅大丈夫,大男人,我做一個小女人又何妨?

好多嘢,講到出口又好老土,好傷你自尊心,忍住唔講百般明示加暗示竟然又可以傻痴痴+懵然不知,都唔知你係真唔知定假唔知,淨係見到你繼續得過且過的渡日~~

到忍無可忍,要一五一十不留情面地說出來的時候,你卻反過來的說我不是,說我不夠忍耐,說我斤斤計較你到底想我點?

男人呀男人,你知唔知道自己喺度做緊乜?
世上當然係好男人,但真係少得可憐,仲要有緣遇到又要互相相愛,再可以共渡患難與富貴廝守一生,我諗.......都係改進自己會容易多好多.....

男人,是你們令我們不想也不敢再依靠你.....原來....你們很多都是非常自私及麻木的,唔講就話唔明,講到出口就只識講....."咁都冇辦法架?",再唔係就惱羞成怒,惡人先告狀,話全部都只係我哋啲女人嘅問題,無賴成咁,真係想俾十個叻你~~~

男爵府

回覆 #1 wmpl 的文章

大快人心...

係我一路以黎..."大男人" 係真係為屋企擋風擋雨, 愛護家人, 真係撐起頭家先叫做大男人~~~

冇風度, 小器, 發神經個d, 行開啦~...
hk真係冇咩真正大男人架啦...唉~

男爵府

畀面勳章

我隻c6係單親家庭長大,我都好唔鍾意佢唔識教仔,淨係識同佢反,攪到而家隻仔唔怕佢,佢除左鍾意攪電腦d野同維修家居之外,其他野就唔會理,屋企幾亂同所幾污糟佢都唔理,可以忍受到!我出到聲佢先會做小小,因為我要返工,以前放左工帶埋呀仔入街市買,趕住煮飯同呀仔溫書,check埋呀仔d功課,同佢溫熟d默書都已經12點幾,佢一d都幫唔到手,早期連衫都冇洗,所有家務我做埋咁滯,加埋有時唔舒服,我真係頂唔順,後來發爛渣佢先幫手做,所以而家屋企有d維修我唔會理,佢攪番,經濟上我都要負責屋企既開支,佢就想做大男人,佢成日話d女人惡晒,香港男人冇地位,我地女人都好辛苦架!唔通仲要就晒你咩!仲辛苦過做女果陣,做女果陣返工,呀媽就唔洗我做家務同洗碗。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

男爵府

原文章由 tongyimtong 於 08-7-9 21:49 發表
很多「港男」都是身理上的大人,心理上的男孩。

結婚前依賴媽媽,婚後便要老婆揍仔般對待。

其實很多婆媳紛爭都是c6「唔識做」引起的。

一語中的!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至