自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我記得我睇過鳳凰衛視一個節目
就係講左手既人面對的問題
節目中有人(天生用左手, 大陸人)現身講番佢地細個俾家人, 老師迫用右手(打佢地, 唔俾飯佢地食)
令佢地成長過程好唔開心...

有一個人更加出現口吃情況(到左宜家30幾歲都係口吃)...令佢非常痛恨父母
(研究証實夾硬迫用開左手的人用右手, 係有可能出現口吃)

所以不要勉強小孩子...

大宅

前幾年有一本書名叫《左撇子的神奇世界》,書中說左撇子其實是個盛產天才的群體。古今中外,從拿破崙、柯林頓到賓拉登,從牛頓、愛因斯坦到比爾蓋茨,從卓別林到瑪麗蓮夢露,都是左撇子。左撇子擅長用右腦思維,他們在當代政治經濟文化生活中的作用,遠遠高於他們在人口中的比例,據調查,左撇子的數量約占總人口的10%左右,而且左撇子男性的薪水一般要比習慣使用右手的男性高出5%

別墅

回覆 #22 小ice 的文章

我個女細個果時都係左手, 但係佢開始返學我就要佢寫字用右手, 因為驚佢學筆順會較困難, 尤其老師會比較難教!
佢而家讀小學兩隻手都會用到, 食飯揸筷子左,右手都得(不過我叫佢用番左手),
寫字就同其他小朋友一樣用右手! 都幾好呀! 冇o麥問題!

大宅

專家話用左手定右手係天生既, 勉強去改會影響心智發展. 我個女都係左撇子, o的毛筆字不知幾靚, 書法獎都攞過, 使咩驚呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章

梗聽落左手都唔係唔好..只是覺得學寫字方面唔知點教,因聽有d家長話小朋友用左手寫字寫到筆順錯晒,好像寫s..佢寫到反轉左!老師話要改返右手!唔知遇到呢個情形係咪要改返右手呢?
有冇人知?

大宅

原文章由 khmama 於 08-7-22 23:04 發表
專家話用左手定右手係天生既, 勉強去改會影響心智發展. 我個女都係左撇子, o的毛筆字不知幾靚, 書法獎都攞過, 使咩驚呀!

咁樣寫毛筆字未趕得切, 咪整到隻手點到哂d墨囉

大宅

想問吓點先知係咪用左手,有朋友屋企多數人係左撇子,有個到學寫字用返右手,佢叫我睇定些,唔一定係左撇子.
但係囡囡想學用筷子,我見佢都係用左手,屋企冇人用左手,所以好迷茫.
不過,如果佢係左撇子即係右手冇力,咁我唔會阻止佢,順其自然.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講開左右手, 我有個經驗可以分享吓~
我c6個表弟(佢用左手) 讀緊牙e, 原來d機器都有分左右手的 , 又因為大學嗰度d左手機器只得幾部.... 所以最後要train 用右手 (表弟第一次exam車牙就因為咁要re-exam喇~ mouth: ) 據表弟講, 原來手術刀都有分左右手架.... 所以都係會有d不便架....
其實表弟細個佢媽媽都有train佢用右手, 但係寫d字就全部反轉哂, 所以最後用番左手.... 而我c6細個時都係用左手既, 但99 train佢用右手, 佢又ok喎~
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

攞野、踢波、揸筆... 等等乜都左手(左腳)行先,咪可多數係左撇子囉:mrgreen:

以前我女比婆婆湊,婆婆每次都教佢用右手拎筆,阿女畫兩畫就自動轉左手拎,踢波又係左腳出先,我阿媽同我講﹕喂,你個女左撇喎,我話﹕由得佢啦!
原文章由 Dinomine 於 08-7-24 16:01 發表

想問吓點先知係咪用左手,有朋友屋企多數人係左撇子,有個到學寫字用返右手,佢叫我睇定些,唔一定係左撇子.
但係囡囡想學用筷子,我見佢都係用左手,屋企冇人用左手,所以好迷茫.
不過,如果佢係左撇子即係右手冇力,咁我唔會阻止佢,順其自然.

[ 本文章最後由 小草 於 08-7-24 16:24 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我都唔覺有問題, 我囡都係左手人, 但佢有點不同, 佢用筷子係右手, 用筆寫字就左手多, 但當老師或我教寫字佢就用右手話方便我地喎。 畫筆佢就左右都得, 都冇所謂啦, 順其自然好d, 唔知係咪佢左右手都用開, 學琴的進度比人地只用右手的快d呢。

[ 本文章最後由 PARROTMUM 於 08-7-24 16:24 編輯 ]

男爵府

我個仔原先都係左手寫字, 爺爺要他用右手寫字, 改改下個仔現在用右手寫字, 但...........用筷子, 揸筆填顏色都係用左手, 我都覺得用左右手都無問題, 順其自然他做到咪得.

原文章由 PARROTMUM 於 08-7-24 16:22 發表
其實我都唔覺有問題, 我囡都係左手人, 但佢有點不同, 佢用筷子係右手, 用筆寫字就左手多, 但當老師或我教寫字佢就用右手話方便我地喎。 畫筆佢就左右都得, 都冇所謂啦, 順其自然好d, 唔知係咪佢左右手都用開, 學琴的 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

順其自然啦. 我女0羊都係用左手, 有力0的, 完全無問題播.

我自己都有少少左手既, 我著褲著衫都係著左邊先; 挖鼻孔......都係用左手......挖得得心應手0的.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我就係因為細細個亞媽話教唔到我寫字 所以要我用右手.....點知以家過咗30年左右手都寫得唔好睇呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好叻呀

珍珠宮

2024年龍年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

民房

其實不一定需要用右手寫字才可以
我媽不知道 才在我小時侯叫我一定要改用右手吃東西.寫字
到後來才覺得不需要
順其自然吧!
別太擔心

民房