影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

doll100 發表於 15-10-4 01:04
真係佩服,你實在係好理解佢既一位胡椒粉。雖然我期待時裝劇多過古劇,但最後個段真係好精采,佢古人既神绪 ...
我唔系胡歌粉絲啦,我喺瑯琊榜同梅長蘇粉絲啊!因為套戲,我先關注佢多D咋。

講佢武打戲身形靚,其實因為最近套偽裝者,聽說佢無用替身,全部動作戲親身上陣,因為著西裝,現代裝,所以身材完全SHOW曬出黎,武打動作到位又瀟灑。瑯琊榜佢無得打,但是有場戲講佢比人追殺,連退3步,果個步法都好型,睇得出佢武打功底好好。

雖然你中意睇佢時裝,但是我都強烈推薦你睇下佢套瑯琊榜。入面佢真是每個鏡頭都好似一副畫咁靚,每個細節每個眼神都有戲。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都鍾意胡歌,佢同袁弘都係我喜歡嘅大陸演員,而佢兩個好朋友嚟,又係文藝青年款,但兩者比較,胡歌比較文質彬彬,而袁弘就屬於風流瀟灑果種,兩個都好高瘦。胡歌我係睇佢射鵰英雄傳先,同劇有袁弘做楊康,當時兩個都算係後生,果個版本嘅射鵰改到支離破碎,根本同原著偏離晒,但我睇完好有印象就係呢兩個男角,胡歌嘅郭靖有種純樸戇直嘅氣質,而楊康面帶春風又同時一抹邪氣好出彩,同劇女角林依晨同劉詩詩反而麻麻地,被兩個男主搶晒戲。戲後段覺得胡歌個樣有D怪,後來得知原來佢發生車禍,死過返生,當時頸同右眼縫咗100針,聽到都心寒,之後佢做咗好多善事,都係以死咗嘅助理名義去做,對佢個人又多幾分好感。

見佢微博入面《大好时光》王麗萍编劇講:NO1 这是今年7月草原杀青的镜头。当天晚上,剧组吃关机饭,@胡歌 向每个工作人员一一敬酒,感谢大家的付出。他说:“戏是一起拍的,出名的只有演员,这本身就不公平,所以敬大家是应该的。”后来我跟他说起此事,胡歌说:“这是入行的时候,前辈教我的。”成功的人,不忘初心,难能可贵!而胡歌回應只係一句:应该的[作揖]

另外近年喺大陸好紅嘅男演員我仲喜歡霍建華、吳奇隆同鍾漢良,佢地共通點都係曾經捱過,對人好又有禮貌,為人低調,比起好多而家香港嘅演員,佢地唔只演技好,個人修養都好高。

wyl    發表於 15-10-5 10:37
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 15-10-4 14:56
我都鍾意胡歌,佢同袁弘都係我喜歡嘅大陸演員,而佢兩個好朋友嚟,又係文藝青年款,但兩者比較,胡歌比較文 ...
琴晚瑯琊榜第30集,佢做針灸,露出條頸,我睇到好大條疤痕啊,都幾心痛……當年真是差1MM就無左了……

胡歌對人我比較有印象的是拍瑯琊榜,演庭生既小朋友問佢拿簽名,佢簽完之後,又拿自己本劇本出來,叫個小朋友簽返一個比佢留念,仲問:“我喺唔喺第一個問你拿簽名既人啊?” 佢份人真喺好 WARM

我覺得佢的文學修養比好多演員都好,所以佢對瑯琊榜梅宗主的領悟,比好多自稱睇過10幾次的書粉,更加精準!所以佢演的梅長蘇,比書裡面更加豐滿,生動。作為梅宗主粉,我好感謝佢,佢演活左我既宗主!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 15-10-3 23:13
琴晚瑯琊榜第30集,佢做針灸,露出條頸,我睇到好大條疤痕啊,都幾心痛……當年真是差1MM就無左了……

胡 ...
睇嚟我要去好好讀下呢本小說,接觸大陸劇都係因為近年睇得多,但小說就冇咁多時間睇,多數都係追完劇之後再追小說,之前追緊花千骨,但文筆真係麻麻,加上套劇改到爛尾,睇小說只係想補番電視劇不足之處,但我其實好怕呢D瑪麗蘇故事,所以隨住電視劇播完後都冇咩動力再追。

琅琊榜我係睇片花之後好有興趣,終於等到上,追咗幾晚已經追上直播,而家日日等上片好心急,有人講故事講得快,但節奏慢,我又OK喎,最緊要唔係無聊地拖,慢節奏都冇問題,好多空鏡大特寫嘅意境我好欣賞。介紹俾朋友睇,有人同我講咪同孟九一樣做個病人,造型又似,但其實明顯地演技今次更精進,劇中人複雜嘅感情內心戲唔係木木獨獨就得,要演得準,唔太少但又唔可以over,我覺得難。

演員就係十年磨劍等一個機會,之前吳奇隆等到一個步步驚心雍正,袁弘成就一個十三爺,鐘漢良有陸勵成同何以笙,霍建華等到白子畫,而家胡歌有江左梅郎同明台。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 15-10-4 15:35
睇嚟我要去好好讀下呢本小說,接觸大陸劇都係因為近年睇得多,但小說就冇咁多時間睇,多數都係追完劇之後再 ...
因為瑯琊榜電視劇個編劇就是海晏自己,她話過80%以上都跟翻原著,所以我覺得如果之前無睇過小說,都無必要睇了,我將電視劇既改編理解為海晏對自己小說既一次修正。

從第1-24集,我都唔覺得節奏慢。反而最近25-28集就真是幾慢,雖然我明白是為左後面個大PROJECT做鋪墊,又可能因為我睇過書,知道大概講咩,所以一邊睇一邊話“唔好咁啰嗦啦,我明啦,快D講其他野啦。”但是編劇要考慮既是未睇過小說既普通觀眾,所以佢地畫公仔畫出腸咁。

九爺同宗主本身就好唔同,用胡歌既話黎講“九爺是神,宗主是魔”,另外,宗主的人物性格比九爺複雜好多,演繹的難度大好多。瑯琊榜入面,佢有幾場獨角戲,一場是摸碳,一場是話自己個心會越來越硬,都演得好好,睇到我心都實曬。呢2段都是小說無噶,電視劇加上去噶。我覺得加得恰到好處。如果無呢2段,可能大家就以為宗主喺個普通陰險謀士了。

不過我最贊佢的是,佢將林殊的性格融入到梅宗主裡面。我睇小說個陣,我覺得林殊只是一個符號,一個象征,完美得不可信,遙遠而不可及,好虛幻。但是從電視劇裡面,從梅宗主身上,我可以睇到林殊,我相信金陵城內真是存在過一個咁耀眼的天才少年(書裡面成日強調林殊是金陵城內最耀眼的少年)。“梅皮林骨”,胡歌把握得非常到位。

水晶宮

引用:回覆 hugoma2015 的帖子距係我第一個同唯一

原帖由 doll100 於 15-10-02 發表
回覆 hugoma2015 的帖子

距係我第一個同唯一中意既大陸演員,風中我都有睇,真係好正,以往距D劇都比較傷 ...
生活啟示錄女主好醜

公爵府

http://video.weibo.com/show?fid= ... e47e144d05a574835b4

胡歌好有愛心,養左5只貓,大部分是收養既流浪貓

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:有無人鍾意胡歌啊

有,以前對佢無乜好感,無睇過佢d劇,睇完琅琊榜就。。。。。

大宅

hugoma2015 發表於 15-11-16 11:13
http://video.weibo.com/show?fid=1034:06f541198aba8e47e144d05a574835b4

真正愛貓既人先會有咁樣既表達。佢好早期已經帶貓去片場。聽過会帶一大包貓糧方便餵埋流浪貓。

公爵府

doll100 發表於 15-11-16 14:20
真正愛貓既人先會有咁樣既表達。佢好早期已經帶貓去片場。聽過会帶一大包貓糧方便餵埋流浪貓。
...
今日睇到“兔區”D人話唔想做人啦,想做胡歌只貓

公爵府

c.vieri 發表於 15-11-16 13:35
有,以前對佢無乜好感,無睇過佢d劇,睇完琅琊榜就。。。。。
不過好可惜,胡歌除左瑯琊榜,就無其他戲特別值得推介了。唔系佢演得唔好,係好多戲劇情唔好睇

大宅

hugoma2015 發表於 15-11-16 14:24
不過好可惜,胡歌除左瑯琊榜,就無其他戲特別值得推介了。唔系佢演得唔好,係好多戲劇情唔好睇 ...

我都覺得係,好似偽裝者敢,雖然有好既團隊,佢里面好型好多造型,但碟戰方面既劇情有d無聊。加上之前佢有多部玄幻片,內地市場會受落d,但唔岩港人口味。佢其他d現代劇好悶。

唯一我覺得好睇既係生活啟示錄。雖然佢拍女主個感覺有d奇怪,觀眾有d難入戲,但勝在演技真實同自然。

佢演技係唔差,佢可以将D角式演到好唔同,唔会有重疊既影子。

大家有無希望佢演某D角式?我想佢演傻仔 ,應該幾似

水晶宮

引用:Quote:c.vieri+發表於+15-11-16+13:35+有,

原帖由 hugoma2015 於 15-11-16 發表
不過好可惜,胡歌除左瑯琊榜,就無其他戲特別值得推介了。唔系佢演得唔好,係好多戲劇情唔好睇 ...
搵過佢好多舊劇,好多睇一集半集已經唔想追。

我比較鐘意佢琅琊榜個樣,成熟版,唔太瘦。
以前太𡃁仔樣,唔太岩我口味

大宅

c.vieri 發表於 15-11-16 16:08

成熟既好似剩得風中奇缘
其實佢好後生,做到禁真係好勁,而家唔少佢呢個年紀既男星拍既都係偶象劇

公爵府

c.vieri 發表於 15-11-16 16:08

胡歌雖然出道10年,不過佢好後生,先得33歲,啱啱成熟,你想睇佢成熟版既劇,要等下了
佢以前大多數都好嫩口

水晶宮

引用:Quote:c.vieri+發表於+15-11-16+16:08+搵過

原帖由 doll100 於 15-11-16 發表
成熟既好似剩得風中奇缘
其實佢好後生,做到禁真係好勁,而家唔少佢呢個年紀既男星拍既都係偶象劇 ...
我知佢好後生,佢套風中奇緣個樣太瘦。

水晶宮

引用:Quote:c.vieri+發表於+15-11-16+16:08+搵過

原帖由 hugoma2015 於 15-11-16 發表
胡歌雖然出道10年,不過佢好後生,先得33歲,啱啱成熟,你想睇佢成熟版既劇,要等下了
佢以前大多 ...
之前嫩得制
唯有等下佢黎嘅劇啦

大宅

回覆樓主:

成熟還成熟,千奇唔好再整呢D唔分界既大背頭

140904,首尔国际电视节最受欢迎演员胡歌获奖部分
http://www.bilibili.com/video/av2090507/

侯爵府

係風中奇缘己好正。

睇完朗牙,冇可能唔迷上宗主
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

回覆:null

第一個中意既大陸男明星仙劍,天外飛仙,楊家將,果時知佢拍射鵻都好期待,然後發生車禍時真係嚇到,好怕佢有咩事所以我都算好早睇中佢

首頁

尾頁

跳至