家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

ac321 發表於 15-10-3 23:44
但係你由頭到尾都吾係叫人買纯危疾 (呢part食水吾深),你係叫人買 危疾相連投資果part (食水最深)。
:qui ...
純危疾係支出,分紅危疾就拎得番,我明白你想講既係機會成本可以做其他投資,但係危疾產品一般保證成分比較高,低風險,一般市民未必有咁高投資知識。基金我地就真係無肉食,個客100%錢以該價位買哂野

大宅

引用:Quote:原帖由 kokhin92 於 15-10-03 發表1.

原帖由 ac321 於 15-10-03 發表
忘記講你知,我以前做過精算,就係幫保险公司計數(對赌),每個吾同既plan,保險公司每層要食幾多,先有得 ...
Agree,謝謝分享!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:而家危疾係有事賠錢,無事儲錢,集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

邊有咁荀

複式洋房

主要而家資訊容易知

別墅

回覆:而家危疾係有事賠錢,無事儲錢,集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

我買左個三十年plan ,供左十年,仲要sin左一半,cut就冇三分二,買一次,無知,買二次死蠢,之後就唔死都無用,我買左兩次,

別墅

搵食行開d

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我買左個三十年plan ,供左十年,仲要sin左

原帖由 kingsleylam620 於 15-10-04 發表
我買左個三十年plan ,供左十年,仲要sin左一半,cut就冇三分二,買一次,無知,買二次死蠢,之後就唔死都無 ...
經一事,長一智!
當交學費(買第一次),之後fail 再retake啦(買第二次)!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+kokhin92+於+15-10-03+發表1.

原帖由 ac321 於 15-10-03 發表
忘記講你知,我以前做過精算,就係幫保险公司計數(對赌),每個吾同既plan,保險公司每層要食幾多,先有得 ...

唔好同佢嘈,佢淨係出現係呢一版,都知道咩來意

amk650191    發表於 15-10-7 03:30
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-10-03 發表忘記

原帖由 newspaperhang 於 15-10-04 發表
唔好同佢嘈,佢淨係出現係呢一版,都知道咩來意
睇吾過眼佢D 歪理 !

加上我又得閒(我現在係ftm),又吾使好似D 保險佬要四圍揾水魚去養家,咪陪下佢慢慢玩囉!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 newspaperhang 於 15-10-04

原帖由 ac321 於 15-10-04 發表
睇吾過眼佢D 歪理 !

加上我又得閒(我現在係ftm),又吾使好似D 保險佬要四圍揾水魚去養家,咪陪 ...
唔使勞氣,我在理財版 7年,同妳們 AGENT ㄧ定找唔到水魚~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+newspaperhang+於+15-10-04+

原帖由 ac321 於 15-10-04 發表
睇吾過眼佢D 歪理 !

加上我又得閒(我現在係ftm),又吾使好似D 保險佬要四圍揾水魚去養家,咪陪 ...

係度搵食,見一個舉一個

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

我有個疑問:
出街食飯,餐飯錢扣除左舖租,水電煤,食材,裝修,其他錢係咪去哂廚師侍應同老細度?
坐巴士,車錢扣除左油錢,架車成本,隧道費,其他錢係咪去哂司機同巴士公司度?
咁會唔會因為比錢養起班廚師同巴士佬而覺得唔合理?

相反,第2個疑問
如果保險佬下下話自己做野係"幫人"
廚師,巴士佬,的士佬,地盤工人,所有人都係幫緊人架,因為佢地都有幫人煮飯,幫人去目的地,幫人起樓。

大家都係搵食者。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我有個疑問:出街食飯,餐飯錢扣除左舖租,

原帖由 fb_butabuta 於 15-10-05 發表
我有個疑問:
出街食飯,餐飯錢扣除左舖租,水電煤,食材,裝修,其他錢係咪去哂廚師侍應同老細度?
坐巴士 ...
你去餐廳食飯,你喜歡先叫第一間服務公司幫你打電話訂位,從中食你300元服務費!
跟住你又要叫第二間服務公司幫你check巴土時間表,又收你200元服務費!
最後你以為自己得到了好好的服務,去餐廳食個500元既dinner.
共消费1000 大元!

但我會選擇 自己打電話訂位,之後自己上網check巴土時間,再直接行去巴士站坐車去餐廳,食同一dinner,埋單total 500大元!

複式洋房

ac321 發表於 15-10-5 15:02
你去餐廳食飯,你喜歡先叫第一間服務公司幫你打電話訂位,從中食你300元服務費!
跟住你又要叫第二間服務公 ...
其實你個例子都唔成立,因為間間保險公司都係咁計收費,就算你自己去bupa, 唔會平一半。
中間點收自有計算,最緊係個結果係唔係你要,而個收費你自己接唔接受,其實買咩野都係咁。
保險本身唔會呃人,當然產品有好壞之分,agent質素參差(呃人既係一部分agent),保險公司亦有評級之分。
好多agent神化左保險係護身符,唔買會死咁,
其實唔會。
識得用其實亦只係一個功具。
識玩既人會玩premium financing添,呢d唔講咁多。
唔了解其實真係最好唔好買。

大宅

ac321 發表於 15-10-5 15:02
跟住你又要叫第二間服務公 ...
A G R E E

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 15:02 你去餐

其實你個例子都唔成立,因為間間保險公司都係咁計收費,就算你自己去bupa, 唔會平一半。
中間點收自有計算 ...
所以我咪不停講,保險佬咪賣純保險囉!
純醫療、纯人壽、車保、火保、傭工保、、、呢 D 都係有些人會需要既產品!
但,保險佬呢十幾年,死都要sale储蓄基金,點解?因為可以食你一大畢服務費,跟住就再pass你餘下既錢比基金佬運作!

聰明既消费者,當然係直接揾基金佬買储蓄/投资基金啦!

amk650191    發表於 15-10-7 03:32

大宅

畀面勳章

其實我吾明點解咁多人吾like保險,我以前都有d抗拒,但自從我表姐有事,賠左60幾萬比佢,之後我覺得保險一定要有的,我自己都見過朋友爸爸過世,賠左200幾萬比佢屋企人,我吾明點解會話厄人?但投資叻的就不要在保險投資呢點我認同的

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實我吾明點解咁多人吾like保險,我以前都

原帖由 babykeikeikei 於 15-10-05 發表
其實我吾明點解咁多人吾like保險,我以前都有d抗拒,但自從我表姐有事,賠左60幾萬比佢,之後我覺得保險一 ...
吾係吾like保險,
係反感 D保險佬,係都要係樹扮金融専家,叫人買储蓄産品!
但,佢地根本無一個係金融出身,甚至對金融一無所知!

複式洋房

ac321 發表於 15-10-5 16:00
所以我咪不停講,保險佬咪賣純保險囉!
純醫療、纯人壽、車保、火保、傭工保、、、呢 D 都係有些人會需要既 ...

所謂比基金佬個佣,係唔會因為咁而平左的。。。。跟本一樣。所以咪話,你用一個你能接受既價錢,買一樣你想要既野咪得囉。。
邊間會真係平d架。。如果全行都係咁
邊有得計人地食水深唔深。。
我以前做一間美國公司,有一款衫既價錢,零售價係出廠價既20倍,勁多人買,食水深唔深呢?
重點係果樣野係你要既,而你又接受你比出黎個價。

另外你講既有d保險佬不是所謂的專業我都認同的。
大把呢d financial planner連financial calculator都唔識禁,
time value of money都未知係乜,就同客講複息d數你唔會計到出黎,都有遇過。
點樣靠佢投資呢。。。咁咪唔好幫趁佢囉。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 16:00 所以我

直接向基金佬買基金,最多食你 1% !
但經保險佬買储蓄基金,頭兩三年已至少食你30%!
條數點會一樣呀!

首頁
12345...8

尾頁

跳至