自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:支持死後自願捐贈器官我62走時都話想捐遺體

原帖由 ccsai 於 15-10-11 發表
支持死後自願捐贈器官

我62走時都話想捐遺體做無言老師,但99過唔到自己心理關口,接受唔到62嘅遺體成日俾 ...
明日家人果種心痛,所以我同我家人講呢個可能係我成世人都得最好既決定。
試問普通人可以做D嘜野幫到人或改變人一生?如果我有幸可以做無言老師啟發一D好醫生或醫學研究或可以幫到好多病人。

男爵府

引用:我姨公有做無言老師,因為佢個case醫院無出

原帖由 樂希媽媽 於 15-10-11 發表
我姨公有做無言老師,因為佢個case醫院無出現過,所以比醫院研究,姨婆好以佢為榮㗎

...
功德無量

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

evakoo 發表於 15-10-11 15:48
我媽亦係無言老師, 聽佢講會去一年, 亦佢哋攪掂會通知家人及會包埋後事。。。。

...

唔好意思,
咁一年後至火化嗎?
作為屋企人,
會唔會一年後傷心多一次?
太多嘢想知,
唔知可以邊度睇到真實個案
==============================
睇咗呢度,我明好多啦!

請於以下空格上按意願加上 ✔ 號(可選多於一項)
Please put a tick '✔' in appropriate box. (may choose more than one option) *
本人是器官捐贈者,願意先將有用之器官救助他人,並清楚捐贈器官後的遺體有機會不能捐贈予大學。I am an organ donor and I wish to donate my organs for transplantation first. I understand that this may invalidate my plan to donate the body.

本人願意捐贈身體作標本教學之用。I agree that my body can be used for making teaching specimens.

本人要求家人取回骨灰。I would like my family members to claim back the ash.

本人授權香港中文大學職員代領本人火化後的骨灰。I authorize the Chinese University of Hong Kong to collect my ash after cremation.
本人願意把骨灰撒於“華永會將軍澳紀念花園”內的「無言老師」專區。I wish that my ash is scattered in the The Garden of Remembrance of The Board of Management of The Chinese Permanent Cemeteries.

花花真美好!

伯爵府

回覆:冇無JM考慮死後器官捐贈或做無言老師呢?

講佐!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:JJ0211 的帖子

侯爵府

兩樣都登記咗

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

登記左。同屋企人講左。佢地支持

大宅

N年前已經登記左

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

兩公婆結婚後巳填咗捐贈咭

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

公爵府

hashtag影視迷勳章

器官捐贈已經填咗亦同老公交待咗。不過無言老師未準備好,因未能接受裸體於人前

水晶宮

not for me at this moment

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

水晶宮

另一半ge媽媽已經決定左做無言老師,全家人支持。

公爵府

我中學時已填了器官損贈,不過當時同屋企人講,佢地都係反對的,到依家我都有同屋企人提過,叫佢地到時千祈唔好反對

珍珠宮

會盡捐器官

珍珠宮

我交了申請表和已經同c6講咗。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

我一家四口,兩樣都早已登記咗!
兩個入港大、兩個入中大做大體老師!

amk650191    發表於 15-10-12 05:21

子爵府

我幾年前上網登記咗,亦都同阿仔講咗,解釋咗比佢聽,如果用媽咪嘅器官可延續別人生命,就等同媽咪仲在世上,亦都可以令他和他的家人繼續愉快生活!

caca8j    發表於 15-10-12 10:26
amk650191    發表於 15-10-12 05:22

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:JJ0211 的帖子

兩樣都登記咗,意願講咗比幾個家人知,至於仔女,等佢哋十幾歲時再懂事啲先同佢哋講。

首頁

尾頁

跳至