跳至

首頁

尾頁

大宅

每個人都有煩惱, 而我既就係.... c 6 仲好似個細路仔, 攪到我好怒氣.

上 playgroup 你地都見我 c 6 玩唔停就知啦, 衣家仲要迷上 PSP; 叫佢時, 佢打住機地應你一聲 :"哦", 根住完全無左下文, 睇見都火滾

未生小ben 已經叫佢唔好打機, 佢答:" 阿仔未出世, 到時唔會打"; 小ben 出左世, 佢答 :"佢咁細, 乜都未識"; 衣家小ben 識看住佢打機, 佢答 :"唔會係佢面前打"

你話啦.... 听到係咪想殺人

大宅

唉,真係每人都有自己嘅煩惱,我的工作尚算好,大多數可以準時放工,但...我就黎頂我工人唔順,我直頭唔想同佢講野,點解攪成咁,總之一匹布咁長啦
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

听起來 10個有6個都頂工人唔順, 乜衣家 d 工人咁惡

原文章由 ling_piglet 於 08-7-14 16:18 發表
唉,真係每人都有自己嘅煩惱,我的工作尚算好,大多數可以準時放工,但...我就黎頂我工人唔順,我直頭唔想同佢講野,點解攪成咁,總之一匹布咁長啦 ...

大宅

Ling _piglet, 我同你都一樣, 工作上都冇乜問題, 日日可以準時收工, 但屋企個工人就比佢激死, lee 幾日就比佢煩死我, 唔好迫我抄佢...... , 咁我又要搵個人, 一係就自己攪.....又要番工, 又要照顧個仔, 咁會死人.....

原文章由 ling_piglet 於 08-7-14 16:18 發表
唉,真係每人都有自己嘅煩惱,我的工作尚算好,大多數可以準時放工,但...我就黎頂我工人唔順,我直頭唔想同佢講野,點解攪成咁,總之一匹布咁長啦 ...

[ 本文章最後由 isaacim 於 08-7-14 16:37 編輯 ]

大宅

原文章由 alysiayip 於 08-7-14 15:27 發表
每個人都有煩惱, 而我既就係.... c 6 仲好似個細路仔, 攪到我好怒氣.

上 playgroup 你地都見我 c 6 玩唔停就知啦, 衣家仲要迷上 PSP; 叫佢時,打住機地應你一聲 :"哦", 根住完全無左下文, 睇見都火滾 :a ...

alysia

我個C6都係超鐘意打機,我就已經習慣,我唔會理,佢都算自律我同個女訓咗先打,所以就好夜先訓,第二朝要叫好耐先起身返工,不過算好佢份工唔洗準時返。可能c6好鐘意個女所以就會花多D時間陪肥淇(因c6一個月都會出trip 1-2wks),而肥淇亦知道邊個係佢老世,成日叫爸爸。

你可以同你個C6講o下俾D時間小ben囉,0-3歲好緊要o家。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-7-14 17:29 編輯 ]

大宅

我米又係咁, 尋日先炳完個工人姐姐一獲大大獲
佢夠膽死黎左一年, 都未cleaning過廁所個鏡櫃上面果堆野
支漱口水入面發晒mo菌, 隻狗仔收音機d塵成1cm厚
大門閘起晒蜘蛛網, 爭在未有蜘蛛, 門隙d塵多到赫c人
諗起都驚, 都係怪我平時無咩check佢d野囉
放工返去有時間都倍bb玩下啦, 得鬼閒理佢咩
佢米懶囉...最慘次次罵佢, 又唔可以去到咁盡, 搞到我條氣扯住扯住咁, 之後就發洩係C6身上

oop....sorry離左少少題

原文章由 isaacim 於 08-7-14 16:30 發表
Ling _piglet, 我同你都一樣, 工作上都冇乜問題, 日日可以準時收工, 但屋企個工人就比佢激死, lee 幾日就比佢煩死我, 唔好迫我抄佢...... , 咁我又要搵個人, 一係就自己攪.....又要番工, 又要照顧個仔, ...

大宅

其實係咪呢個社會變咗呢,我o地準時走就叫早走呢,回想o係我o地亞媽個年代邊有話俾人話準時走定早走,都係依o家經濟唔太好,個個驚無咗份工,D老世咪o甘囉。

我最辛苦o既時候已經過去,我以前返全職,有時成2-3點先放工,後來有咗肥淇真係好難頂,o甘Q我個friend o既friend想請人看住D數,所以我咪轉咗做part time囉,我有咗肥淇4個幾月時有次見紅,我都好驚,後來發現唔係好大問題,c6見o甘o既情況咪計o下數轉做part time囉。

我份工雖然係part time,但個電話都會照打嚟,有時仲要OT o添,但就做得開心囉,我都經歷過唔做擦鞋仔o既路,雖然難行D,但就有骨氣呀。

大宅

我份工係成個星期都唔係香港呢! 雖然, 唔算多ot, 但係就冇得返HK睇個囡!
個囡淨係叫"爸爸", 都唔叫我 "媽媽"(佢識叫, 但係唔叫) , 有時抱佢, 佢發脾氣仲想咬我TIM.
佢見到個工人行去邊就跟到邊, 直頭當佢係呀媽, 我就係路人甲, 我仲HURT 啦!
係冇辦法姐.

大宅

原文章由 phoebe37 於 08-7-14 17:18 發表
我米又係咁, 尋日先炳完個工人姐姐一獲大大獲
佢夠膽死黎左一年, 都未cleaning過廁所個鏡櫃上面果堆野
支漱口水入面發晒mo菌, 隻狗仔收音機d塵成1cm厚
大門閘起晒蜘蛛網, 爭在未有蜘蛛, 門隙d塵多到赫c人
諗起都驚, ...

Phoebe37

我個姐姐都係唔太理清潔o既問題,可能o係公司接佢返嚟時講明肥淇先係佢老世,所以問心佢真係對肥淇好好,看得出佢唔係為咗打工而對肥淇好o個種,好但我有時見到好多塵就一定要佢抹,老實講仲之佢搞點亞女D玩具同食物清潔,因為每日我都要佢用BB消毒液抹BB D玩具,我有時早起身都會check o下佢有無抹,你知啦D BB最鐘意咩都放落個口到o家嗎。

地就每日都掃同拖o家喇,我屋企D房門都有D”積“o家。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-7-15 09:35 編輯 ]

大宅

原文章由 bridge 於 08-7-14 14:24 發表
我的公司好多人都會遲放工,我算係最早走的1個,起初心理壓力都大,但現在唔理啦!!因為我真的好掛住個仔!!早陣子公司都有d唔好開心,加上個仔這一兩天都發高燒,好想唔做野照顧bb,但係我知我份糧對於這家都好緊要,如果唔做的話,係 ...

bridge
謝謝妳呀...我在工作中~~
妳bb退左燒未呀?
祝妳bb快d好番...身體健康!

大宅

原文章由 Smallpigbb 於 08-7-14 17:25 發表
其實係咪呢個社會變咗呢,我o地準時走就叫早走呢,回想o係我o地亞媽個年代邊有話俾人話準時走定早走,都係依o家經濟唔太好,個個驚無咗份工,D老世咪o甘囉。

我最辛苦o既時候已經過去,我以前返全職,有時成2-3點先放工,後來有咗肥 ...

Smallpigbb~
妳陀b時又有見紅呀...唉..太緊張真係會影響身子~

我回想起陀仔仔時, 頭3個月見紅放了5星期病假, 好驚又擔心, 好彩3個月穩定後返工, 根住到6個至7個月時, 我兩個同事resign走左, 我就要大住個肚做埋, 終於緊張令到有假宮縮現象, 醫生即批我放3星期, 當時又係超擔心, 根住再返工.

其實陀b時及生完後, 真係都要份工唔好太忙, 太緊張. 但永遠事與願違呢

大宅

原文章由 tinajapan 於 08-7-15 20:02 發表

Smallpigbb~
妳陀b時又有見紅呀...唉..太緊張真係會影響身子~

我回想起陀仔仔時, 頭3個月見紅放了5星期病假, 好驚又擔心, 好彩3個月穩定後返工, 根住到6個至7個月時, 我兩個同事resign走左, 我就要大住個肚做埋, ...

mouth: 最近真係好忙, 日日返屋企都攰到C, PY 仲成日唔肯食粥, 要我餵成個鐘, 有時火都來埋, 公司又忙, 呀女又節食, 真係好鬼沮喪呀 ..希望受氣同多野做的MAMI 一齊加油喇~
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

大宅

Tina,

吖! 你提起shipping gazette我先記得我個fd喺入面做架,不如你直接ctc佢吖!
第一份工同你做同事(咸豐年前了 ),重記唔記得我哋3個著同一套衫返工好似校服咁, 好白痴,想

**你記唔記得我哋總共有幾多套"校服"

原文章由 tinajapan 於 08-7-14 14:00 發表

Emily~
我都知妳好忙架啦~原來妳做了14年..哈哈, 不如妳公司收購埋我公司呀...咁就想當年回到未嫁時, 我地又成為同事了

妳地大公司仲多生意, 我唔轉field啦, 年紀大啦, 就來都無人請啦. 都係想做番forwa ...

大宅

唔記得澄清tim, 雖然我做咗14年,但重好後生咋
原文章由 tinajapan 於 08-7-14 14:00 發表

Emily~
我都知妳好忙架啦~原來妳做了14年..哈哈, 不如妳公司收購埋我公司呀...咁就想當年回到未嫁時, 我地又成為同事了

妳地大公司仲多生意, 我唔轉field啦, 年紀大啦, 就來都無人請啦. 都係想做番forwa ...

大宅

原文章由 BB811 於 08-7-16 00:12 發表
Tina,

吖! 你提起shipping gazette我先記得我個fd喺入面做架,不如你直接ctc佢吖!
第一份工同你做同事(咸豐年前了 ),重記唔記得我哋3個著同一套衫返工好似校服咁, 好白痴,想

**你記唔記得我 ...

我搵左shipping gazette以前幫我搵工的agent, 佢話幫我開file但無聲氣. 佢都話而家個市好靜呢. 我做野都知, 我截數前一日訂艙位, 仲有位仲即刻有柜紙. 妳話呀...呢行今年有危機mouth:
校服...哈哈...都唔係呀. 以前細路女唔怕醜麻. 都有個回憶呀 我記得好似得一套bor, 仲有第二, 三套

大宅

原文章由 mimimomo6 於 08-7-15 21:29 發表

mouth: 最近真係好忙, 日日返屋企都攰到C, PY 仲成日唔肯食粥, 要我餵成個鐘, 有時火都來埋, 公司又忙, 呀女又節食, 真係好鬼沮喪呀 ..希望受氣同多野做的MAMI 一齊加油喇~ ...

py唔食粥仔? 不如妳試下煮爛飯仔. 或者煮d ABC粉比佢食. 可能py肯食呢?

大宅

你 c 6 肯听你講都好呀~~
我最慘係有時 c 6自己一個湊小ben, 所以有籍口俾佢話要 relax

原文章由 Smallpigbb 於 08-7-14 17:14 發表

alysia

我個C6都係超鐘意打機,我就已經習慣,我唔會理,佢都算自律我同個女訓咗先打,所以就好夜先訓,第二朝要叫好耐先起身返工,不過算好佢份工唔洗準時返。可能c6好鐘意個女所以就會花多D時間陪肥淇(因c6一個月都會出trip ...

大宅

同意! 同意!
做左10年以上都可以仲係好後生

原文章由 BB811 於 08-7-16 00:23 發表
唔記得澄清tim, 雖然我做咗14年,但重好後生咋

大宅

今年真係好靜呀,所以我公司都裁員呀! 重side咁多錢特約"謝老四"去風流:;pppp:

我哋果陣有2套校服, 1套裙&1件T-shirt(啡綠色),重要4個一斉著....
原文章由 tinajapan 於 08-7-16 09:04 發表

我搵左shipping gazette以前幫我搵工的agent, 佢話幫我開file但無聲氣. 佢都話而家個市好靜呢. 我做野都知, 我截數前一日訂艙位, 仲有位仲即刻有柜紙. 妳話呀...呢行今年有危機mouth:
校服...哈哈...都唔係呀. ...

男爵府

原文章由 BB811 於 08-7-16 22:57 發表
今年真係好靜呀,所以我公司都裁員呀! 重side咁多錢特約"謝老四"去風流:;pppp:

我哋果陣有2套校服, 1套裙&1件T-shirt(啡綠色),重要4個一斉著....

哦...原來你公司係《向世界恤髮》
唉..宜家個巿話就話好似好境,但係個別行業囉!個股巿跌到亞媽都唔認得,啲人走哂去炒奧鈔lu,政府派錢又無我哋呢啲著數, 我哋呢啲正一係三無巿民,十大派錢項目只有電費益下我哋,書簿津貼、港鐵半價、生果金、綜援雙糧等都冇我哋份,稅又要我哋交。
特首...你知唔知你攞咗我哋啲錢去請人食飯呀...

首頁

尾頁

跳至