在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-17 16:12 發表
我公司Chairman個秘書都係搵4萬樓上, 年尾bonus有成4個月tim. 不果佢真係做突, 有時星期六/日同public holiday都要返, 仲要好大壓力. 如果係咁情況下搵多d, 咪攪我.
...

雙子媽咪, 係因為你而家都搵到幾萬蚊, 你先嫌錢腥者. 好似我呢d搵得1萬鬆d既, 咪又係要做餐朦, 唔通唔做呀? 以前果間公司, 仲要落手落腳換紙箱, 推車仔. 大佬呀, 我話晒都OL, 穿high heel, 著裙架.
怪, 都係怪自己細時唔讀書, 而家做"運輸"咯 (我係做shipping)
而家唯有努力D, 繼續進修咯

[ 本文章最後由 beemaggie221 於 08-7-18 11:37 編輯 ]

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

伯爵府

原文章由 beemaggie221 於 08-7-18 11:29 發表

雙子媽咪, 係因為你而家都搵到幾萬蚊, 你先嫌錢腥者. 好似我呢d搵得1萬鬆d既, 咪又係要做餐朦, 唔通唔做呀? 以前果間公司, 仲要落手落腳換紙箱, 推車仔. 大佬呀, 我話晒都OL, 穿high heel, 著裙架.
怪, 都係怪 ...

I also 要落手落腳換紙箱, 推車仔 in my first job. I was a trainee in the biggest bank in HK at that time....I also need to make lots of photocopies (over 100+ each day). A temp staff asked me 'you look so smart', how come you are a temp staff gei? But actually I am a perm staff. I also think very 怪 (because 話晒都OL, 穿high heel, 著裙架. Also think myself is well-educated (but actually many ppl are U-grad)), so worked for just less than 1 year, quitted la.

繼續進修 will definitely help you to earn more money ga. My uncle studied till F.5, but then 繼續進修 (he studied lots of part-time/international recognised remote courses), now I believe he earns more than 200k per mth. He's a co. sec. of a very big listed co. in HK.

男爵府

我無搵幾萬一個月, 我亦唔係嫌錢腥, 呢d係個人取捨的問題. 如果比4萬幾要做到死死吓, 返8放9-10pm. 仲有public holiday到要返工. 咁我情願搵1萬幾. 因為我要陪囝 亦唔想放棄family life.
原文章由 beemaggie221 於 08-7-18 11:29 發表

怪, 都係怪 ...

伯爵府

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-18 12:14 發表
我無搵幾萬一個月, 我亦唔係嫌錢腥, 呢d係個人取捨的問題. 如果比4萬幾要做到死死吓, 返8放9-10pm. 仲有public holiday到要返工. 咁我情願搵1萬幾. 因為我要陪囝 亦唔想放棄family life.
...

Yes, balanced life is very very important, rather earn less but can spend more time with family.

My colleagues due to high work pressure, one got 4th stage cancer (dead by now), another committed suicide a few years ago, another went blind because he looked at PC monitor for more 20 hrs per day. So don't be too envy on those people who earn a lot of money.

P.S. I still think sec job (not co. sec) is a nice job

男爵府

honestly, work as PA or personal sec is really good. but no good for team sec cause the job duties just like admin. assistant.
原文章由 c-wong 於 08-7-18 12:18 發表

Yes, balanced life is very very important, rather earn less but can spend more time with family.

My colleagues due to high work pressure, one got 4th stage cancer (dead by now), another committed s ...

大宅

我在我這間公司做了13年都是秘書, 因為我中五畢業, 人工只得$15,000per month, 要服侍五個經理, 有時得閒到死, 有時忙到 雖然人工一般, 但d同事勁好, 大家有團隊精神, 我公司通常一個秘書要跟四個老闆

別墅

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-18 12:26 發表
honestly, work as PA or personal sec is really good. but no good for team sec cause the job duties just like admin. assistant.

如果好似我咁有2個小朋友,仍會去進修嗎,好老實,我只係為轉工容易喲姐
但我朋友話唔好wor

男爵府

我F.5畢業後讀左2年sec course, 之後都無進修過. 我sec course d同學早2年全部都完成左master/degree course, 係得我無. 我本身已經懶, 加埋有個小朋友, 更加有藉口. . 所以如果唔做/無左呢份工, 出去都幾難搵工, 要搵份咁樣pay的就更加諗都唔使諗.

原文章由 kke22 於 08-7-18 12:42 發表

如果好似我咁有2個小朋友,仍會去進修嗎,好老實,我只係為轉工容易喲姐
但我朋友話唔好wor

男爵府

我都係中五畢業, 做左16年sec. 不果我自知好彩, 因為由第一份工起我都係serve 1個老板. 雖然o個時我係junior sec, 不果個時大公司興用祕書. 之後都有幸keep住係大公司serve 老板. 依家呢份工我做左7年. 希望可以老死 .
原文章由 creamymami2007 於 08-7-18 12:35 發表
我在我這間公司做了13年都是秘書, 因為我中五畢業, 人工只得$15,000per month, 要服侍五個經理, 有時得閒到死, 有時忙到 雖然人工一般, 但d同事勁好, 大家有團隊精神, 我公司通常一個秘書要跟四個老闆 ...

大宅

我都有同感, 我都有2個小朋友, 都冇時間去進修, 我F.5畢業後都有讀sec course, 之後都無進修過. 我sec course d同學都係完成左master/degree course, 都係得我冇, 我都好懶, 如果唔做呢份工, 出去都冇人請

男爵府

其實大家唔駛咁灰,我中七畢業出來做野,第一份工係文員,月薪HK$3,000,做左1年4個月,期間升過一次職;第二份公做部門助理,入職時$4,800,做左6年,離職時HK$18,000,期間5年一個星期三晚放工就由中環撲入沙田中大讀part time degree,未讀完時升左一次職;第三份工做行政秘書,係減人工入去做的,因為我好鍾意間公司,做左三年,離職時同對上一份工的人工一樣;第二份工係律師樓做supporting staff,入職時薪金比對上一份工多左$5,000,做左接近6年,期間亦升過一次職;到而家呢份工,轉工時我冇要求加人工,同我上一份工離職時一樣,但做落覺得冇時間照顧家庭,同公司傾過,雙方有理解,我唔會經常OT,公司同事如果可以搵到其他人做,都唔會問我,但係如果真係有需要,我好樂意留低幫手(我OT係有PAY的)。
我做過的幾份工,未試過冇人工加,我轉份份工都差不多係轉行,但係又有少少關連,轉最近呢份工時都over 35歲,其實搵工作都好講天時、地利、人和,遇啱個時候有間公司急需要一個好似我背景的人,就係咁就夾到請左我,我好滿意現在的工作,佢唔炒我,我做到退休!

別墅

...

講真, 搵1萬幾, 個"幾"就真係好"幾", 岩岩夠圍咋. 我唔大駛, 仲係慳住駛果隻, 返工要帶飯, 自己想買件衫都諗過計過, 成份糧全部用在家/女, 計埋搭車, 根本無錢剩.
你想下, 就住駛都無錢剩既感覺, 係咪好無安全感. 都無得比你去PLAN下一代, 第時佢讀大學都唔知點應付 (除非佢生性, 年年拎獎學金)
雖然, 我呢D叫比上不足, 比下有餘, 仲有大把人窮過我, 不過我真係好羨慕你地D搵幾萬/月既媽咪咯.
而且我無咩運, 我D同學背景同我差不多的, 都高人工過我好多. 自問我自己工作效率唔錯. 可能緣未到.
我知我可能會比其他媽咪見到我咁講, 會話我細時不努力, 現在只識怨天怨地. 但請容許我在此呻幾句吧, 我也想聽聽各位媽咪既說話. 大家交流下者. 咁先有進步麻.
多謝大家, 我會繼續努力進修的.

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

男爵府

同意妳講. 其實搵工真係好講彩數. 同工都可以唔同酬啦. 上黎呻吓都好. 唔係會谷爆架.

P.S. 我都係差唔多日日都帶飯 . 一個星期通常淨係星期一唔帶(因為星期日通常唔煮飯, 無得帶).慳得一蚊得一蚊, 留返比亞囝用.
原文章由 beemaggie221 於 08-7-18 15:03 發表

講真, 搵1萬幾, 個"幾"就真係好"幾", 岩岩夠圍咋. 我唔大駛, 仲係慳住駛果隻, 返工要帶飯, 自己想買件衫都諗過計過, 成份糧全部用在家/女, 計埋搭車, 根本無錢剩.
你想下, 就住駛都無錢剩既感覺, 係咪好無安全感. ...

男爵府

同意妳講. 其實搵工真係好講彩數. 同工都可以唔同酬啦. 上黎呻吓都好. 唔係會谷爆架.

P.S. 我都係差唔多日日都帶飯 . 一個星期通常淨係星期一唔帶(因為星期日通常唔煮飯, 無得帶).慳得一蚊得一蚊, 留返比亞囝用.
原文章由 beemaggie221 於 08-7-18 15:03 發表

大宅

為咗我地d仔女, 都係值得

珍珠宮

個巿真係好靜, 我三月時搵agent搵工, 即刻有幾份工叫我見, 我人工要求係高過現職的, 但我無轉到, 因為想做到contract完先走.....

但其實我contract到九月就完啦....而家開始send 信搵工, 都完全無回音.....

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-7-19 13:41 編輯 ]
好好過每一天......

大宅

...

我都係咁話, 如果咁辛苦, 我情願搵少d, 駛少d, 陪吓仔仔好過, 你可以話我無上進心啦, 我都係F5, 無進修, 而家個心已經喺仔仔度, 我自己唔叻, 而家比D時間, 同金錢放喺仔仔身上, 等佢第日無咁辛苦啦, 我都係做SHIPPING加跟單, 有時要落貨倉點貨, 我比上不足,比下有餘啦, 已經好滿足, 搵幾多咪駛幾多囉

[ 本文章最後由 建男媽咪 於 08-7-19 12:12 編輯 ]

別墅

同你一樣,但只知如留係呢間公司度,人工可能十年後都無變,出去可能會高喲又或搵唔返呢個人工,真係好睇彩數
我都係無咩運次次轉工都少過之前,佢哋覺得我呢喲post唔c要咁貴ma..講真我真有小小灰架..

珊瑚宮

好媽媽勳章

我 F.5 , 人工 $ 22000~

大宅

好媽媽勳章

我係做COMSEC架,响公司做左成10年,未考哂試走唔郁,得果2萬幾咋,唔係你講得咁好喎~~

有時真想轉legal sec,又唔駛考試,做幾年轉多幾次工就有3、4萬,有d朋友因為咁轉左field。 不過做秘書就要睇老細頭,老細唔叫走都唔敢走囉!

原文章由 chanwendy 於 08-7-17 17:15 發表

咪係囉, 如果係 COM. SEC 就當然應該搵到咁多啦, 人地要英艾勁, 數口精, 樣樣識. 但係普通 SEC 都可以搵咁多, 就真係離晒大譜啦, OVERPAID 得好梗要呀. 做咁簡單的 DUTY 都可以搵咁多, 咁讀咁多書嚟做咩呀. ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至