自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我ok喎真係大家都開心

原帖由 milktealai 於 15-10-22 發表
我ok喎
真係大家都開心
同意,真係愉快地學習

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

禁止訪問

男爵府

引用:I m absolutely ok and so lucky that I li

原帖由 mandelicious428 於 15-10-22 發表
I m absolutely ok and so lucky that I live in Canada , 我好hea的,我唔洗個仔識揸筷子,唔洗個仔識睇識 ...

寶石宮

引用:Quote:原帖由 milktealai 於 15-10-22 發表

原帖由 fatpanda 於 15-10-22 發表
同意,真係愉快地學習
連我都可以好愉快

alienalice    發表於 15-10-23 10:55
fatpanda    發表於 15-10-23 10:06
FiFiMa    發表於 15-10-22 22:02

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:就算有錢比你仔女讀國際學校,你會接受到嗎?

十分接受

我地住外國,正是如此生活,如果我有足夠金錢比3個小朋友讀國際學校,我一定會回流

FiFiMa    發表於 15-10-22 22:03

水晶宮

唔知呾講係咪有D離題...今日我曾留言希望可以多D返半日既學校,
其中一個原因係因為同樣咁多既功課, 返半日最少都仲有半日係屋企做, 唔駛搞到三更半夜咁。有其他媽媽話咁只係因功課多, 係而家既人/學校既功課太多, 所以我既觀點係本未倒置左...但我想講, 要求少d功課可能比要求多返d半日學校揀下仲難度高, 真係唔少家長覺得點解自已仔女好似咁少功課咁果d...回想自己讀書年代 (8x-00年代)返小學時好多人都只係半日, 都唔見有幾咁唔好....

jenniecatcat    發表於 15-10-23 02:55

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:I m absolutely ok and so lucky that I li

原帖由 mandelicious428 於 15-10-22 發表
I m absolutely ok and so lucky that I live in Canada , 我好hea的,我唔洗個仔識揸筷子,唔洗個仔識睇識 ...
我仔5歲,佢只識a~z,佢個名,同屋企人名,thats all.

我女細時都係咁,而家快8歲,識睇識讀好多了而家都認到d中文,慢慢黎,我唔急

alienalice    發表於 15-10-23 10:57
Fancyelf    發表於 15-10-23 09:45
berry??????    發表於 15-10-23 01:08
99dogdog    發表於 15-10-22 23:39
si_princess_si    發表於 15-10-22 22:09

男爵府

引用:最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢

原帖由 freespeech 於 15-10-22 發表
最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢送仔女去國際學校!
但現實係有幾多香港父母真接受到自由開放少 ...
揾下資料先啦。
國際一样有評估,不过唔係你認識的考試。
肯定有教文法。
grade2 己教乘數。人哋grade 2即係local一年级。
作文有限範圍。
老師拿坏咖啡上課有什麼问題?

寶石宮

引用:Quote:原帖由 mandelicious428 於 15-10-22

原帖由 我愛Corina 於 15-10-22 發表
我仔5歲,佢只識a~z,佢個名,同屋企人名,thats all.

我女細時都係咁,而家快8歲,識睇識讀好多了:excited ...
但係香港嘅學校就好急,連我做阿媽都好鬼辛苦

子爵府

原帖由 freespeech 於 15-10-22 發表
最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢送仔女去國際學校!
但現實係有幾多香港父母真接受到自由開放少 ...
你可能吾太清楚,我是但講些少比你知;佢哋係少功課,不過好少要抄書,例如英交,year 1 - year 6 默生字大概10-15個,而果個星期嘅功課通常都係用默書嘅生字作句,另外要做reading record,Journal 或者 work sheet就不定期,至於數學通常都係做work sheet,最想澄清係跟本從來吾雖要背乘數表,但乘除數都無問題, 從Yr 2開始學校有方法將乘數呢樣野打咗入佢哋個腦;另外,中文都要背默一小段課文加埋十幾個生字,有時作吓文,有時作吓句;其他科多數做Project 或 research(Geography, History, ICT)我記得year 4做過Tropical Rain Forest, 之後要做埋個powerpoint,交功課就係presentation! 佢哋返學好多嘢學㗎,學過嘅嘢好深刻,吾係為考試死背,通常好耐都仲記得,不過你都講得無錯,佢哋有時喺學校睇電影,普通話和英文都有,呢個係佢哋Golden time, 有時玩吓 pokemon card, board games or show and tell....佢哋好開心㗎!其實都有家長懷疑個小朋友學咗咩㗎,好似日日都好hea, 其實我個囝日日放學返嚟都好多嘢同我講,我覺得老師除咗比知識之外,仲教佢哋學習做人處事,而最重要係愉快學習!
其實不論傳統學校或國際學校,我吾夠胆評論邊個最好,不過我只為自己個囝選擇較為合適的學校!

卓玲BB    發表於 16-1-5 20:08
cottontree    發表於 15-12-12 13:28
wynnehung    發表於 15-10-23 14:00
alienalice    發表於 15-10-23 10:59

水晶宮

畀面勳章

引用:我見識少,請問邊間國際學校係冇測驗考試?

原帖由 Jayelle 於 15-10-22 發表
我見識少,請問邊間國際學校係冇測驗考試?
直資都可以無測驗考試,仲直升

公爵府

我覺得唔注重學中文就係一個最既分別,亦係因為中文,我地無得自由奔放,呢個係中文教育既框架。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。

原帖由 heilok 於 15-10-22 發表
我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。
本地學校都有不少吧

男爵府

小學是輕鬆,但中學很忙很忙.....

wynnehung    發表於 15-10-23 14:00

水晶宮

我有小朋友的話我一定比佢讀國際學校。
我自己都係讀國際學校大。
我接受唔倒要再讀多次書(陪小朋友)

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

男爵府

如果我有錢,我係想俾小朋友讀國際的

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

heilok 發表於 15-10-22 20:59
我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。
你會唔會太偏見呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

首頁
12345...21

尾頁

跳至