自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇樓主情況, 小朋友仲肯社交, 都好

揀課程睇budget同價錢, 協康3,4百蚊個鐘閒閒地, st我仔果時1:1都600, 可能學校攪只係幾十蚊個鐘, 不能比較 (我自己係sen家長知道訓練課程有幾貴), 課外活動平平地當玩下都好

再要睇小朋友興趣 (一定), 例如我兩件都唔鐘意畫畫, 咁就無謂side學費啦, 學d佢鐘意的仲好, 非洲鼓都好多自閉小朋友學, 但要留意導師有無心機帶同留意小朋友 (如果見佢跟得慢就半放棄, 又或是嫌佢唔合作鬧佢, 不如唔好學), 不妨問下仔仔意願再參考老師意見再選擇

大宅

引用:睇樓主情況, 小朋友仲肯社交, 都好揀課程睇

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
睇樓主情況, 小朋友仲肯社交, 都好

揀課程睇budget同價錢, 協康3,4百蚊個鐘閒閒地, st我仔果時1:1都600, ...
協康已經500幾(幼兒導師),st, ot好似700幾啦,頂唔順我剛drop左

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 rm11 的帖子

協康會好多活動比有特殊需要既小朋友, 一堂大概$50.

可以去參加健樂會. 社交班, 音樂小跳豆呢D都幾好.

伯爵府

回覆:亞仔有自閉症,大家比下意見

報出面的社交班比佢多d同小朋友溝通會有幫助

男爵府

有眼神接觸但又有自閉?咁佢本身有什麼問題?多運動,多社交,多訓練專注最重要。唔洗一定要報堂,自己也可以做到。

家家公主    發表於 15-10-9 14:04

珍珠宮

BK Milk勳章

非洲豉

大宅

報協康興趣班,一至六都有,百幾蚊堂,唔算太貴.

我覺得小朋友如果社交未成熟,有導師睇住好啲~ 阿仔初初堂堂喊,都係靠啲導師引導佢.

我仔仔3歲時幫佢報過攀石同畫班. 後來排到位,返咗兼收組,見到有好大進步,先敢出去報外面啲興趣班.

阿仔之前有語言遲緩,無同佢報任何英文興趣班,主要報遊樂班果啲,依家大咗啲,語言追到先開始報英文班.

珍珠宮

畀面勳章

引用:非洲鼓,有啲自閉症小朋友都學,另外,問下

原帖由 feifei_baby 於 15-10-09 發表
非洲鼓,有啲自閉症小朋友都學,另外,問下關愛基金,好似有資助做訓練

...
X2,非洲鼓好玩冇壓力

珍珠宮

引用:有眼神接觸但又有自閉?咁佢本身有什麼問題

原帖由 anteater 於 15-10-09 發表
有眼神接觸但又有自閉?咁佢本身有什麼問題?多運動,多社交,多訓練專注最重要。唔洗一定要報堂,自己也可 ...
嚴重自閉症先會完全冇眼神接觸

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:rm11 的帖子

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

貓山公主 發表於 15-10-9 11:17
小朋友都會有自己的興趣, 睇返小朋友有冇興趣先報..

仲有一樣野, 因為自閉症小朋友同人溝通能力較弱, 導師 ...

Agree

侯爵府

政府方面有冇訓練比佢, 如職業治療, 有的話跟治療師比的活動多D練習更有用.
若果感統方面無大問題, 就報D係溝通方面既課程較好.

大宅

回覆:yeunghung 的帖子

每月做緊兩堂ot,兩堂st.一對一

水晶宮

rm11 發表於 15-10-9 10:46
今年K1 岩岩3歲未識講野但識講d英文字,學校有興趣班幫吾幫佢報名好?如報又報邊樣好

1,英文拼音
考慮 4 OR 5, 以動態為主, 又等佢有D團體活動, 接觸下人

水晶宮

rm11 發表於 15-10-9 11:36
大小肌正常,佢好多野講但全bb話,肯同人玩有眼神交流
不錯吧!

珍珠宮

開心吸收勳章

k1 太早學拼音, 對佢可能有難度

男爵府

唔報,出去報言語治療堂

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:大小肌正常,佢好多野講但全bb話,肯同人玩

原帖由 rm11 於 15-10-09 發表
大小肌正常,佢好多野講但全bb話,肯同人玩有眼神交流
請問點發現小朋友係自閉?

侯爵府

rm11 發表於 15-10-9 13:52
每月做緊兩堂ot,兩堂st.一對一
請問你邊度做? 可以PM我嗎?

大宅

如果佢有自閉症,你比幾多野佢學都未必有用。最緊要搵協康排期做訓練。協康內都有活動可參加,全部導師都會好明白呢類小朋友。
加油!祝生活愉快

首頁

尾頁

跳至